Life
21836 prikaza

Nesretna kraljica bila je gej, a izgubila je 17-ero djece

Scena iz filma The Favourite
1/3
Screenshot
Povjesničari kažu da je bila iznimno časna osoba i da je bila odličan vođa, a njezina prijateljica ukaljala je njezinu biografiju

Britanska glumica Olivija Colman, nakon Zlatnog globusa za ulogu kraljice Ane u filmu 'Miljenica', osvojila je i Oscara za najbolju glumicu. No tko je bila kraljica Ana, koja je glavni lik u filmu?

Usprkos tvrdnjama iznesenim u filmu, kraljica Ana nije imala menažeriju od 17 zečeva. I ne - nema dokaza da je bila u istospolnoj vezi. Film, međutim, govori o ličnosti koju povijest često zapostavlja. Relativno kratka vladavina kraljice Ane (1702-1714) obično se doživljava kao prolazni trenutak u povijesti. No Sebastian Edwards, kustos Povijesnog odjela kraljevske palače i dio tima zaduženog za novu izložbu kostima 'Miljenice' u Kensingtonskoj palači, kaže da je to pogrešno.

"Ona je raščistila kaos koji su za sobom ostavili muškarci i nikad nije dobila za to dovoljno priznanja", kaže on, misleći pri tom na Aninog oca Jamesa III i James VII od Škotske. On je bio kralj tri godine prije nego što je svrgnut u revoluciji 1688. godine.

"Ako biste tražili snažnog ženskog vođu, ne biste našli bolju u vrijeme krize."

Ana je postala kraljica nakon smrti Williama III poznatijeg kao William of Orange koji je na tron došao nakon Aninog oca. Tijekom njezine vladavine došlo je do ujedinjenja Škotske i Engleske, Britanija je došla u posjed Gibraltara i nastao je dvopartijski sustav. Usprkos najmanje 17 trudnoća, nijedno njeno dijete nije dočekalo odraslu dob, što je dovelo do gašenja dinastije Stewart, Akta o nagodbi iz 1701. godine i mirne predaje vlasti dinastiji Hanover. Naslijedio ju je tako njemački protestantski princ George I.

Glenn Close i Jonathan Pryce U nominaciji Life "15 godina sam živjela u kultu i danas osjećam posljedice"

Hannah Gregg, povjesničarka i savjetnica na filmu autentično je dočarala suštinu političkih previranja tog vremena i sukoba između partije Whig i torijevaca.

"Tenzije su bile oko toga treba li Engleska i dalje sudjelovati u europskom ratu", kaže Gregg sa Sveučilišta u Yorku.

Je li bila gej?

U filmu kraljica Ana ima dvije ljubavnice – Sarah Churchill, vojvotkinju od Marlboroa i Abigail Masham, barunicu od Mashama. Edwards kaže da, usprkos glasinama da je Ana bila gej, za to nema nikakvih čvrstih dokaza. Gregg nije sigurna pak u to. Ona smatra da to nije baš u potpunosti izmišljotina kao što bi neki mogli pretpostaviti.

A što je sa zečevima?

U filmu kraljica ima 17 malih zečeva za koje Gregg kaže da predstavljaju 17 njezinih pobačaja, mrtvorođene i umrle djece. Za Gregg su zečevi emotivni simboli i vrlo pametan način da se dočara njezina povijest.

Kraljica je cijeli život patila od bolesti koje često opisuje kao giht. Edwards međutim kaže da je situacija bila puno kompliciranija. Danas bi ona bila invalid. Imala je lupus, a brojni pobačaji posljedica su listerioze, dijabetesa i nekompatibilnog rhezus faktora.

Zašto nije poznatija u povijesti?

Za to se treba okriviti njezina bivša prijateljica i osoba od povjerenja Sarah Churchill, vojvotkinja od Marlboroa, smatra Gregg. Prema savjetnici na filmu, "Sarah je dala sve od sebe da 'spina' povijest i ukalja prošlost. Zašto? Ne znamo točno, ali politika je vjerojatno bila jedan od bitnih faktora."

Gregg kaže da je ambicija vojvotkinje Churchill bila da kraljevsku porodicu i savjetnike pretvori u političku arenu ali je kraljica Ana htjela uravnotežiti dvor i dopustila je jednaku zastupljenost svim stranama.

Što glumica Olivia Colman misli o kraljici Ani?

U jednom razgovoru za novine, Colman je rekla da s njom suosjeća: "Ima toliko tuge u njezinom životu, ona je sigurno bila vrlo usamljena osoba. No, teže bi mi bilo igrati kraljicu Elizabethu jer svi znaju kako ona izgleda i kako se ponaša. Ipak, iznimno sam ponosna na ovu vladaricu iz 18. stoljeća jer sam joj udahnula život. Shvatila sam da je bila iznimno snažna osoba. Htjela je da ju pamte kao dobru kraljicu ali nije za to imala dovoljno samopouzdanja. No, ne doživljavam ju kao osobu koja bi htjela da ju sažalijevaju."

(B92/BBC)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.