Life
12673 prikaza

Našao je Titanic - sad rješava drugi najveći misterij

Robert Ballard ide u potragu za avionom Amelie Earhart
1/5
Screenshot
Slavni oceanograf Robert Ballard pronašao je 1984. godine Titanic, a za nekoliko dana kreće u potragu za davno izgubljenim avionom

Prije 34 godine otkrio je lokaciju Titanica, a sad je najavio novi pothvat. Istraživač morskih dubina Robert Ballard ovih je dana najavio novu misiju. Pokušat će pronaći avion u kojem je poginula Amelia Earhart.

Američka pionirka avijacije poletjela je 2. srpnja 1937. s kolegom navigatorom Fredom Noonanom na put oko svijeta svojim avionom Lockheed Electra i trebao je to biti njihov posljednji let s kojim su trebali dovršiti zadatak, piše Popular Mechanics.

Titanic Strogo povjerljivo Life Godinama nisu smjeli objaviti da su prvi pronašli Titanic

Amelia Earhart bila je prva žena pilot koja je sama preletjela Atlantik, a zbog svog pothvata odlikovana je ordenom United States Distinguished Flying Cross, za posebne zasluge u zrakoplovstvu. Ona je bila ujedno i prva osoba  koja je sama preletjela iz Havaja u SAD. Misiju leta oko svijeta počela je 13. ožujka 1937. i nažalost, nije ju nikad dovršila.

Ona i kolega Noonan proglašeni su nestalima, ali nitko nikad nije pronašao ostatke aviona, pa se nikad nisu saznali ni razlozi nesreće. Ovu zagonetku pokušat će riješiti Ballard.

Putovanje i istragu snimat će National Geographic

Oceanograf je najavio da 7. kolovoza kreće iz Samoe prema atolu Nikumaroro na teritoriju otočne države Kiribati u jugozapadnom Pacifiku. 

Ballardu će se pridružiti arheolog National Geographica Fredrik Heibertom, a za nestalom letjelicom će tragati mjesec dana. Hiebertomovo iskustvo moglo bi pomoći da se pronađu posmrtni ostaci nesretne pilotkinje, ukoliko je doista njezin avion pao na tom području.

Naime, u siječnju ove godine jedna istraživačka ekipa već je najavljivala da su na tragu potonulog aviona, a pretraživali su otok Buka u Papui Novoj Gvineji. 

Istraživači projekta Blue Angel mjesto su istraživali 13 godina i rekli su da bi neki dijelovi aviona mogli pripadati njezinom zrakoplovu Lockheed Electra 10E. No, ni nakon sedam mjeseci nije stigla potvrda da bi ono što su pronašli Blue Angels bilo veliko otkriće. 

Sad je red na Ballardu koji će, kako je rekao, u pretraživanju morskog dna koristiti će različite tehnologije, uključujući daljinski upravljane podmornice i autonomna plovila, a National Geographic će snimati putovanje i potragu, a dokumentarni film prikazat će se 20. listopada.  

Earhart je poletjela iz Miamija 1. lipnja, s kopilotom Fredom Noonanom, a planirali su obići cijeli svijet. Tijekom prvog mjeseca preletjeli su dobar dio puta, a javno zanimanje je polako ali sigurno splašnjavalo. 

Scena iz filma o tragediji Titanica Godišnjica tragedije Life Tajna čuvana 100 g.: Što su radili s mrtvima s Titanika

Naime, premda je Earhart bila najpoznatija pilotkinja na svijetu, obilazak svijeta više nije bio novost i taj put nije bio ni od kakvog posebnog značaja. Earhart i Noonan poletjeli su 1. srpnja iz Nove Gvineje, te su krenuli preko oceana prema otoku Howland, jugoistočno od Havaja. Earhart nije otkrivala detalje svojih pozicija, što je bilo uobičajeno za letače. 

U nekom trenutku sljedećeg dana javila je da ostaje bez benzina, ali da još ne vidi navedeni otok. I to je bila njezina posljednja poruka.

Prve spasilačke ekipe krenule su u potragu pune nade, jer je njezina letjelica trebala plutati. Međutim taman kad je američka mornarica trebala krenuti, započela je oluja. Stigle su SOS poruke za koje se pretpostavlja da ih je upravo ona slala, no bilo je nemoguće otkriti odakle su poslane i jesu li stvarno njezin poziv u pomoć. 

Sljedećeg tjedna tragači više nisu bili tako optimistični. Uz to što nije javljala na kojoj se poziciji nalazi, nije se potrudila nabaviti ni najbolju navigacijsku opremu. Točnije - nije imala prateću antenu uz pomoć koje bi je bilo puno lakše naći.

Kako su rasli dokazi da Earhart nije dobro isplanirala svoje putovanje, ali i da joj splet okolnosti nije nimalo išao 'na ruku', tako su rasli i troškovi potrage za njom. U jednom trenutku je mornarica odala podatak da ih potraga za Earhart i Noonanom košta 250.000 dolara dnevno, uz to što riskiraju živote istražitelja. 

Titanic na dnu mora Strogo povjerljivo Life Godinama nisu smjeli objaviti da su prvi pronašli Titanic

Konačno je posljednje srpanjsko izdanje časopisa Time objavilo naslov: 'Obustavlja se potraga'. A sa završetkom pretrage, kraj je dočekala i kultura slavljenja avijatičara. Kongres je razmišljao o tome da prekine s praksom potrage za zrakoplovima koji nisu od komercijalnog ni znanstvenog značaja u budućnosti ide mornarica, s obzirom da se to pokazalo izuzetno skupim 'sportom'.

Vlada je odlučila ukinuti izdavanje dozvola za ovakve letove. U siječnju 1939. godine Amelia Earhart i službeno je proglašena mrtvom. Što doduše nije spriječilo privatne grupe da nastave potragu koja se nastavlja sve do danas. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:14 26.Srpanj 2019.

    sumnjam da ce je naći