Life
3039 prikaza

Najveće zvijezde nogometa - a nitko ih ne želi

Nogometaši
PIXSELL
Dok su se nekada vodeći svjetski klubovi natjecali tko će kupiti što više zvijezda, danas se bore kako ih se riješiti

Nova europska nogometna sezona gotovo je pred nama, ali neka od najvećih imena svjetskog nogometa našli su se u neočekivanoj situaciji - nitko ih ne želi.

Zvijezda Paris Saint-Germaina Neymar, potom Realov Gareth Bale i Barcelonin Philippe Coutinho zadnjih nekoliko tjedana proveli su pregovarajući s raznim klubovima kako bi svojim karijerama dali novi zamah, ali nijedan od njih trojice nije bio uspješan. 

Mnogima se čini apsurdno da se tako talentirani trojac mora boriti rukama i nogama kako bi privukli pravi klub, obzirom na njihov status. 

"The fatal eleven" Meč smrti Life Bila je to najkrvavija nogometna utakmica na svijetu

Problem brojnih nogometnih zvijezda zvučnog imena je taj što, barem na prvi pogled, nemaju kamo otići. Dok su se nekada vodeći svjetski klubovi natjecali tko će zadržati i kupiti što više zvijezda, danas im je, čini se, prioritet kako ih se riješiti.

"Neymarov prelazak u PSG prije dvije godine trajno je poremetio nogometno tržište i sada je baš Neymar žrtva situacije koju je upravo on i stvorio", izjavio je za CNN Simon Chadwick, profesor na Sveučilištu Salford.

"Kada su katarski vlasnici francuskog kluba udvostručili dotadašnji rekord transfera jednog nogometaša stvorili su nevjerojatno umjetno napuhanu vrijednost jednog igrača. Coutinho je također dio sadašnjeg efekta. Takvi transferi postali su neodrživi, ​​klubovi jednostavno ne mogu priuštiti tako bezumno trošenje novca", nastavlja Chadwick, te ističe kako su klubovi fokus sa kupnje velikih zvijezda prebacili na razvoj mladih igrača u svojim nogometnim kampovima.

Jasno je naravno da takva taktika danas više ne ide na ruku igračima poput Neymara i Balea, a osim toga, ni godine ne igraju u njihovu korist. Neymar i Coutinho imaju 27 godina, Bale 30 i bilo koji klub da ih kupi više ih neće moći prodati za veliku cifru, odnosno njihova vrijednost će biti višestruko manja od iznosa plaćenog za njih. 

Chadwick vjeruje je nezainteresiranost za kupovinu starijih igrača velikog imena znak za ono što se naziva "ekonomski realizam".

Navodi mlađe zvijezde kao što je 20-godišnji Kylian Mbappe - Neymarov suigrač iz PSG-a kao igrača koji ne samo da će imati veću prodajnu vrijednost, već će i stvoriti zdrav tok komercijalnog prihoda za klubove tijekom sljedećih pet do 10 godina.

Pljuvanje po travnjaku SVE ZA ENERGIJU Life Pljuvanje vode po travnjaku - znate li zašto to rade?

"Možda se ne čini odmah očiglednim, ali čini se da je Neymar nekako brzo postao anakronizam koji simbolizira geopolitički motiviranu potrošnju koju nogomet jednostavno nije u stanju izdržati", dodao je Chadwick.

Neymar je za PSG, koji je za njega platio rekordnu cifru od 222 milijuna eura (246 milijuna dolara) u 2017. godini trebao donijeti novu eru u klub i omogućiti mu da se bori za naslov u Ligi prvaka. Unatoč 27 golova u prvoj sezoni i 24 u drugoj, Neymar nije uspio nadahnuti ni odvesti suigrače na europski vrh.

U domaćoj francuskoj ligi su dominantni, ali u Ligi prvaka su čak uspjeli iz ruku ispustiti prednost od 2-0, te su doživjeli šokantno izbacivanje od Manchester Uniteda. Neymar je osim problema s ozljedama ostao i bez kapetanske trake u brazilskoj reprezentaciji zbog niza disciplinskih problema.

Između Neymara i PSG-a već neko vrijeme vladaju napetosti, koje su kulminirale u srpnju kada je direktor kluba rekao za Le Parisiene da Neymar, što se njega tiče, može napustiti klub.

"U Europi se trenutno puno govori o tome kako su veliki klubovi investirali milijune u nogometne zvijezde i bez obzira je li im 'istekao rok trajanja', ili žele otići negdje drugdje ili nisu toliko uspješni kao što su klubovi očekivali, u svaka od ta tri slučaja postoje veliki problemi da se te igrače negdje proda ili posudi", kaže novinar James Horncastle.

Arantxa Sanchez Vicario Bankrotirana Life Bila je na vrhu s Majoli, a roditelji su je opljačkali

I u pravu je: Neymar u PSG-u, Paul Pogba u Manchester Unitedu, u Italiji je bila situacija s Gonzalom Higuainom na kojeg je Juventus prije nekoliko godina potrošio 90 milijuna dolara. Potom su ga pokušali prebaciti u Milan prošle godine. Milan je rekao da nije zainteresiran, pa je onda otišao u Chelsea i sada se vratio u Juventus.

Neymar | Author: REUTERS REUTERS
"Mislim da napuhavanje tržišta transfera kakvo smo vidjeli tijekom posljednjih nekoliko godina sada klubovima stvara probleme koje je s financijskog stajališta zaista teško riješiti i kako bi se povrat ulaganja mogao barem donekle isplatiti. To je pritisak koji dolazi s igračima koji imaju basnoslovne honorare." 

Tu je i Coutinho

Coutinho, koji se iz Liverpoola 2018. pridružio Barceloni za 170 milijuna dolara teško se snašao u Španjolskoj, nakon spektakularne sezone u Premier ligi.

Postao je treći najskuplji igrač u povijesti kada je prešao u Barcelonu, ali njegova budućnost vjerojatno više nije u katalonskoj prijestolnici.

Povratak u Englesku bi mu navodno odgovarao, ali trener Liverpoola Jurgen Klopp već je odbacio tu ideju. Klopp je kazao kako je Coutihno dobar igrač, ali da novac koji u tom slučaju bio potreban za njega je prevelik za Liverpool i da imaju druge planove.

Zapeo je i Bale

Garethu Galeu ostale su još tri godine igranja za Real, tako je definirano ugovorom, ali nedavno se pojavila informacija da Bale odlazi u Kinu za 1,2 milijuna dolara tjedno. Potez je propao zbog predsjednika Reala Florentina Pereza, koji je često pomagao Baleu u teškim trenucima u Madridu.

Novak Đoković Prvi na svijetu Life Zašto publika ne voli Novaka Đokovića

30-godišnji Bale zadobio je niz ozljeda u posljednje četiri godine što je minimaliziralo njegove nastupe za Real. U protekle četiri sezone nastupio je u samo 79 utakmica La Lige, ali njegov doprinos Realu ipak je impresivan: 14 trofeja i 102 gola u 231 utakmici.

Kako kaže Horncastle, Baleu je ostalo previše godina u ugovoru, u Madridu zarađuje odlično i Realu će biti jako teško naći kupca za njega. 

"Bale je osvojio puno naslova i zapravo u nogometnom smislu nema više ambicija. Više se nikome ne mora dokazivati i mislim da je jedini razlog radi kojeg želi otići iz Reala njegov loš odnos sa Zidaneom. Sve ostalo oko njega i Reala je idealno", zaključio je Horncastle.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • roki 21:29 03.Kolovoz 2019.

    Nije da ih ne zele...nego previse za njih traze Ne zele ih po toj cijeni

  • BESTpartizan 17:27 03.Kolovoz 2019.

    luzeri