Life Svjetsko prvenstvo 2018
2636 prikaza

Najveće senzacije: Hrvatska ih je priredila dva puta

Svjetsko prvenstvo 1998.
Sinisa Hancic/PIXSELL
Ekipe na koje nitko nije računao i pobjede koje nitko nije očekivao podcrtavaju svo uzbuđenje nogometa

Lopta je okrugla, a nogometno je prvenstvo, povijest je pokazala, idealno mjesto da zadive oni na koje se najmanje računalo. Portal Goal napravio je popis najneočekivanijih trenutaka do sada, u što sigurno ulazi i ulaz Hrvatske u finale u Rusiji, koje ni mnogi optimisti nisu očekivali. 

Južna Koreja i polufinale 2002. godine

Guus Hiddink odveo je Južnu Koreju do polufinala svjetskog nogometnog prvenstva čiji su su-domaćini bili upravo Južna Koreja i Japan. 

Napretku Koreje kumovale su i neke loše sudačke odluke i čudnovati crveni kartoni, no onda ih je u krucijalnom trenutku dotukla Njemačka s 1-0.

Urugvaj i polufinale 2010. godine

Urugvaj je došao do polufinala 2010. na relativno kontroverzan način. Probili su se kroz relativno laganu skupinu u kojoj je bio Meksiko, Južnoafrička Republika i Francuska prije no što su pobijedili Južnu Koreju u drugoj rundi.

Slaven Bilić Slavni Nane Life Bilić otkrio: "Evo zašto Hrvatska može pobijediti"

U četvrtfinalu su se susreli s Ganom, a sreća im je istekla u polufinalu s Nizozemskom koje je završilo 3-2.

Švedska i polufinale 1994. godine

Švedska je imala jaku momčad 1994. godine s ekipom koja je uključivala igrače poput Tomasa Brolina i Henrika Larssona. Mnogi su očekivali da će Švedska dobro igrati no nitko nije predvidio ulazak u polufinale, gdje su bili 10 minuta udaljeni od produžetaka prije no što je Romario zabio za Brazil.

Kamerun i četvrtfinale 1990. godine

Kamerun je bio prva afrička ekipa u četvrtfinalu 1990. godine nakon odličnih uspjeha u Italiji. Čitav niz anegdota pratio je ekipu - od igranja s manje ljudi, preko gola Rogera Mille, Kamerun je bio najveća "priča" natjecanja.

Manje od deset minuta ih je djelilo od ulaska u polufinale, a upitni penali pomogli su Garyju Linekeru i Engleskoj da dođu do rezultata 3-2.

Sjeverna Koreja i četvrtfinale 1966. godine

Sjeverna je Koreja šokirala svijet 1966. godine time što je pobijedila Italiju zahvaljujući golu Pak Doo Ik-a koji im je osigurao prolazak dalje. 

U četvrtfinalu su se susreli s Portugalom i činilo se da svijet čeka još jedan šok jer su poveli 3-0 unutar prvih 25 minuta utakmice. No Eusebio je onda zabio četiri gola, a slijedio je Jose Augusto i to je bilo i više no dovoljno da se osigura 5-3 i pobjeda za Portugal.

Gana i četvrtfinale 2010. godine

Bilo je to prvo prvenstvo na tlu Afrike, a Gana je došla do četvrtfinala nakon savladavanja SAD-a tijekom ekstra minuta u drugom poluvremenu.

Fantastične izvedbe Sulleyja Muntarija i Asamoah Gyana povele su Ganu do posljednjih osam gdje su se susrele s Urugvajem. Trebali su ući i u polufinale no kontroverzno igranje rukom Luisa Suareza uzrokovalo je slijed događaja koji je Ganu izbacio sa natjecanja.

Poljska i polufinale 1982. godine

Poljska se svojom igrom s početka osamdesetih može zaista ponositi. Tada su došli do polufinala tijekom prvenstva koje se odigravalo u Španjolskoj.

Luka Modrić Svjetsko prvenstvo Life ESPN: Modrić je postigao nešto u što nitko nije vjerovao

Inspirirana Zbigniewom Boniekom, Poljska je bila najbolja u skupini, a došla je i do najbolje četvorke kada ju je izbacila Italija s 2-0, no Poljska je barem dobila broncu nakon utakmice s Francuskom.

Senegal i četvrtfinale 2002. godine

U otvornoj utakmici Senegal je pobijedio šampione i favorita Francusku i onda otišao dalje, te bio drugi u skupini iz Danske. 

U "drugoj rundi" pobijedili su Švedsku sa zlatnim golom (pravilo koje više ne postoji) dok ih na isti način nije izbacila Turska u četvrtfinalu.

Brončana Poljska 1974. godine

Poljska je bila i više nego impresivna tijekom natjecanja 1974. godine, a na svom je putu satrli Italiju, Argentinu i Haiti sa 7-0. Put prema finalu zaustavila je Zapadna Njemačka koja ih je pobijedila s golom razlike, a onda je uslijedila pobjeda Poljske nad Brazilom za treće mjesto.

Bugarska i polufinale 1994. godine

Bugarska je loše počela skupinu, s pobjedom Nigerije i rezultatom 3-0, no ubrzo su se oporavili i pobijedili Grčku i Argentinu kako bi se kvalificirali za grupu.

Kroz igru ih je nosio Hristo Stoičkov te su u "knockout fazi" pobijedili Meksiko i Njemačku, i to zahvaljujući upečatljivom golu od Jordana Lečkova. Na taj su način došli u polufinale gdje ih je umijeće Talijana vođenih Robertom Baggiom zaustavilo. 

Stoičkov je tijekom natjecanja nakupio šest golova te bio najbolji strijelac natjecanja.

Belgija i polufinale 1986. godine

Beligija je bila treća u grupi, iza domaćina Meksika i Paragvaja, ali se kvalificirala za dalje jer je bila jedna od najboljih ekipa na trećem mjestu.

U posljednjih 16, eliminirali su Sovjetski Savez u produžecima s rezultatom 4-3, a onda su penalima izbacili i Španjolsku nakon rezultata 1-1.

U polufinalu su se susreli s Diegom Maradonom i njegovom Argentinom, a onda su izgubili i od Francuske u bitci za treće mjesto.

Urugvaj kao pobjednici 1950. godine

Na Urugvaj 1950. gotovo nitko nije niti računao. U finalnoj utakmici protiv Brazila također bilo je teško povjerovati da je pobijedio upravo Urugvaj, posebno jer je Brazil bio favorit s 21 golom u prethodnih pet utakmica u natjecanju.  

Ruski navijači Zakuhala atmosfera Life Britanski mediji: Rusi zbog Srba neće navijati za Hrvate

No, zabijanje Alcidesa Ghiggije označilo je (drugu po redu, prvi je puta bilo 1930.) veliku pobjedu i prvo mjesto za Urugvaj, naciju manju od Hrvatske.

Kostarika i četvrtfinale 2014. godine

Kada su Engleska, Urugvaj i Italija završile u skupini s Kostarikom, svi su ih pomno pratili jer je to značilo da će jedna od velikih ekipa biti eliminirana vrlo rano.

Ispostavilo se da će i Engleska i Italija propustiti ostatak natjecanja jer je Kostarika bila nepobijeđena. Fantastične izvedbe Joela Campbella, Bryana Ruiza i Keylora Navasa ponijeli su Kostariku i kroz igru s Grčkom i penale u drugoj rundi.

No, u četvrtfinalu Kostarika je izgubila na penalima od Nizozemske nakon 0-0 u utakmici.

Turska i polufinale 2002. godine

Turska je, na iznenađenje sviju, došla do polufinala na natjecanju u Japanu i Južnoj Koreji. 

Potukli su Brazil u napetoj utakmici, onda i Japan 1-0 i Senegal, a kada su se opet našli oči u oči s Brazilom sredio ih je Ronaldov gol.

Brončana Hrvatska 1998. godine

Hrvatska se 1998. kvalificirala za svoje prvo svjetsko prvenstvo i ostavili su veliki trag u Francuskoj. 

Imali su neke od uvjerljivo najtalentiranijih nogometaša tih generacija u svojoj ekipi, poput Davora Šukera i Roberta Prosinečkog.

Na putu prema polufinalu potukli su Rumunjsku i Njemačku no Lilian Thuram ih je izgurao iz borbe za prvo mjesto. U utakmici s Nizozemskom dobili su 2-1 i na taj način postali brončani.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.