Life
11128 prikaza

Najveće blago na dnu mora otkriveno je slučajno

Olupina broda pronađena kod Uluburuna
INA
Olupina pronađena u Turskoj prevozila je 20 tona skupocjenog tereta, a pronašao ju je ronioc koji je tražio spužve

Uluburun je 3300 godina stara olupina broda otkrivena na obali Uluburuna, u blizini Kaša u jugozapadnoj Turskoj. To je jedan od najstarijih potonulih brodova ikad otkriven, a sadrži jednu od najbogatijih i najvećih kolekcija iz kasnog Brončanog doba pronađenu na Mediteranu. 

Brod je nosio 20 tona tereta, a pretpostavlja se da je bio kraljevskog porijekla. Ukupno je pronađeno 18 tisuća spektakularnih artefakta, uključujući drago kamenje, luksuzne sirove materijale, pa i zlatni pečat egipatske kraljice Nefertiti. 

Olupina broda pronađena kod Uluburuna | Author: INA INA

Uluburun je prvi put otkrio ronilac Mehmed Cakir pukom slučajnošću 1982. - u potrazi za morskom spužvom. Uočio je neobične ostatke na strmoj stjenovitoj padini pri dubini od 44 do 52 metara, dok su artefakti bili razbacani do 61 metar. Vađenje je bilo kompleksan zadatak, a izveo ga je Institut Nautičke arheologije u razdoblju od 1984. do 1992. te je obuhvaćao nevjerojatnih 22 413 zarona.

Nevjerojatno bogatstvo kultura

Sami je brod dužine 15 metara te je jedan od najranijih primjeraka broda gdje su se daske spajale klinovima od drva umetnutim u utore urezane daske. Drvo je libanonski cedar, a brod je prevozio robu koja potječe čak iz sedam različitih kultura, uključujući mikenski, sirijsko-palestinsku (preteču feničke), ciparsku, egipatsku, kasitsku, asirsku i nubijsku.

Glavni je teret bio ciparski bakar, a Uluburun je sadržavao i najranije poznate čaše od stakla koje su bile obojene kobaltno plavom, tirkiznom i bojom lavande.

Olupina broda pronađena kod Uluburuna | Author: INA INA

Druge sirovine uključuju tonu smole terebinta čijom se destilacijom dobiva terpentin, trupce egipatske ebanovine, nojeva jaja, slonovaču, zube nosoroga, oklope kornjača i slične predmete. Gotovi predmeti bili su jednako luksuzni - egipatski predmeti od zlata, srebra i kamena, kanaanitski nakit - na tisuće perlica izrađenih od stakla, ahata, kvarca i jantara, fino izrađene figurice uključujući i brončani ženski kip dijelom obložen zlatom, spremnike za kozmetiku od bjelokosti, drvene ploče za pisanje...

Olupina broda pronađena kod Uluburuna | Author: INA INA
Artefakti sugeriraju da je Egej iz kasnog Brončanog doba bio dio međunarodne trgovačke mreže koja se možda temeljila na razmjeni s Bliskim istokom.

Uluburn se u svakom slučaju smatra jednom od najvažnijih i najfascinantnijih morskih olupina ikad otkrivenih, a arheolozima je pružio obilje podataka o drevnom društvu i kulturi na cijelom Sredozemlju. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.