Life
3155 prikaza

Najveća ratna bitka planirala se uz pomoć astronoma

Dan D, iskrcavanje u Normandiji
1/5
REUTERS
Nikome nije bilo jasno zašto se u dokumentima iz 1944. spominje 'kasno izlazeći Mjesec', kad je on sjajio i prije zalaska sunca

Prije sedamdeset i pet godina, najveća pomorska invazija u svjetskoj povijesti započela je iskrcavanjem u Normandiji. Iako se već uglavnom sve zna o tom događaju koji je bio ključan za pobjedu saveznika nad nacistima, neke nove spoznaje otkrila su dvojica profesora astronomije sa sveučilišta u Teksasu koji su naišli na zanimljive dokumente.

Naime, nekoliko sati prije no što su vojnici združenih snaga Amerike, Velike Britanije, Kanade, Australije krenuli prema Normandiji, Britanci su pokrenuli vlastitu operaciju pod nazivom Operacija Deadstick.

Deadstickom su zračnim desantom htjeli zauzeti dva cestovna mosta u Normandiji preko rijeke Orne i kanala Caen blizu plaže Omaha, a glavnu ulogu odigrale su avio-jedrilice koje su prevozile vojnike.

Jedrilice Horsa | Author: wikipedia wikipedia
Zapovijedao je bojnik John Howard, a plan je stvoren tri mjeseca prije same akcije. Howard se u svojim memoarima prisjetio:

„Znao sam da plan mora biti fleksibilan jer će se događaji odvijati velikom brzinom, ali nisam imao pojma tko će izvršiti zadatak i kako. Shvatio sam da su vrlo male šanse da stignemo do cilja baš onako kako smo isplanirali.“

Nešto prije jedan sat ujutro Howardove snage krenule su na let jedrilicama iz južne Engleske prema obali Normandije. Znali su da moraju iznenaditi neprijatelja i zato nisu smjeli koristiti nikakvu rasvjetu. Jedrilice su letjele po mjesečini, piše Popular Mechanics.

Profesor Donald Olson sa sveučilišta u Teksasu naišao je na vrlo neobičan podatak. Naime, u dokumentima o ovoj akciji stalno se ponavljao izraz 'kasno izlazeći mjesec' koji je važan da akcija uspije. No, astronomska istraživanja su pokazala da se to 5. lipnja 1944. nije dogodilo.

"Mjesec tog dana nije kasno izašao. On se pojavio prije zalaska sunca 5. lipnja i ostao je na nebu cijelu noć ", kaže Olson. "Dapače, ostao je tu i nakon izlaska sunca, a baš u vrijeme leta – negdje oko 1 sat i 19 minuta bio je u najvišoj točki na nebu. Dakle upravo u vrijeme napada na most Pegasus i baš kad su počele američke zračne operacije.“

"Zainteresiralo me zašto autor stalno koristi istu frazu 'kasno izlazeći Mjesec' kako je napisao Cornelius Ryan u svojoj knjizi 'Najduži dan'?. Prilično je jasno da je on taj koji je koristio ovaj izraz ali nije bio prvi. Taj izraz pojavljuje se i kod Waltera Bedella Smitha, načelnika u uredu Dwighta D. Eisenhowera koji je prvi opisao 'kasno izlazeći Mjesec u 'Saturday Evening Post Essay'.“

Ali zapravo je Mjesec odigrao iznimno važnu ulogu u planiranju dana D. Napad se odvijao na plaži, pa je trebalo uzeti u obzir plimu i oseku koje ovise o lunarnoj gravitaciji. Savezničkim snagama bila je potrebna oseka prije samog izlaska sunca da bi invazija bila uspješna, pa je zato odabran datum 5. do 7. lipnja. Ali niti jedan od tih datuma nije, kako kaže Olson, bio dan kasnoizlazećeg Mjeseca

Akcija Deadstick i jedrilice Horsa | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
"Proljetna invazija u svibnju ili lipnju bila je idealna, jer je to ostavljalo dosta vremena u ljetnim mjesecima da saveznici odbace Nijemce prije jeseni i zime. Pripreme za iskrcavanje nisu bile dovršene do svibnja, pa je Eisenhower odgodio akciju za mjesec dana kasnije.

"Saveznici su željeli oseku kako bi mogli uništiti njemačke položaje na plaži, ali su također trebali plimu da plovila ne zaglave u plićaku. Stoga je bilo važno tempirati iskrcavanje upravo u trenutku nadolazeće plime“, govori Olson.

Čak i bez kasnog mjeseca, Operacija Deadstick je bila potpuni uspjeh. Prema vojnim povjesničarima, Howardove jedinice "osvojile su sve svoje ciljeve za manje od 10 minuta s minimalnim žrtvama".

Kasnije, Sir Trafford Leigh-Mallory, zapovjednik savezničkih ekspedicijskih zrakoplovnih snaga, opisao je njihov noćni let kao "najljepši primjer mirnog leta u Drugom svjetskom ratu".

"Komemoracije i medijska pokrivenost s pravom će se usredotočiti na junaštvo savezničkih vojnika, mornara i zrakoplovaca koji su započeli oslobađanje Francuske", kaže Olson."Ali također možemo iskoristiti ovu priliku da cijenimo ulogu koju su astronomi odigrali u planiranju i izvršavanju ovog događaja koji je promijenio povijest."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.