Life
18250 prikaza

Najveća piramida na svijetu ne nalazi se u Egiptu!

Najveća piramida na svijetu
Wikimedia Commons
Pri pomisli na piramide, većina pomisli na one najpoznatije u Gizi, dok neki dragulji ostaju skriveni

Najveća i vjerojatno najpoznatija piramida je ona Keopsova, no većina ljudi ne zna podatak da ona ni izbliza nije najveća na svijetu. Ta titula odlazi Velikoj piramidi Cholula, drevnom hramu Azteka u mjestu Puebla u Meksiku. Sama njena baza je čak četiri puta veća nego ona piramide u Gizi, a volumeno je dvostruko veća, piše Business Insider. 

Ne zna se tko je sagradio ovaj tajanstveni objekt čija se starost procjenjuje na oko 2,300 godina, no jedno je sigurno - materijal kojim je izgrađena pomogao je sakriti piramidu, odnosno barem njenu veličinu.

Stotinama godina sakrivena

Nepoznato je i jesu li njeni tvorci znali da će glina otežati njeno uočavanje, budući da je izuzetno pogodna za rast biljaka koje su je prekrile. 

Hernán Cortés, koji je 1519. izvršio invaziju na drevni grad Cholula, tu piramidu nije ni primijetio, a lokalno ju je stanovništvo primijetilo tek 1910 godine, iako je dugačka kao 9 olimpijskih bazena - 450 metra.

Danas je ta piramida najveći spomenik ikad sagrađen, a po strukturi podsjeća na piramidu Sunca u Teotihuacanu. U blizini piramide pronađeno je oko 400 grobova, po čemu se može zaključiti da je to bilo neka vrsta svetog mjesta.

Grad je napušten u 7. ili 8. stoljeću, a danas je vrlo popularan među turistima. 

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hircus
    hircus 17:20 19.Prosinac 2017.

    Veća od keopsove je i bosanska,a nalazi se kod Visikog.