Life
1413 prikaza

Najomraženiji: Ovo je novinar kojeg Trump ne može smisliti

Novinar CNN-a Jim Acosta i Donald Trump
1/5
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Njegov poseban odnos sa Trumpom počeo je i prije nego je postao predsjednik,

Ljubav između političara i novinara nastala je iz potrebe, a iako političari bez tih istih novinara ne mogu, često se ne mogu ni suzdržati da pokažu svoje mišljenje o njima. Posebno o onima čija ih pitanja smetaju, a u slučaju predsjednika Donalda Trump i jako živciraju.  

Na listi njegovih najomraženijih novinara, možda čak i na prvom mjestu, nalazi se CNN-ov reporter Jim Acosta, novinar koji se ne boji predsjedniku postaviti pitanja koja on ne želi čuti. Iako je riječ o dugogodišnjem novinaru koji takva pitanja postavlja svima, Trumpova administracija ukinula mu je akreditaciju za ulazak u Bijelu kuću.

Novinar CNN-a Jim Acosta i Donald Trump | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
"Zašto imate kubanske političke zarobljenike i zašto ih ne pustite?", pitao je Acosta u ožujku 2016. godine tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu i kubanskog predsjednika Raula Castra na njihovoj zajedničkoj konferenciji kojom je obilježen povijesni posjet Kubi. Castru poznatom po svojem opresivnom režimu i utišavanju medija, vidno je bilo neugodno odgovarati na Acostina pitanja. Posebno neugodno jer je to to i bio prvi puta da se neki strani novinar obratio kubanskom predsjedniku od 50-ih. 

No nitko mu tada nije oduzeo pravo na pitanje, ili ugasio mikrofon, a Castro je na pitanje ovom novinaru, čiji je otac pobjegao iz Kube, uljudno odgovorio.

"Pokažite mi listu političkih zatvorenika i ja ću ih odmah pustiti", rekao je Castro. 

Krajem 2015. godine izazvao je i Obamu kada mu je postavio pitanje o njegovoj administrativnoj taktici uništavanja terorističke organizacije ISIL-a. "Zašto ne možemo uništiti te gadove?", pitao ga je tada Acosta.

Danas dvije godine nakon toga, i s novim čovjekom na čelu SAD-a, konferenciji nakon izbora pretvorila se u pravi obračun, u kojem Trump nije bio ni malo uljudan. Sukob je potaknulo Acostino pitanje oko ruskih uplitanja u američke izbore. 

"CNN bi trebalo biti sram što radiš za njih. Ti si nepristojna i grozna osoba i ne bi trebao raditi za njih", bio je to Trumpov odgovor na njegovo pitanje oko njegove retorike u slučaju migranata. 

Matthew Whitaker On ima zadatak Top News 5 stvari o čovjeku koji će Trumpa učiniti još opasnijim

Nekoliko sati nakon toga Acosta je javio kako mu je Bijela kuća suspendirala novinarsku akreditaciju. Kao objašnjene naveli su da je on "stavio svoje ruke na mladu ženu", koja mu je pokušala oduzeti mikrofon i na takav način zaustaviti to prepucavanje sa Trumpom.

"To je laž", napisao je Acosta na Twitteru i poslije objasnio kako "nas Bijela kuća pokušava ušutkati. Mislim da žele poslati poruku mojim kolegama". 

Nije to bio prvi put da je ovaj glavni CNN-ov izvjestitelj iz Bijele kuće doživio takve neugodne probleme. 

"Dobio sam više prijetnji smrću nego što ih pamtim. Dobivam ih jednom tjedno", rekao je početkom ove godine u razgovoru za Variety. 

Acosta je odrastao u Washingtonu, a njegov je otac sa 11 godina pobjegao iz Kube i to samo nekoliko tjedana prije početka velike kubanske krize. Nakon godina rada na lokalnim televizijskim postajama Acosta je prvi posao na CNN-u dobio 2007. godine. Počeo je tada pratiti politiku uključujući i predsjedničku kampanju Mitta Romneya 2012. godine i Obaminu vladavinu u Bijeloj kući. 

Njegov poseban odnos sa Trumpom počeo je i prije nego je postao predsjednik, a svoj su prvi okršaj imali u svibnju 2016. godine. 

"Gledao sam te na televiziji. Ti si prava ljepotica", rekao mu je Trump. 

No Acostu njegove primjedbe nisu obeshrabrile, već naprotiv, dodatno potaknule da ne preza od postavljanja neugodnih pitanja. 

"Kada predsjednik SAD-a medije naziva "fake news" i "neprijateljima američkog naroda" to je vrijeme kada treba postati jak i postavljati teška pitanja", piše The Washington Post. 

Novinar CNN-a Jim Acosta i Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Savršen primjer za njihovu žestoku komunikaciju stigao je nekoliko dana prije Trumpove inauguracije u siječnju 2017. godine, i vezan je uz niz pitanja oko zloglasnog Steel dosjea kojeg je objavio BuzzFeed. 

"Ne ti. Tvoja organizacije je grozna", rekao mu je Trump dok je Acosta pokušao postaviti pitanje. 

"Kad nas već napadate, kad napadate našu medijsku organizaciju, možete li nam dati priliku za pitanje i odgovor", nastavio je novinar. 

"Neću vam dati pitanje, odgovor. Vi ste fake news", rekao mu je. 

Od tada su njihovi susreti postali poput boksačkog meča. Sukob je nastao i u trenutku skupa u Charlottesvilleu gdje je Trump rekao kako "i na jednoj i na drugoj strani" ima dobrih ljudi. 

"Ne gospodine, nema dobrih ljudi među nacistima", odgovorio mu je Acosta. 

Slično je bilo i sa pitanjima tijekom sumita sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i Trumpa, ovog lipnja, što je potaknulo Trumpovog voditelja kampanje Brada Parscalea da zatraži "suspenziju njegove novinarske akreditacije odmah". 

Acosta mu je tada odgovorio na Twitteru. 

"Dragi Brad, napisao je, diktature uzimaju akreditacije. Demokracije ne".

Donald Trump Nema kraja Top News Sve predsjednikove uvrede: "Ružne, kuje, svinje..."

Nakon posljednje konferencije oduzeta mu je akreditacija poznata pod nazivom "hard pass" koja novinarima omogućuje ulazak na prostore Bijele kuće. 

"Predsjednik Trump vjeruje u slobodu medija i očekuje i pozdravlja teška pitanja za njega i njegovu administraciju. No nećemo tolerirati da reporter stavi ruke na zaposlenicu koje je pokušala raditi svoj posao. Njegovo ponašanje je u potpunosti neprihvatljivo", napisala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

"Bile su to lažne optužbe o incidentu koji se nikada nije dogodilo. Ova odluka bez presedana prijetnja je našoj demokraciji a naša zemlja zaslužuje bolje. Jim Acosta ima našu puno podršku", napisao je CNN u svom priopćenju. 

Peter Baker, glavni izvjestitelj iz Bijele kuće za The New York Times na Twitteru je napisao: Ovo nisam vidio od kada pratim rad Bijele kuće. Ostali predsjednici nisu se bojali teških pitanja.

Ovaj posljednji potez Acoste kojeg će mnogi nazvati najagresivnijim reporterom za vrijeme Trumpove vladavine, izazvao je niz pohvala ali i niz kritika. 

Ta novinarska konferencija trajala je gotovo sat i pol vremena, i bila je, najblaže rečena, jako žustra. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.