Life
1687 prikaza

Najmlađi vulkan: 'Živio' samo dvije godine, zatrpao dva sela

San Juan Parangaricutiro
1/5
Luis López Franco
Iznenada se probudio 20. veljače 1943. godine, a prvi ga je primijetio seljak koji je u tom trenutku okopavao polje

Bio je to prizor kakav rijetko tko može vidjeti, no jedan je meksički seljak bio prvi i jedni svjedok veličanstvenog prirodnog fenomena - rađanja vulkana Paricutin u Meksiku. 

"Sjećam se njegovog "rođenja", zvali smo to rođenjem jer je izašao iz zemlje. Seljak koji je to vidio taman je radio na zemlji, kopao, u trenutku kada je vulkan eruptirao", kaže Aniceto Velazquez jedan do mještana koji su živjeli u selu. 

Osjetili su podrhtavanje zemlje, i brzo izašli iz svojih koliba kako bi saznali što se događa, piše BBC. 

"Kada je eruptirao, uopće nismo znali što se dogodilo, nismo znali da je riječ o vulkanu. Jedino smo znali da se zemlja trese. Izašli smo vidjeti što se dogodilo, i bio je to strašan prizor. Mjesec dana nakon rekli su nam da je to bio vulkan", rekla je Paula Gutierrez. 

Vulkan Paricutin iznenada se probudio 20. veljače 1943. godine.  Farmer Dionisio Pulido zapravo je legalni vlasnik tog vulkana i onaj koji ga je prvi primijetio.  

"On je kopao zemlju kada se iznenada otvorila pukotina u zemlji. Primijetio je kako se tlo trese, i pitao se što se to događa. Kada je veliki vulkan eruptirao, bilo je to strašno. Vulkan je eksplodirao, izbacujući velike, goleme stijene u zrak. I to jako, jako visoko. A vulkan je postajao sve veći i veći. I tako nas je taj vulkan "beba" izbacio, izbacio iz našeg sela. Zauvijek. Rekao nam je da nestanemo, taj 'mali' bio je jako bijesan", kaže Gutierrez. 

Prvi vulkan koji je imao svjedoke svog rođenja

"Ljudi su evakuirani, a u početku nisu željeli otići. Nisu htjeli napustiti zemlju svojih predaka i svoju povijesnu zemlju. No ipak su morali, jer je vulkan i dalje izbacivao lavu, i uništio niz koliba. Crkvica je preživjela jer je napravljena od kamena. Ovaj je vulkan formiran većinom od krhotina i pepela", kaže Maria del Sol Hernandez Bernal. 

Naglašava kako je većinu lave emitirao drugi stožac, susjedni Sapichu, što znači "dijete" u Tarascu. Većina lave izašla je iz njega. Bilo je to prvi put da su znanstvenici mogli pratiti rođenje vulkana, pa su dokumentirali cijeli njegov životni ciklus.

Vulkan je živio devet godina tijekom kojih je zakopao veliku površinu, oko 2000 jutara, i dva sela Paricutin i San Juan. Paricutin je bilo malo selo, a San Juan veće. Pet ili šest mjeseci nakon svog rođenja počeo je izbacivati lavu, a do tada je selo već zatrpao vulkanski pijesak.

"Moja majka nije htjela ostaviti stoku, svinje i kokoši, no ja sam joj rekla kako nema drugog, i da moramo otići. Pitala sam ju želiš li ostati ovdje i izgorjeti? Ubrzo smo otišli, na gradskom trgu smo čekali autobus", priča Velazquez.

Paricutin je jedan od najmlađih vulkana na Zemlji. Rođen iz meksičkog polja kukuruza bio je prvi vulkan koji je imao svjedoke svog rođenja, nastanka. U godinu dana  nakon njegov je stožac narastao do preko 325 metara. Lava se proširila na preko 16 000 kilometara, progutavši obližnje gradiće Paricutin i San Juan. Erupcije su prestale 1952. godine, a stožac je sada visok više od 400 metara.

Ostaci sela San Juan i dalje leže ispod velikog polja lave. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.