Life Svjetsko prvenstvo 2018
57218 prikaza

Najluđi gol u Rusiji: Bilo je samo 0.03 posto šanse da uđe

Francuski nogometaš Benjamin Pavard postigao nevjerojatan pogodak na utakmici s Argentinom
1/6
Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Pogodak je postigao s udaljenosti od 22 metra, što je jako, jako daleko od gola i iz jako lošeg kuta

U drugom poluvremenu njihove prve eliminacijske utakmice na svjetskom prvenstvu Francuska je, neočekivano, gubila od Argentine 2:1. I to je bilo tako sve dok francuski nogometaš Benjamin Pavard nije postigao nevjerojatan pogodak. 

Po statistici Opta Sportsa, ovaj je pogodak imao vjerojatnost pogađanja gola od samo 0.03 posto, po izračunu koji uključuje deset različitih varijabli, od kojih su dvije posebno značajne za ovaj pogodak i potpuno jasne. 

Pogodak je postigao s udaljenosti od 22 metra, što je jako, jako daleko od gola i iz jako lošeg kuta. I bez posebnog, stručnog mjerenja i uspoređivanja, moramo priznati kako je ovo bio jako težak udarac.

Kako bi na jasniji način objasnili princip koji stoji iza ove vrste statistike, Opta je prikazala 100 udaraca prema golu s gotovo identične lokacije u utakmicama Premier lige, La lige, Serie A i Lige 1 tijekom proteklih 4,5 godina. Pokušaji slični onom udarcu Pavarda većinom nisu bili uspješni.

Pogodak francuskog nogometaša Benjamina Pavarda na utakmici s Argentinom | Author: PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL
Nogomet je poznat kao sport s malim brojem pogodaka. I dok bolje momčadi stvaraju više prilika i sprječavaju svoje protivnike u istoj namjeri, pojedinačni golovi mogu biti zeznuti. Očekivani golovi, mogu nam pokazati kada momčad proizvodi dobre udarce i igra dobru obranu, čak i ako se ti njihovi napori ne vide na konačnom rezultatu. 

Detaljan prikaz postotka očekivanih golova možete pogledati ovdje. 

Na toj ljestvici vodi Brazil, s očekivanom gol razlikom od +9,3. No, oni su uspjeli postići samo osam golova u usporedbi sa očekivanom procjenom 12,3 i nisu se uspjeli plasirati u polufinalne. Iza ovog stoji niz razloga.

Simulacija gola Benjamina Pavarda | Author: Screenshot Screenshot
Momčad jednostavno možda nije imala sreće ili su igrali loše pa nisu mogli odraditi do kraja sve prilike koje su imali. Ili oboje. 

Na drugoj strani iznenađenje četvrtfinala Rusija, imala je gol razliku od +4 s procjenom očekivane gol razlike od -2,5. 

Neymar KUPI - PRODAJ Life Veliki klubovi više igrače ne kupuju na prvenstvima

Dvije najveće komponente očekivanih golova su udaljenost od gola i kut pucanja. Rezultat su i igre (asistencije, kornera, slobodnog udaraca i sl.), te da li je udarac bio iz skoka i ostalih nekoliko faktora. 

Ovaj model ima nekoliko slabih točaka. Kao prvo ne uzima u obzir snagu pojedinačnog igrača, pa će tako slobodan udarac s istog mjesta imati istu vrijednost očekivanog gola bez obzira da ali ga puca Cristiano Ronaldo ili netko drugi. Ne uzima u obzir poziciju obrambenog igrača u trenutku pucanja, što bi se možda i moglo promijeniti u budućim slučajevima. 

Iako zvuči očito, očekivani gol poznaje samo udarac. Predivna dodavanja mogu generirati prilike koje mogu ali i ne trebaju dovesti do dobrog pokušaja, no unatoč tome pokazuju kako momčad dobro igra. 

Francuski nogometaš Benjamin Pavard slavi pogodak na utakmici s Argentinom | Author: PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL
Suprotnost je također točna, ako momčad promaši lak udarac, to će se reflektirati i na njihove očekivane i postignute golove. Ali ako propuste priliku za lak pogodak zahvaljujući lošem dodavanju, očekivani golovi nikada i neće znati za to.

Uzmimo npr. primjer situacije u kojoj se našao Meksiko u utakmici protiv Njemačke, koja nije završila čistom prilikom.Ovakva statistika koristan je analitički alat a često se slaže i sa manje kvalificiranim analizama utakmice. 

Engleska se malo mučila u grupnom dijelu natjecanja, u utakmicama poput one s Tunisom koju su dobili s 2:1, a zatim su uništili Panamu sa 6:1. Očekivani golovi nude konzistentnu priču o kvaliteti momčadi, 3,2 očekivana gola za 1,1 u utakmici protiv Tunisa, 2,7 prema 1,0 u utakmici protiv Paname. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.