Life
6007 prikaza

Najluđe online shopping prevare - nitko nije imun

Prevare internet kupnje
Instagram
Danas gotovo nema robe koja se ne može naručiti preko interneta, no sa širenjem trenda online kupovine sve je više prevarenih

Preko 50 posto Hrvata kupilo je nešto preko interneta, a u zapadnim zemljama Europe i SAD-u taj prosjek je i veći. Većina ljudi koja kupuje preko interneta, ako je prva kupnja prošla u redu, zadovoljno nastavljaju dalje prvenstveno zbog uštede vremena koju takav shopping ima. No, nekima se to iskustvo pretvorilo u situaciju "smijati se ili plakati?".

Oni su postali žrtve internet prevaranata, prvenstveno jer nisu provjerili robu koju naručuju, prodavatelja ili pak osnovan opis naručenog koji uopće ne mora odgovarati onome što je na slici. Pogledajte neke od primjera:

Daska umjesto TV-a

Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram
Da Facebook nije baš siguran sustav online šopinga pokazuje i ovaj primjer - prvenstveno jer se nemate kome požaliti, a drugo jer to praktički spada u domenu privatnih transakcija ako prodavatelj nema registriranu uslugu za trgovinu. Ovdje je riječ o klasičnoj i smišljenoj podvali. 

Mini namještaj

Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram
U ovom slučaju nije riječ o tome da kupac nije dobio ono što je naručio - već je doista dobio željenu TV komodu, samo u minijaturnoj verziji. Prodavatelj je vjerojatno računao na to će potencijalni kupci biti oduševljeni cijenom i neće čitati opis proizvoda s navedenim mjerama. Zapravo je riječ o namještaju-igrački, a kupac je sam kriv za vjerovanje u predobru kupnju. 

Kad broj ne znači ništa

Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram
Među robom koja se najviše naručuje preko interneta svakako je odjeća. ASOS je jedna od omiljenih stranica za naručivanje, no unatoč milijunima zadovoljnih kupaca, iznenađenja uvijek može biti. Primjer su hlače koje je ovaj muškarac naručio, a sasvim sigurno nisu duljine koja je pisala u opisu proizvoda. 

Još slučajeva ne čitanja opisa i veličine naručenog predmeta

 

I guess I should read the dimensions next time... 🤔 #thankskmart #onlineshoppingfail #nowwhat

Objavu dijeli Caitlin Irvin (@caitlinirvin)

Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram
Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram

Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram
I očite prevare

Prevare internet šopinga | Author: Instagram Instagram

Prevare internet kupnje | Author: Instagram Instagram

Kako se zaštititi

Provjerite kome plaćate

Prije nego upišete svoje podatke i išta platite na internetu, provjerite tu tvrtku. Potražite njihove matične podatke, adresu i e-mail. Potom provjerite na internetu je li itko imao s njima loših iskustava.

Sitna slova i predobra kupnja

Zbog jednostavnijeg načina poslovanja mnoge tvrtke posežu za online prodajom, a time i jeftinijim cijenama. No pri tome provjerite plaća li se zato dodatno dostava, osiguranje, porezi i sl. Pripazite i na sitna slova koja također mogu biti zamka te ponuda koje su predobre da bi bile istinite. Ako vam nije sve jasno, nazovite ih. Ako je prodavatelj privatna osoba, proguglajte tuđa iskustva s istom narudžbom.

Osobne podatke upisujte oprezno

Obavezno na stranicama pročitajte upute o kupnji. Učini li vam se nešto sumnjivo, odustanite. Isto vrijedi i za upisivanje osobnih podataka. Najčešće ne morate upisati sve, a ako su preosobni - odustanite. Također, najbolje je plaćati preko Pay Pala i to preko kreditne kartice, a ne pridruživanjem tekućeg ili žiro računa.

Sigurne se tvrtke mogu nazvati

Siteovi za kupovinu isključivo putem interneta, kao što je npr. eBay, veliku pozornost posvećuje sigurnosti plaćanja. Nepoštene prodavače odmah se isključuje iz zajednice jer se svaki odmah prijavljuje. Kod ostalih stranica važno je birati poznate tvrtke. One imaju i službu za korisnike koja vam je dostupna u slučaju sumnje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 13:36 18.Rujan 2017.

    Prodavali su Ameri 100% sigurno sredstvo protiv žohara, neograničeni rok trajanja, za samo 10 $. Kupac je dobio paketić sa malom drvenom daščicom i malim drvenim čekićem (max vrijednosti oko 1,50 $), a u prilogu je bilo i uputstvo: Ulovite ... prikaži još! žohara, stavite ga na daščicu i lupite čekićem. Da li je i to prevara?