Life Svjetsko prvenstvo 2018
34601 prikaza

Najluđa priča SP-a: Posebno ga tretiraju zbog narkokartela

Rafael Marquez i Mario Mandžukić
1/3
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Meksički reprezentativac ima specijalni tretman na nogometnom prvenstvu, a sve zbog crne liste američkog Ministarstva financija

Rafael Márquez, meksička nogometna zvijezda koja ovih dana nastupa za svoju reprezentaciju  na SP u Rusiji, razlikuje se od svih drugih nogometaša. No, to nema nikakve veze s njegovim igračkim vještinama, piše The New York Times.

Ovaj 39-godišnji nogometaš jedini je na crnoj listi američkog Ministarstva financija koje ga tereti za pranje novca narkokartela. Zbog toga niti jedna američka tvrtka, niti institucija ne smije s njim poslovati niti imati s njim ikakve veze. 

Arena Kaliningrad Uhićenja Life Smrt i korupcija na stadionima gdje će igrati Hrvatska

To prilično komplicira njegov boravak na terenu. Naime, Márquez ne smije piti iz iste boce iz koje piju njegovi suigrači jer piće na sebi ima etiketu američkog proizvođača s kojim meksička reprezentacija ima ugovor. Umjesto da se, poput ostalih 'naslikava' s u raznim prilikama s raznim logotipima poznatih sportskih marki, njega se drži podalje od kamera.  

Ako kojim slučajem bude proglašen najboljim igračem na terenu, neće ga se ni slučajno zvati "Budweiserov čovjek utakmice". Čak i kad putuje na utakmice, strogo se pazi da ne bude nikad u nekom hotelu ili apartmanu koji ima ikakve veze s nekom američkom tvrtkom, pa makar to značilo da neće spavati na istom mjestu gdje i njegovi suigrači.

Rafael Marquez i Hugo Ayala | Author: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

FIFA, upravno tijelo svjetskog nogometa i organizator Svjetskog prvenstva meksičkoj je reprezentaciji zbog toga, uoči natjecanja u Rusiji, uplatio iznos od 1.500.000 dolara za troškove priprema ali je svota plaćena u eurima preko europskih banaka tako da ne bi imalo nikakve veze s financijskim sustavom SAD-a.

Marquez, koji je od kolovoza prošle godine na crnoj listi američkog ministarstva, osumnjičen je da je povezan s imovinom koja zapravo pripada Raúl Flores Hernándezu, koji je pak osumnjičen za vođenje krijumčara koji trguju narkoticima.

Ibaraki: Svjetsko nogometno prvenstvo, Italija - Hrvatska, 8.6.2002. Rusija 2018 Life Prvenstvo na kojem je najviše razočarala Hrvatska

Iako nije optužen za kazneno djelo, sva je Marquezova financijska imovina u Sjedinjenim Državama, kao i njegova meksička imovina povezana s američkom financijskom mrežom, zamrznuta. Iako on sasvim odbacuje bilo kakvu vezu s krijumčarima droge, pa je i angažirao tim odvjetnika kako bi ga se maknulo s crne liste, već i same sumnje otjerale su od njega sve sponzore.

Jedan od njegovih odvjetnika, Jose Luis Nassar, ujedno i glasnogovornik, rekao je da su on i njegov klijent  "u iskrenoj fazi suradnje" s američkim dužnosnicima da riješe to pitanje.

Hugo Alaya i Rafael Marquez | Author: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
Meksička nogometna federacija i FIFA dobro znaju za Marquezovu neobičnu situaciju, ali su mu dopustili da bude dio reprezentacije.

Iako je ovih dana bio jedan od važnijih igrača na utakmici u kojoj je Meksiko neočekivano remizirao s Njemačkom, nakon utakmice novinari se baš nisu previše trudili dobiti od Marqueza izjavu, jer bi to značilo da se mora pojaviti ispred panoa na kojem su logotipi četiri ključna američka sponzora - Visa, Coca-Cola, Budweiser i McDonald's. 

Osim toga, ako se Márquez pojavi na konferenciji za novinare koju organizira FIFA, moderator ne smije biti američki. 

I u reprezentaciju je ušao u posljednji trenutak. Nedostajao je na zagrijavanju u Walesu na Rose Bowlu u Pasadeni, u Kaliforniji, očito zato što mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. A na treninzima prije turnira, ovdje u Rusiji, na njegovom dresu nema nikakvog logotipa. 

Otvaranje svjetskog prvenstva u Moskvi Nogomet Top News Ove fotke su obilježile otvaranje nogometnog prvenstva

Letovi su također pažljivo uređeni, budući da Marquezu nije dopušteno putovati s američkim avioprijevoznicima. 

Pravni stručnjaci koji nisu bili uključeni u slučaj rekli su da se FIFA morala dobrano potruditi da ne prekrši ni jedno pravilo koje bi bilo u sukobu s interesima američkog Ministarstva financija: 

"Kazne su vrlo velike", rekao je Oliver Krischik, odvjetnik koji se specijalizirao za sankcije Ministarstva. Tvrtke koje krše zakonske odredbe, čak i nenamjerno, mogu biti kažnjeni s iznosima i do 1,5 milijun dolara po samo jednom kršenju, dok namjerno kršenje može dovesti do kazne i od 10 milijuna dolara pa do maksimalno 30 godina zatvora za pojedince koji svjesno krše pravila.  

Naslovnica Kickera o porazu NDH protiv Trećeg Reicha FELJTON Life Hrvatski izbornici: Preživjeli su atentate i zatvore

Ograničenjima su manje opterećene europske tvrtke, pa Márquez nosi isti Adidasov dres kao i suigrači, a njegov osobni sponzor je Puma koja je preuzela brigu o društvenim  medijima. Ipak i Adidas i Puma su odbili bilo što komentirati.

Unatoč njegovim pravnim problemima, Marquez je iznimno popularan u Meksiku, no bit će zanimljivo jer Budweiser sponzorira nagradu 'čovjek utakmice', pa je pitanje što će se dogoditi ako na jednoj od predstojećih utakmica publika na javnom glasovanju upravo Marquezu dodijeli ovu titulu?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.