Life
16442 prikaza

"Najbolnije je što me mama prodala za sitnu lovu"

Majka i dijete
Thinkstock
Surfajući internetom saznala je da je u vrijeme njezinog rođenja postojao kriminalni lanac za prodaju djece

Svoje roditelje često je znala zapitkivati kako to da žive u Queensu, a ona je rođena u Baltimoreu. Odgovarali bi joj da su se tamo zatekli jer su bili na putovanju, a ona se rodila neplanirano prije termina. No, tu bi njihova priča uvijek stala i mijenjali bi temu. Roxan Drimmer Chen mislila je da je to zato jer je majka vjerojatno doživjela traumu koje se nije htjela prisjećati do pojedinosti. A onda se, kad je navršila 15, i nakon jedne svađe s majkom, njezin svijet okrenuo naopačke. Fay joj je priznala da su ju usvojili 1958. godine. 

"Tata je počeo plakati i znala sam da majka govori istinu. Moja cijela prošlost bila je, dakle laž", počela je svoju priču za New York Post, danas 60-godišnja Roxan. Od tog trenutka idućih je 40 godina tragala za razlogom i došla do nevjerojatnog otkrića. Kao novorođenče, postala je dio lanca preprodaje male djece.

Prema izvješću iz 1959. u The Postu, taj je organizirani lanac trgovine djecom prodao 100 novorođenčadi. Danas je Roxan turistički vodič i živi u Unionu, nedaleko New Yorka. I danas se želi povezati s vršnjacima koji imaju sličnu sudbinu. 

"Imam mnogo pitanja jer su ključni igrači u priči ostali tajna i odavno su umrli", rekla je. Roditelji - otac Eli i maka Fay konačno su rekli Roxani da su ih problemi s plodnošću doveli do ideje da usvoje dijete, no agencija za usvajanje u New Yorku nije im udovoljila zahtjevu.

Školarci u Alberti, Kanada 3200 učenika Life Djecu odveli u katoličke škole i otad im se gubi svaki trag

"Kao razlog su navodili da nisu imali dovoljno visoke prihode, zbog čega se majka počela svađati sa socijalnom radnicom pa je skinuta s popisa zbog nedoličnog vladanja", prisjeća se Roxan. Konačno 1958. godine 'prijatelji' su saznali za trudnicu iz Baltimorea koja nije mogla zadržati dijete i htjela je udomiti svoju tek rođenu kćer. 

"Moj otac je rekao da sam, čim su me izveli iz bolnice, prestala plakati", priča žena koju su novi roditelji odmah doveli u New York. Kad je navršila 17 godina, trebao joj je rodni list za posao, pa joj je Fay nevoljko otkrila ime prave majke. Bila je to Lillian Buchwald, i bila je prostitutka. Identitet oca bio je nepoznat.  

Godine 1978. Roxan je pronašla biološku majku. Bila je u kasnim 40-im godinama. Postale su prijateljice i Lillian nije baš bila spremna pričati o svojoj prošlosti iako joj je priznala da je bila neko vrijeme u zatvoru. Sad je radila kao bolničarka i bila je u braku. 

"Rekla je da se ne može brinuti o meni i da će mi biti bolje u pravoj obitelji. Saznala sam također da imam stariju polusestru i brata koji su prošli kroz sustav skrbi."

Lillianino sjećanje na posvojenje bilo je maglovito, ali se sjetila da je Roxanu predala Fay i Eliju preko posrednika po imenu Alvin Rosenberg. Roxan svojim roditeljima nikada nije rekla da je bila u kontaktu s biološkom majkom jer bi ih, uvjerena je, to dotuklo. Lillian je preminula u 83. godini života 2013. godine.

Dječja stopala Bijela kuga Znanost Na zapadu žene sve manje rađaju, na istoku sve više

Fay je umrla 2000. godine, a otac Eli 2017. Godinu dana kasnije Roxan je otkrila lanac prodaje djece. Dok je preko interneta istraživala ime svoje biološke majke, pronašla je tekst objavljen u 'Baltimore Sunu'. Tamo se spominje ime Lillian kao jedne od sedam majki koje su sudjelovale u slučaju bračnog para Rosenberg i Peggy. Oni su organizirali crno tržište prodaje neželjene djece i tim su se biznisom bavili dvije godine - između 1957. i 1959. Neželjene bebe iz Marylanda prodavali su posvojiteljima u New Yorku i New Jerseyu.

Rosenbergovi su zaradili oko 100.000 dolara, a pomagao im je dr. Jacob M. Miller. Roditelji su pozvani kao potencijalni svjedoci optužbe, ali nikada nisu svjedočili. Godine 1961. 'Baltimore Sun' je izvijestio da su Rosenbergovi kažnjeni sa 8.500 dolara i osuđeni zbog udruživanja i kršenja zakona. Ipak Miller je zadržao liječničku licencu i dopušteno mu je da i dalje radi. 

"Mogu tek pretpostavljati da je Miller svoje pacijentice upućivao na Rosenbergove", govori Roxan koja također kaže da je imala sretno djetinstvo iako su se roditelji prema njoj odnosili previše zaštitnički i strogo joj organizirali vrijeme. 

"Mislim da su paničarili jer su živjeli u strahu da me vlasti ne otkriju i vrate u Maryland. Ako me pitate tko su moji pravi roditelji - ja bih i dalje rekla da su to Fay i Eli. Sigurno su me jako željeli", zaključuje Roxan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.