Life
10160 prikaza

Muževi su ju tukli, tjerali na abortuse i pokrali joj sav novac

Doris Day
1/5
Wikipedia Commons
Mjesec dana nakon što je proslavila 97. rođedan, umrla je Doris Day, nekoć slavna pjevačica i filmska glumica

Legendarna glumica Doris Day umrla je samo mjesec dana nakon proslave 97. rođendana. Iako je bila sve do nedavno u odličnoj kondiciji, kobna je bila nedavno preboljena upala pluća.  

Karijeru je počela vrlo rano. Imala je samo 16 godina, ali Doris Kappelhoff, kako se tada zvala, nije htjela ni čuti za trombonistu Al Jordena koji ju je pozvao u kino.

"Ne bi s njim otišla u kino čak ni kad bi tamo dijelili grumenje zlata", odbrusila je. Njezina majka Alma ju je podržala jer Jorden je bio mnogo stariji – imao je 23 i – bio je nepouzdani glazbenik.

Problem je bio što je Jorden bio lokalni glazbenik u Evanstownu u Cincinnatiju i svirao u istom bendu kao i Doris, pa i nije bio neka premija, niti garancija da će ju odvesti do sjajne karijere. Zapravo, kad se bila prijavila u bend, htjela je šarmirati vođu benda i menadžera Barneya Rappa.

Doris Day | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Svidjela mu se iako je bila još djevojčica. Bila mu je atraktivna, a kod kuće je imao trudnu ženu. Je li bilo što među njima, ostat će tajna iako se ona za svoje godine već tad ponašala prilično zrelo. Majka je doduše navijala da joj zet postane Fred Foster, voditeljska zvijezda lokalnog radija.

Iako su joj roditelji bili katolici, njezinog je oca majka izbacila iz kuće nakon što je saznala da ju vara s njezinom najboljom prijateljicom.

" To je bila jedina moja želja – da se udam i budem kućanica. Nisam sanjala niti da budem filmska zvijezda, niti slavna plesačica. Htjela sam samo solidan brak" rekla je jednom Doris Day koja je čak četiri puta bila na putu da joj se ostvari taj san, ali – kako će reći – nije birala prave muškarce.

Davor Dujmović Slavni Perhan Kultura Tragična smrt YU zvijezde - nije dočekao tridesetu

Vođa benda Barney Rapp priskrbio joj je svjetsku slavu tako da joj je dao ime pod kojim je postala poznata. Smatrao je da je židovsko prezime Kappelhoff predugačko i nije najpogodnije za plakate. Stoga je njezina prva pjesma koju je otpjevala bila 'Day After Day' i tako je dobila novo prezime.

Počela je tako karijera koja će trajati 30 godina.

No, nekako u to vrijeme promijenila je svoje mišljenje o trombonistu Al Jordenu. Nitko ne zna zašto nije ostala pri prvom dojmu. Ona je ovaj put prišla njemu i zamolila ga da ju vozi kući nakon nastupa. Iako će ga kasnije opisati kao jednu od najglupljih osoba koje je upoznala, ostala je neko vrijeme s njim.

Doris Day | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Kao i njezine uspješne kolegice Judy Garland, Edith Piaf i Joan Crawford, i Doris Day je pratila loša karma kad su u pitanju bili muškarci. Na nju su se također lijepili agresivni čudaci s kojima je strast često puta prerastala u nasilje. Oni koji su ju poznavali, rekli su da je prilično ponosno nosila svoje masnice.

Prema nekim pričama, nakon nastupa Doris je tažila glad velikim porcijama hamburgera s mnogo kečapa i luka, pa bi sve to padalo po autu sirotog Jordena, a rado bi govorila punim ustima iz kojih bi ispadala hrana, pa to nije djelovalo baš previše ženstveno.

Svejedno, 1941. udala se za Jordena sa 17 godina i odmah ju je počeo krvoločno tući. Mnogi su svjedočili kako ju je prebio nasred ulice kad je na naslovnici novina vidio Doris kako pozira u kupaćem kostimu. Zvao bi ju 'prljavom kurvom' i brutalno mlatio, a zatim strastveno s njom vodio ljubav. Ostala je trudna, htjela je zadržati dijete, ali ju je Jorden natjerao na abortus.

Dorisina majka zaprijetila mu je da će ga ubiti ako njezinu kćer u natjera na pobačaj, pa je Jorden rekao da to nije njegovo dijete i nakon toga tako prebio Doris da je umalo pobacila. Ni nakon toga ga nije napustila. Četiri dana prije rođenja djeteta, u automobilu joj je uperio pištolj u trbuh i naumio ostvariti svoj plan da ubije dijete, pa onda sebe. Iako je spasila živu glavu, on ju je opet tukao cijelim putem kući.

Doris Day | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Konačno, obećao joj je da odlazi na put i da, kad se vrati, ne želi ju vidjeti u kući. Majka je pronašla novi stan za Doris i dječačića Terryja kojeg je rodila nekoliko dana kasnije. No, Jorden se opet vratio i ona je bila dovoljno glupa da ga primi nazad i on ju je nastavio još više zlostavljati. Brigu o djetetu prepustila je majci jer joj je Jorden branio da ga tješi ako bi dijete plakalo.

Godine 1944. objavila je pjesmu 'Sentimental Journey' koja je devet tjedana bila prva na američkim top-ljestvicama i bio je to početak njezinog glazbenog uspjeha. Prodani su milijuni primjeraka, i krenuo je hit za hitom. No, nije imala baš najsimpatičniju narav i često je znala ucjenjivati suradnike prijeteći im da će se vratiti u Cincinnati.

Ovaj put već je bila u vezi sa saksofonistom Georgeom Weidlerom – a bio je to još jedan loš izbor. U tim danima nije baš bilo uobičajeno da nevjenčani parovi spavaju skupa u hotelskim sobama, no par to nije nimalo skrivao. Les Brown, koji joj je bio zamjenski otac zamolio ju je da s tim prestane jer, kako je rekao, Weidler je bio tek malo bolja verzija Jordena.

Marlon Brando POVIJESNA ODLUKA Kultura Evo zašto je Marlon Brando odbio Oscara za Kuma

Kad mu molba nije uspjela, Brown je naredio paru da se razdvoje, pa je Widler otišao u Kaliforniju i prije toga najavio vjenčanje za Doris. Tako je i bilo. U brak su uplovili 30.3. 1946. Iako je još jednom najavila da će prestati pjevati da bi bila supruga i majka s punim radnim vremenom, ipak je prihvatila nastup u tv-showu s milijunskom publikom.

Zamijetio ju je filmski agent Al Levy i počeo angažirati u filmovima. Kad je zamolila supruga Weidlera da im pronađe kuću u Los Angelesu, on je nabavio prikolicu u kvartu punom dilera droge i drugog polusvijeta. Bio je to divan početak bračnog života.

Weidler nije htio ni čuti da živi s njezinom majkom i sinom iz prvog braka pa je Doris odmah zamolila Levyja da joj pronađe posao na drugom kraju Amerike. I tako je s djetetom i majkom otputovala u New York. Razvela se od Widlera nakon osam mjeseci braka jer, kako je rekla, on nije htio biti gospodin Day.

Iako se udala za Michaela Curtiza koji joj je dao prvu filmsku ulogu, varala ga je s bivšim suprugom kad god bi on s bendom došao u New York.

Da bi zakomplicirala situaciju do kraja, obojicu je varala spavajući i s agentom Alom Levyjem, no na kraju je i njemu rekla da će ipak ostati samo na poslovnim odnosima. Levy se nije mogao s tim pomiriti i pratio bi ju po gradu, pa ju je jednom čak slijedio u hotelsku sobu i pokušao silovati, što je čak i za nju bilo previše.

Njezin sljedeći ljubavnik bio je Marty Melcher, pa zatim i Steve Cochran, koji je u to vrijeme bio s Joan Crawford koja joj to nikad nije oprostila i mrzila ju je do kraja života.

Doris Day | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Nakon Cohrana pričalo se da je petljala s tadašnjom glumačkom zvijezdom Ronaldom Reaganom i to u njegovom stanu u Hollywoodu gdje bi, dok su vodili ljubav, gledali panoramu grada ispod sebe.

Na vrhuncu salve snimala je film za filmom i sve za Warner Brothers.

Marty Melcher bio joj je agent i vjenčali su se 3. travnja 1951. na njezin 27. rođendan. I bit će to još jedna njezina katastrofalna pogreška iako je s njim ostala najduže u braku – čak 17 godina. Nisu se razveli nego je on umro 20. travnja 968. Tek nakon njegove smrti shvatila je da su Melcher i njegov poslovni partner potrošili svu njezinu ušteđevinu i otjerali ju u teški minus.

Idući put udala se tek 1976. godine i to za Barryja Comdena. Bio je šef njezinog omiljenog restorana i navodno je bila oduševljena kad joj je zapakirao hrpu kosti za njezine pse, koje je obožavala i bila aktivistica za zaštitu životinja. No, ni taj brak nije potrajao. Comden je rekao da je više brinula za pse nego li za njega. Doris Day postala je i vegetarijanka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.