Life
17347 prikaza

"Muž me doveo do bankrota i vikao po ulici da sam kurva"

Zlostavljana žena
Thinkstock
U naredna dva tjedna donosimo potresne priče Hrvatica, čiji slučajevi ukazuju zbog čega je potrebno ratificirati Istanbulsku konvenciju

- Sigurna sam da on pati od teškog narcisoidnog poremećaja osobnosti. Tu nema prave emocije, nema empatije, on niti naše dijete ne voli istinski, samo kopira matrice ponašanja drugih ljudi. A ja, iako sam ga voljela svim srcem, nikada nisam dobila ljubav, samo zlostavljanje i užas – kaže Cvita (pravo ime poznato redakciji) o svom bivšem suprugu s kojim, na žalost, jednim dijelom i radi institucija – još nije potpuno završila.

Znali su se, vrlo površno, iz mladosti, danas su oboje iznad 40 godina. Sve je počelo kada su počeli zajedno raditi, a Ante se Cviti počeo udvarati.

- Jako dugo nisam pristajala na to. Nisam ništa s njim htjela imati, no on je strašno uporan i ima tu moć da manipulira ljudima, bez obzira je li riječ o muškarcu ili ženi. Uspio me osvojiti. Od kada smo počeli hodati, od prvog dana mi je bio u frižideru, krevetu i stanu, te se odmah ponašao kako je to sve njegovo. Ušao mi je u obitelj, među djecu. Ja imam dvije kćeri, a i on ima svoju djecu iz prethodnih veza, njih troje. Inferioran je bio u usporedbi s njima - nije se ni ljutio ni radovao, oni su samo bili neki dodatak. One su mu, kasnije sam shvatila, bile potpuno nebitne, kao neki prolaznici – priča Cvita o muškarcu koji se više od godine poslije prekida veze i razilaženja ušuljava u njezin vrt, pokušava ući u kuću, ponižava je verbalno pred djecom i divlja posred ulice – a nitko mu ništa ne može.

Vrbuje i Cvitinu djecu, pa je tako najstariju kći odveo na kavu i obećao joj kako će joj platiti tečaj čega god želi ako svjedoči protiv mame na sudu.

- Živjeli smo od početka na dvije adrese - u mom stanu u Zaprešiću te njegovom momačkom stanu na Savici, i radili smo jedno uz drugo. Kad sam ja došla onda smo on i ja stvorili jednu zasebnu firmu jer je on meni stalno govorio ‘a gdje si ti bila kad sam ja stvarao svoju prvu firmu’. Sav kapital je bio njegov i sada mi je to problem pri podjeli iako smo mi u sedam godina od toga napravili čudo. Sada vrijedi pola milijuna eura, ali ja tamo više nisam zaposlena jer mi je vlastiti muž dao otkaz tvrdeći da se nisam pojavila na poslu. Istina je takva da mi nije isplatio minimalac, blokirao karticu za gorivo i nije platio vrtić za maloga te sam bila prisiljena s tri strane ostati doma s djetetom – kaže Cvita koja je Antu potom prijavila inspektoratu a koji je dokazao kako je tu bilo niz nepravilnosti te je pokrenut prekršajni postupak.

- On je, navodno kažnjen za te propuste ali ja na trgovačkom sudu nisam mogla dobiti tu presudu. Nisu mi htjeli dati jer nisam stranka u postupku. Dakle ja sam oštećena ali stranka u postupku je inspektorat pa ja ne smijem vidjeti presudu. Onda sam ja pisala uredu za pravo na informiranje. To je bilo prije mjesec dana i čekam odgovor. Bez te presude nisam u mogućnosti ga niti tužiti za otpremninu, neplaćene godišnje ili nešto drugo, to mi je prijeko potrebno – objašnjava Cvita koja se želi maksimalno odmaknuti od čovjeka koji ju je terorizirao, mlatio, sustavno iskorištavao i ekonomski uništio, koji joj je uništio ostatak života.

- Živjeli smo i radili skupa, prve dvije godine je funkcioniralo relativno normalno. U sedmom mjesecu trudnoće saznala sam da on ima još jednu ženu te da je i njoj napravio dijete. Ispostavilo se da ona nije znala za mene. Otišla sam njemu u stan i dok sam ja bila kod njega ona je došla i napravila scenu. Bacala je stvari, urlala, razbijala i vikala. On je bio zbunjen na prvu ali se vrlo brzo prešaltao, ali onda nas je čak i upoznao. Ona je otišla na abortus a on se pravio kao da se sve to njega uopće ne tiče, kao da se to nije desilo nama. Nikada se nije ispričao nego se to više nikada nije spominjalo. Mene je to proždiralo iznutra, nikada preko toga nisam prešla. To je bio početak kraja, iako je bilo još takvih – ražalošćeno priča Cvita koja je i u papirima za razvod navela preljub kao jedan od razloga.

Anti je, kaže, jako važno da stalno okolo zavodi, cijeli život mu se vrti oko toga i oko novca.. Time i mlaćenjem žena pokazuje sam sebi kako je ‘macho’ i muževan.

- On je mene istukao više puta, između ostalog nedugo prije finalnog prekida na godišnjem odmoru prije dvije godine. Tada nisam otišla na policiju što je moja velika greška, bio je na uvjetnoj i znala sam da će u zatvor. Umjesto na policiju ja sam se samo pobrala doma s djecom, a on je gotovo odmah naručio prostitutku da ga prati i bude s njim dok je na moru. On je potpuno devijantno stvorenje, bez ikakvog osjećaja pripadnosti. Istukao me tako jako još jednom prije, tada sam ga prijavila, i onda je osuđen na neku uvjetnu kaznu. Stalno me mlatio, za svaku sitnicu i vrijeđao, sve pred djecom. Svaki puta kad sam se ja spremala otići on se počeo pretvarati da je divan. Pitam se i ja zašto sam toliko vremena izgubila, ali to ima veze i s njegovim poremećajem, takvi ljudi fantastično manipuliraju – prepričava Cvita koja je svojedobno pronašla i njegove rezervne telefone preko kojih se dopisivao s drugim ženama.

Nasilje | Author: Privatna arhiva Privatna arhiva

- Kada sam radila s njim bila sam na minimalcu, nisam nikakav dodatak dobivala na ruke, ništa, za razliku od svih djelatnika. Rekao mi je 'ti si mi žena, pa neću valjda tebi isplaćivati plaću, to je sve naše'. Na račun sam dobivala 2.500, a sve ostalo ide njemu. Ja se od početka borim za taj svoj novac, i govorim mu da ga nije briga što ću ja napraviti sa svojim novcem, hoće li ga potrošiti na sebe ili nešto treće, moram imati neki novac na raspolaganju. Dio ću dati u kuću a nešto meni, međutim meni on nikada nije dao cijelu plaću, ali je stalno ucjenjivao. On je mene za plaćanje računa ili 50 kuna za hranu tražio seks. I mene je to ubijalo, kako da to radim kad smo posvađani, a on se ponaša kao neki poludjeli nimfoman. Postoji razlika između seksa s prisilom i silovanja. Seksa s prisilom je bilo na dnevnoj bazi, nije postojalo ne, zgurao bi me tamo u kupaoni i prisilio na to. Kada su klinci bili mali nisu niti razumjeli, ali kada su narasli počeli su shvaćati što on meni radi u kupaonici. Kad je on izašao onda bi oni meni spočitavali i govorili ružne riječi, mojoj djeci je to nešto strašno – priča o agresivnom Anti koji je nju i djecu često ostavljao tjednima bez kune dok bi on išao na put, a Cvita bi od ono malo što je imala kuhala i njegovim radnicima koje je tjerao da rade i blagdanima.

- Žrtvovala sam se maksimalno a nisam dobila ništa. Nikakvu emociju, čak jedva preživljavanje. Sve sam to čekala ali nikada nisam to dočekala, on je bez empatije. Sada opet ima neku ženu. Nakon dva mjeseca je ostala trudna ali izgubila je dijete nakon nekoliko mjeseci, kaže od stresa koji joj je on priuštio. Ona je isto samohrana majka, on tim trudnoćama veže žene uz sebe, to mu je taktika. Tako i bira žene koje su emotivno nestabilne, samohrane majke – kaže Cvita koja je u jednom trenutku dala otkaz i pronašla novi posao, naivno misleći kako će joj financijska neovisnost uvelike poboljšati vezu.

Sabotirao mi je taj posao, dolazio mi u firmu, radio mi scene, štipao me, urlao, čim je vidio moj auto ispred firme. Radi tog maltretiranja i toga što mi je rekao 'ili ćeš biti moja ili ničija' bio je 15 dana u zatvoru, zbog prijetnji. Razbio mi je službeno računalo, i vrata je razvalio kad je tu divljao. Prije toga, dok sam još imala dva računala, privatno i poslovno, i dva telefona to se sve navečer stavljalo na punjače. Nešto smo se posvađali, a kada sam se probudila nije bilo niti jednog laptopa niti jednog mobitela. Nisam mogla vjerovati da mi se to dešava. Ja odem i prijavim to na policiju, A onda sam shvatila da mi je prije toga nestajao ključ od auta, tražim, tražim, ništa nema, tražim bravara. Stalno sam nešto muljala na poslu da prikrijem što mi je radio. Nisam mogla dokazati da je on sve to napravio. Sipao mi je šećer u rezervoar. I to su sve stvari koje mi je napravio prije vjenčanja – kaže Cvita o Anti koji je samo radi ovih prijetnji proveo 15 dana u zatvoru, ali nikada radi premlaćivanja. Cvitina krivnja je, kaže i sama, što ga nije uvijek prijavljivala.

Vratila se u njihovu firmu nakon što je on obećao da će sve od tada biti med i mlijeko. Uslijedilo je vjenčanje nakon 6 godina veze i dva mjeseca idile prije no što se opet vratio na staro, u još gorem obliku.

- Prijavila sam ga za ekonomsko zlostavljanje, iako je to kazneno djelo on je bio prekršajno gonjen. Sud se vodio u manjem mjestu kraj Zagreba. On je otišao tamo, izmanipulirao je tu sutkinju, donio je neke 'dokaze' kako sam ja rastrošna i ishodovao oslobađajuću presudu što je s obzirom na dokaze naprosto nemoguće. Donosio je ‘dokaze’ koji nemaju veze s postupkom i sutkinja je to prihvatila. Ja sam gotovo 7 godina živjela na rubu egzistencije, nisam imala za kruh i mlijeko. Postupak se razvlači već treću godinu po raznim sudovima. Mijenjaju se suci i nadležnost a nikako da donesu presudu, iako je održano desetak ročišta. I to sve kod nas prolazi – jada se Cvita o bivšem s kojim se sudila dok su bili u bračnoj zajednici.

Nasilje | Author: privatni album privatni album

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tajnanajveća82 20:19 13.Ožujak 2018.

    Pa to govno treba netko prebiti sa željeznom šipkom,treba ga osakatiti za čitav život i obje ruke mu onesposobiti..smeće jedno!