Life
11122 prikaza

Muskova droga Ambien - evo kako uništava tijelo i mozak

Elon Musk
REUTERS
Prvi čovjek Tesle i SpaceX-a pati od nesanice i zato često posegne za hipnoticima

Elon Musk je imao tešku godinu. Prvi čovjek Tesle i SpaceX-a često je na Twitteru - ponekad i jako kasno navečer - žali se na zrak, piše nejasne tvitove u kojima sugerira da će Tesla prodavati "visoke čarape s džepovima za kreditne kartice i ruž za usta", pa čak i poslovne planove i ideje što planira s tvrtkom - poput nedavne najave da ima osiguran izvor novca da privatizira Teslu.  

U intervjuu u četvrtak koji je dao New York Timesu, Musk je otvoreno progovorio o svojim privatnim problemima, pa tako i o svojoj borbi sa nesanicom.  

"Često dvojim između nesanice i Ambiena", rekao je Musk za The Times. Muskova uporaba Ambiena - kao i drugih rekreativnih droga - navodno je zabrinula upravni odbor Tesle. Odbor navodno vjeruje da bi Muskova ovisnost o Ambienu mogla biti razlog njegovih kasnonoćnih tvitova, piše Business Insider.

Liječnici upozoravaju da nije dobro uzimati Ambien ako ne možete odspavati barem 7-8 sati, nego morate prekinuti san ranije.  

Elon Musk Istina ili ne? Ekonomix Šala Muska na Twitteru: 'Bankrotirao sam!'

U istom razgovoru Musk je rekao da je nedavno odradio 120-satni radni tjedan, što znači da je njegovo radno vrijeme trajalo najmanje 17 sati i to svih sedam dana u tjednu. Na temelju takve procjene, lako je izračunati da se svaki dan mogao odmarati samo sedam sati, tako da je vjerojatno i noću spavao manje od sedam sati.

Dok Ambien može biti koristan alat za ljude koji ne mogu spavati, taj hipnotik ima i fizičke i kognitivne nuspojave. Prema američkom Addiction Centeru, uporaba Ambiena može dovesti do gubitka pamćenja, depresije, dezorijentacije, i, vrlo rijetko čak i suicidalnih misli i osjećaja. 

On također može dovesti teške ovisnike da izgube "užitak u svakodnevnom životu".

Ambien također, može biti povezan s promjenama u ponašanju, a to je primjerice oslabljena moć prosudbe i promjene sna. Naravno riječ je o konzumentima koji postanu ovisni o ovom lijeku, ali i o onima koji ga uzimaju iz nemedicinskih razloga. 

Musk je čak i peko Twittera priznao da je bio ovisan o Ambienu: "Naučio sam neke lekcije ... pa tao da i tvitanje na Ambienu nije baš mudro", napisao je 2016.

Elon Musk | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Kada je netko upozorio Muska da u njegovim kasnonoćnim tvitovima ima 'nešto posebno' Musk je odgovorio:"To je vjerojatno Ambien".

Prošle godine, Musk je tvitao: "Malo crvenog vina, vintage ploča, nešto Ambiena... i magija!" 

Sam Altman, predsjednik startup akceleratora Y Combinator, mu je odgovorio:"Tvitanje na Ambienu je opasna igra".

U svibnju, komičarika Roseanne Barr okrivila je Ambien nakon što je na Twitteru bivšu savjetnicu predsjednika Baraca Obame usporedila s majmunicom.

Zbog toga ju je ABC izbacio iz showa. Sanofi, farmaceutski div, koji proizvodi Ambien, stao je u obranu svog lijeka i odgovorio komičarki: "Iako farmaceutski proizvodi imaju nuspojave, rasizam nije poznat kao nuspojava bilo kojeg našeg lijeka."

Inače Ambien je hipnotik poznat pod farmaceutksim nazivom zolpicon, a ima sedirajuće djelovanje i koristi se protiv nesanice. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.