Life
13785 prikaza

Mumificirana je, stara sto godina, ali kažu da otvara oči

Rosalia Lombardo
Wikimedia Commons
Koža joj je bijela i glatka, zlatna kosa povezana svilenim rupcem, a poluotvoreni kapci otkrivaju plave šarenice

Ona ne samo da je jedna od najbolje očuvanih mumija na svijetu već može i, zaklinju se oni koji su tijelo vidjeli, otvoriti oči.
U staklenom lijesu, u dubini sicilijanske katakombe, leži djevojčica Rosalia Lombardo. Ona je u dobi od dvije godine, 1920. preminula od komplikacija vezanih uz upalu pluća.

Njezin je otac bio toliko očajan od tuge da je od lokalnog mudraca tražio da mu mumificira kći. Alfredo Salafia, lokalac koji se time bavio, tako je dobro balzamirao djevojčicu da su joj unutarnji organi čitavi do danas.

Oni koji su je vidjeli kažu da izgleda kao da će se, zaista, svaki čas probuditi iz sna. Koža joj je bijela i glatka, zlatna kosa povezana svilenim rupcem, a poluotvoreni kapci otkrivaju plave šarenice.

Upravo taj pogled ispod plavih trepavica već stotinu godina je dio sicilijanskih "mitova i priča". Ona je jedna od 8.000 mumija ispod katakomba ispod kapucinskog samostana u Palermu, na Siciliji. Stotine posjetitelja tvrde kako su doživjeli da joj se oči lagano otvaraju. Neki su je i snimali, i to satima, kako bi dokazali otvaranje očiju.

Godine 2009. talijanski biološki antropolog Dario Piombino-Mascali razjasnio je mit "otvaranja očiju" Rosalie Lombardo.

"To je optička iluzija koja je rezultat svijetla koje dolazi sa pokrajnjih prozora i mijenja se tijekom dana", rekao je znanstvenik, piše All That Is Interesting.

"Oči joj nikada nisu bile do kraja zatvorene, a kako se mijenja svjetlost koja pada na nju, tako vam se čini da otvara oči. Shvatio sam to kada su radnici u katakombi pomicali lijes", kaže Piombino-Mascali koji je uspio otkriti i formulu za balzamiranje koju je Salafia 1933. ponio sa sobom u grob. Prekopao je njegove papire i shvatio kako su u pitanju formalin, cinkove soli, alkohol, glicerin i salicilna kiselina.

Čovjek s željeznom maskom bakrorez MISTERIJ Life Čovjek iza željezne maske: Pigmejac, sluga ili brat kralja

Formalin, koji se sada često koristi, je kombinacija formaldehida i vode koja eliminira bakterije. Salafia je među prvima koji je to koristio za balzamiranje tijela. Alkohol je, skupa sa suhom klimom u katakombama, osušio tijelo djevojčice, a glicerin se pobrinuo da se ne presuši, dok je salicilna kiselina spriječila rast gljivica.

No cinkove su soli, kaže stručnjakinja Melissa Johnson Williams, ključni element koji je okamenio maleno tijelo koje da izvadite iz lijesa i stavite da stoji, bi zaista stajalo, tako je tvrdo i rigidno. One se više ne koriste pri balzamiranju.

Proces je bio jednostavan, ništa se nije vadilo iz tjelesne šupljine, samo se dala jedna injekcija. 

I novi lijes u koji je djevojčica položena sprječava rast gljivica ili pojavu bakterija, a poseban sloj na staklu brani i od utjecaja svjetlosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.