Life
3950 prikaza

MORH vježba uništavanje terorista na istoku države

Hrvatska vojska vježbe
Davor Javorović/ PIXSELL
Od 13. do 15. listopada u pogonu će biti sva vojna sila Hrvatske koja leti, kotrlja se i plovi morem

Tri dana tijekom svih 72 sata trajat će vojna vježba Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snaga".

"Ofenzivne, defenzivne i operacije potpore civilnom stanovništvu trajat će bez prekida na vojnim lokacijama diljem Hrvatske", najavio je ministar obrane Damir Krstičević, predstavljajući operaciju koja će trajati od 13. do 15. listopada.

Vježbu Hrvatska vojska organizira nakon dvije godine njegovog ministarskog mandata. U njoj će, rekao je, sudjelovati 5500 pripadnika Hrvatske vojske, skupa s određenim brojem pripadnika "pričuvne komponente". Vojne operacije u sklopu vježbe uključivat će kopnene, zrakoplovne i pomorske vojne snage Republike Hrvatske i objedinit će nekoliko ranije održanih vježbi; Krstičević je istaknuo vojne vježbe "Udar", "Harpun", "Barakuda" i "Štit".

1/21

"Cilj vježbe je prikazati cijeli spektar sposobnosti Hrvatske vojske; brz i učinkovit manevar, kontroliranu i preciznu paljbu, integriranost snaga, usklađeno djelovanje i zaštitu snaga", kazao je ministar.

Jedan od ciljeva vježbe bit će provjera i primjena nove opreme i naoružanja koje je ušlo u sastav Hrvatske vojske, kao što su Panzer haubica Pzh 2000 i borbeni helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Kiowa Warrior. Što se tiče gostiju na vježbi, Krstičević je rekao da će doći predstavnici Nacionalne garde američke države Minnesote. Krstičević je najavio da će u Ministarstvu obrane dan prije početka vježbe biti predstavljeno "jedno jako, novo sredstvo Hrvatske vojske", ali nije htio otkriti o čemu je riječ.

Cilj je, dodao je, da se jedna ovakva vježba održava svake tri godine. Na predstavljanju vježbe bio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

"Između ostalog, želimo javnosti i poreznim obveznicima pokazati kako se troši njihov novac", kazao je Krstičević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jure 15:23 13.Listopad 2018.

    Mozemo li negdje gledati vjezbu? Napokon vojska ima pravu vjezbu za provjeru svojih sposobnosti.