Life
6275 prikaza

"Molimo Luburićevu obitelj da premjeste njegov grob"

Vjekoslav Maks Luburić u Staroj Gradiški
United States Holocaust Memorial Museum
Španjolska je pod vlašću generala Franca bila priznala NDH a nakon Drugog svjetskog rata je pružila utočište Paveliću i Luburiću

Vlast južnog španjolskog gradića Carcaixenta nije odustala od premještanja grobnice ustaškog generala Vjekoslava Luburića, pokopanog na tamošnjem groblju prije gotovo 50 godina, premda za to nema uporišta u zakonu nadopunjenom u rujnu u Španjolskoj.

Do kraja tjedna poslat će pismo hrvatskom veleposlanstvu u Madridu kako bi Hrvatsku službeno obavijestila o svojoj namjeri te provjerila postoji li mogućnost dogovora u skladu s nekim postojećim zakonom ili željom iz Hrvatske da se ondje pošalju posmrtni ostaci. Drugo pismo će poslati regionalnoj vladi u Valenciju, pod čijom administracijom se nalazi Carcaixent, kako bi provjerila pravne mogućnosti.

Vjekoslav Luburić Kosti zločinca Life 'Luburićevu smrt sam istraživao jer mu grob zrači nemirom'

"Htjeli bismo se dogovoriti s Luburićevim nasljednicima oko premještanja posmrtnih ostataka s groblja u Carcaixentu ili oko premještanja na neko manje vidljivo mjesto“, kaže Carles Albert, zastupnik stranke Reiniciem Carcaixent u gradskoj skupštini. „Ne želimo pritom polemike, niti ikome želimo nanositi bol. Ovo bi smo htjeli provesti u miru bez puno buke", dodaje.

U Carcaixentu, gradu s 20.400 stanovnika, na vlasti je regionalna lijeva stranka Compromis čiji je član gradonačelnik Francesc Salom jedan od inicijatora ideje o premještanju. Prije godinu dana uspostavili su ured koji se bavi pitanjima Španjolskog građanskog rata od 1936. do 1939. godine te poslijeratnog Francovog režima do 1975. godine. Za odgovornu osobu imenovan je Albert.

"I prije je bilo zahtjeva da se grobnica premjesti no kako smo tek prije godinu dana uspostavili ured pod čiju nadležnost dolazi to pitanje, ljetos smo pokrenuli inicijativu. Smatramo da Luburićeva grobnica ne bi trebala biti na našem gradskom groblju zbog njegove prošlosti“, kaže Albert. 

Vjekoslav 'Maks' Luburić bio je general vojske Nezavisne Državne Hrvatske od 1941. do 1945. godine te osnivač logora Jasenovac. Pripisuju mu se mučenja i ubijanja zatvorenika. Živio je u Carcaixentu u vrijeme Francovog režima kao politički emigrant, pod drugim imenom, a ubijen je u svojoj kući gdje je imao tiskaru u kojoj je izdavao časopis usmjeren na rušenje Jugoslavije i hrvatsku samostalnost. To se ubojstvo pripisuje Iliji Staniću, agentu jugoslavenske tajne službe UDB-e.

Petrinja: Fasada kuće prekrivena ustaškim simbolima Zabranjeno Life Ustaška ekonomija: 5.000 kuna za originalne čizme

Španjolski zakon o povijesnom sjećanju, koji se odnosi na Španjolski građanski rat i režim nakon njega, nadopunjen je u rujnu s ciljem premještanja posmrtnih ostataka diktatora Francisca Franca iz javnog mauzoleja pored Madrida. Inicijativu je pokrenula stranka lijevog centra, Španjolska radnička socijalistička stranka (PSOE), kada je u lipnju došla na vlast u Španjolskoj.

U nadopuni zakona nema članka koji bi se odnosio na druge osobe pokopane u Španjolskoj, koje nisu sudjelovale u Španjolskom građanskom ratu ili režimu nakon njega. Vlada u Carcaixentu  čekala je donošenje te nadopune prije poduzimanja daljnjih koraka.

Sada namjerava ponuditi Luburićevim nasljednicima dogovorno premještanje. Spremni su sudjelovati i u troškovima ekshumacije te prijevoza, a Albert kaže da im je prihvatljivo i da grobnica ostane na istom groblju u Carcaixentu ali na nekom manje vidljivom mjestu.

Ljetos, nakon što se u medijima pojavila vijest o inicijativi, došao je u gradsku vijećnicu jedan od Luburićevih sinova, Vjekoslav Hernáiz Luburić, koji živi u mjestu udaljenom desetak kilometara. On je u kolovozu zatražio dokumentaciju o vlasništvu nad grobnicom i pravnim nasljednicima.

Pri tome se, kaže Albert, suprotstavio njenom premještanju.

Luburić je pokopan u zemlju tamošnjeg groblja 1969. godine a njegov zet Dinko Šakić, nekadašnji ustaški satnik i zapovjednik Jasenovca, kupio je grobnicu 1976. Ona se od tada nalazi ravno uz put koji vodi od ulaska na groblje.

Kozaračka djeca, scene iz kompleksa logora smrti u Jasenovcu, 1942. Utočište hulja Life Pristojna zemlja bi uhitila pisce koji veličaju Luburića

Šakić je uhićen u Argentini 1998. te je u Zagrebu osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina za naređivanje smaknuća, mučenja i nehumanog postupanja prema zatvorenicima i civilima. Tvrdio je da je nevin i da je suđenje namješteno. Umro je u zatvorskoj bolnici 2008. godine.

Pravni nasljednici Luburićeve grobnice mogla biti Šakićeva djeca ili obitelj do kojih u Carcaixentu nisu uspjeli doći. Nadaju se da će se netko od njih javiti. Ne javi li se, obratit će se Luburićevom sinu, ali će probati doći i do njegovog drugog sina te dviju kćeri.

Mjesto na tamošnjem groblju kupljeno je na rok od 50 godina, dakle do 2026. godine, kada ga nasljednici mogu produžiti za dodatnih 49 godina.

No 1985. godine potpisan je lokalni sporazum prema kojem vlasnicima grobnih mjesta u Carcaixentu ta mjesta ostaju zauvijek bez navedenih rokova. 

Vlast u Carcaixentu vjeruje pak da taj lokalni sporazum pravno nije iznad zakona o vlasništvu nad grobnim mjestima kakav je na snazi u Španjolskoj. Ako je vlast u pravu to bi značilo da Luburićeva grobnica može biti ondje još sedam godina, a tada nasljednici mogu platiti novčani iznos za produženje od dodatnih 49 godina.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar azrael
    azrael 01:14 12.Studeni 2018.

    križ na grobu ovog monstruma je uvreda za sve kršćane.

  • patkovic 08:40 11.Studeni 2018.

    neka ga prebace u natrag u bosnu

  • trt 11:12 10.Studeni 2018.

    pa mogli bi skota pokopati u jasenovcu kraj njegovih žrtava....iskopat grob uzgat vapnom zapalit sve zivo u rupi, maknut obiljezlja dezfncirati najjacim sredstvom i posaditi travu da ne ostanu nikakvi tragovi od tog stvora