Life
48595 prikaza

"Moja braća su se ubila radi majčinog zlostavljanja"

Allen-Farrow obitelj
Pinterest
Kako su alkoholizam, seksualno zlostavljanje, kompleksi i grijesi iz prošlosti kreirali javnu dramu obitelji koja ne jenjava već 26 godina

"Naš dom nikada nije bio sretan, niti zdrav", napisao je u svom blogu Moses Farrow, posvojeni sin glumice Mie Farrow i glumca i redatelja Woodyja Allena. No on, za razliku od Dylan Farrow i Ronana Farrowa, novinara koji je razotkrio Harveyja Weinsteina, nije napadao oca i branio majku, već obrnuto.

Drama između proslavljenog redatelja i njegove nekadašnje muze više nije pitanje trač rubrike neke američke "žute" štampe. To je javna tragedija s dugoročnim implikacijama - Allenov jedini biološki sin je, na kraju krajeva, dobio Pulitzera jer je svojim pisanjem oblikovao i pokrenuo #MeToo i Time'sUp pokret. 

Allenova je, pak, briljantna karijera trajno umrljana i filmski se umjetnici dijele na one koji s njime žele raditi, i one koji to odbijaju. Uz to su razoreni i mnogi životi. Sve je počelo 1992. godine kada je razotkrivena Allenova šokantna veza s posvojenom kćeri njegove tadašnje partnerice Mije Farrow. Epilog je, manje više, svima poznat. Allen i Soon Yi su i danas u braku, te imaju dvije posvojene kćeri.

Priča je, u svakom slučaju, neobična i neortodoksna. Farrow, koja je s Allenom posvojila nekoliko mališana i dobila biološkog sina Satchela (danas Ronana) pronašla je fotografije gole kćeri koje je napravio upravo - Allen. Šokirana, ponižena i bijesna Mia je, shvatljivo, Allena izbacila iz svog života. No priča se onda grana u dvije struje. Mia, Ronan i Dylan tvrde kako je otac u posjeti njihovoj obiteljskoj kući u Connecticutu, za vrijeme mučne borbe za skrbništvo, seksualno napastovao svoju, tada 7-godišnju kći Dylan.

Ronan Farrow RONAN FARROW Life "Tata je oženio moju sestru, meni je to neoprostiv grijeh"

Allen i Moses, koji se sada prvi puta na tu temu javno oglasio, to već 26 godina negiraju. U svom blogu Moses se osvrnuo na očev transgres sa Soon Yi koji je "razorio obitelj" i napominje kako ipak treba imati na umu da Soon Yi nikada nije bila Allenova kći, niti biološka, niti posvojena čak niti pokćerka, kao niti da je mentalno zaostala ili da je bila maloljetna kada su se "spetljali", što su sve "mitovi" koji, kaže, se već godinama ponavljaju.

"Ne opravdava njegov izbor, ali je važno da se istina zna. No, taj ne nemili događaj postao centralna tema u našoj obitelji u kojoj se majka zaklinjala na osvetu. Onima koji su radi njegove veze s Soon Yi uvjereni da je riječ o seksualnom predatoru napomenuo bih samo kako, u svijetlu #MeToo pokreta, mog oca nitko nikada nije optužio kako se ponašao neprimjereno ili nekoga seksualno zlostavljao. Kao profesionalac, a diplomirao sam psihologiju, znam da da je pedofilija zločin koji se ponavlja, i ne kreće u 56. godini života", napisao je Moses koji se onda osvrnuo na odgojne metode svoje majke.

Mia Farrow je dobila četvero biološke djece s dva partnera, dirigentom Andreom Previneom i Woodyjem Allenom, te je tijekom godina posvojila više 10-ero djece. Bila je Angelina Jolie prije Angeline Jolie, a neki su psihijatri kritizirali način na koji je posvajala djecu. U jednom je intervjuu rekla kako je "Woody jednom rekao kako mu je slatka jedna plava djevojčica, pa smo se dali u potragu da takvu i posvojimo".

Neke su dadilje potvrdile kako definitivno nije imala isti odnos sa svom djecom, među kojima su mnoga imala zdravstvene probleme ili bila mentalno zaostala. U njezinoj su se sobi, kaže nekadašnja dadilja, mogli igrati samo Ronan (Satchel), Dylan i Moses, dok su drugi bili kat ispod i o njima su se brinule dadilje. Moses to još detaljnije opisuje.

"Soon Yi je, prije no što je otišla, bila redovito zlostavljana. Mama je bacala stvari na nju, tukla je i urlala. Neku je djecu vukla za kosu niz stepenice, a moju nepokretnu braću zatvarala u ormar. U korijenu svega je bilo to da ako niste poslušali što vam kaže, bili ste kažnjeni. Na mom je krevetu jednom pronašla nešto što je dugo tražila pa me izudarala i natjerala da izvježbamo scenarij u kojem ja dolazim u sobu braće i sestara, kažem da sam to uzeo i ispričam se", kaže Moses koji također piše o tome kako ga je Mia za neposlušnost kažnjavala tako što je gol morao stajati u kutu sobe.

Režiser Roman Polanski IZLETILI Kultura Kapitulacija Hollywooda: Odrekli su se Polanskog

Kao krajnji argument o majčinom "ludilu" Moses piše o tome kako je nesretno skončalo njegovo troje posvojene braće i sestara, i veliki dio krivnje prebacuje na Mijino ponašanje. Kći Tam, koja je bila slijepa i patila od depresije koju Mia nije dala da se liječi, počinila je suicid tabletama 2000. godine nakon žestoke svađe s majkom. Iako je Mia tvrdila da je u pitanju nesreća Moses kaže kako je Tam bila pametna i znala je što su to tablete za spavanje te najvažnije - znala je brojati. Mia je, kaže Moses, uspješno plasirala priču da je Tam umrla od zatajenja srca radi mane koju je imala.

"Thaddeus se 2016. ubio u automobilu parkiranom nekoliko minuta vožnje podalje od naše obiteljske kuće u Connecticutu, iste one gdje je moj otac "zlostavljao" Dylan. Lark je umrla u 35. godini od AIDS-a i neurednog života jer se nije mogla othrvati majčinom autoritetu pa je posegnula za drogom", kaže Moses koji tvrdi da je Mia imala "sjeme mraka u vlastitom odrastanju".

Nakon njezinog propalog braka sa Frankom Sinatrom, piše Moses, Mia se odselila prijateljici Dory Previn da se oporavi od depresije. Uskoro je bila trudna s njezinim mužem, Andre Previnom, a Dory je završila u ludnici. 

"O tome se, naravno, nije govorilo. Isto kao što se nikada ne govori da je njezin otac, redatelj John Farrow bio pijanac i čovjek koji je pipao vlastitu kći. Ne govori se niti o tome da je mamin brat, John, danas u zatvoru radi seksualnog zlostavljanja djece, a drugi brat, Patrick, je počinio samoubojstvo", kaže Moses koji odgovorno tvrdi da je bio prisutan kada je Mia ispirala mozak djeci.

Allen-Farrow obitelj | Author: Pinterest Pinterest
"Woody i Mia nikada nisu zajedno stanovali. Baš nikada. On bi došao u naš stan u šest ujutro i donio nama djeci muffine za doručak. Igrao se sa nama, obožavali smo ga. Mama je jedva dočekala da nas i on formalno posvoji, a mi također. Nakon afere i njegovog odlaska on je postao utjelovljenje vraga. Mali je Satchel kao dijete od četiri godine išao po svijetu i govorio "tata spava s mojom sestrom", tvrdi Moses koji sa majkom te većinom braće i sestara već godinama ne razgovara.

Kada je Moses prvi puta progovorio o zlostavljanjima kroz koja je prošao upravo je Dylan javno rekla kako "su to laži i gluposti", diskreditirala ga, te ga isključila iz svog života.

"I to sve od ratnice za prava žrtava kojoj se Allenovi kolege sada moraju pismeno ispričavati jer su radili s njime", kaže Moses. Tvrdi kako je vidio da Mia s Dylan uvježbava što će djevojčica reći na sudu i kako će opisati detalje navodnog seksualnog zlostavljanja taj dan na tavanu kuće. 

"Ona tvrdi da se gore igrala vlakićem i da joj je tata obećavao da će biti njegova filmska zvijezda dok ju je napastovao. Prvo, tavan je mračna špilja prepuna klopki za miševe u koju ne stane dvoje ljudi, a kamoli vlak, a drugo kakva su to obećanja djevojčici. Pa valjda bi joj obećao igračke koje je htjela i stalno molila da joj donese iz New Yorka.  Dylan i Woody su čak imali i katalog u kojem je ona bilježila što želi. Rekao mi je da i danas čuva taj katalog jer je to jedino što ga podsjeća na zadnji dan s njegovom kćeri. Ovo ostalo su lažna sjećanja s kojima ju je izdrilala majka", kaže Moses o glumici koja je čitavo to vrijeme mudro koristila i svoju slavu.

Za sina Ronana Mia je nakon prekida s Woodyjem rekla mu je otac "možda i Frank Sinatra" s kojim Mia nikada nije prestala imati odnose. Ronan, talentirani novinar, oko te aure misterija sagradio je čitav imidž, a i danas se raspravlja jesu li njegove plave oči zapravo naslijeđene od Franka ili je inteligenciju dobio od Woodyja. Uz to Ronan je Mijino dijete s kojim se uvjerljivo najviše fotografira i pojavljuje u javnosti. On je odmah i reagirao na bratov blog.

Woody Allen ZLOSTAVLJAČ Life Hollywood 'gori': "Više nikada nećemo raditi s Woody Allenom!"

"Da bi se diskreditiralo Dylan često se napada našu majku, to nije novost. Napravila je nevjerojatan posao sa svom djecom, i nitko drugi od moje braće i sestara nije nikada rekao nešto poput ovog što kaže Moses. I Moses je prije mnogo godina potpisao dokument o tome kako je naša mama odličan roditelj, a ona je i dobila skrbništvo nad nama kako bi nas zaštitila od oca", rekao je Ronan.

Istina je, piše Moses, da je potpisao dokument u kojem hvali roditeljske vrline Mije i kaže da Woody nije bio dobar otac, ali je taj dokument, u međuvremenu, povukao.

"Bio sam dijete, a ona nam se stalno prijetila. Kada sam psihologu rekao da se osjećam ulovljeno između dvije vatre mama je poludjela, bila je izvan sebe i urlala da sam joj "uništio slučaj protiv Woodyja" i poslala me u internat iako sam htio ostati blizu tate. Dala je otkaze nizu dadilja i psihologinja koje su došle do zaključka da se zlostavljanje vjerojatno nikada nije dogodilo. Mnoge su svjedočile na sudu.

Da, ona je dobila skrbništvo ali je Allen oslobođen optužbi i u dokumentima piše da se sumnja kako je dijete bilo navođeno od strane osvetoljubive bivše partnerice. I kada Dylan kaže da Woodyja treba istražiti te da se njime trebaju baviti institucije, ja bih samo rekao - da već jesu, i da je pronađen nevinim", kaže Moses o ocu s kojim je nakon puno godina ponovno izgradio odnose a pismenu izdaju naziva "najvećom glupošću koju je ikada napravio te s kojom i danas mora živjeti".

Mia je, kaže, nakon ponovnog uspostavljanja odnosa između oca i sina, Mosesa potpuno izbacila iz života. Allen je pak još devedesetih na sudu tvrdio kako ga je bivša partnerica noćim zvala i govorila mu kako će mu "oduzeti kćer za osvetu jer si ti meni oduzeo kćer". To je bilo mjesecima prije "incidenta", nedugo nakon što je Mia, prije saznanja o aferi, socijalnoj službi napisala pismo u kojem hvali njegove roditeljske sposobnosti i zahvaljuje što su mu dopustili da usvoji njezinu maloljetnu djecu.

Holivudski moćnik Harvey Weinstein Weinstein Top News Perverzni filmaš godinama bježi pravdi - više ne

Osim Mosesa po prvi je puta progovorila Allenova kći sa Soon Yi, 19-godišnja Bechet Allen, koja se na Facebooku oglasila oko obiteljske drame. Podijelila je Mosesov tekst i napisala:

"Nikada se nisam htjela uplitati u debate o mom ocu, no shvatila sam da je došao trenutak kada se mogu ili nastaviti praviti da se ništa od ovog mene ne tiče, ili se uspraviti i braniti ga. Cijeli me život podržavao i volio, i sada je trenutak da ja podržim njega.

Ovo je članak kojeg je moj ujak, Moses Farrow, napisao o svojim iskustvima u Mijinome domu. Želim mu se zahvaliti što je podijelio sa svima nešto tako osobno kako bi se napokon vidjela istina o našoj obitelji".

Moses je na svome blogu izrazio žaljenje radi svega što su njegova braća i sestre, a posebno Dylan, proživjeli radi Mije te rekao kako je njegovo izlječenje započelo tek "kada se maknuo od nje".

"Vrijeme je da se ovo sve privede kraju. Znam da sada slijedi organizirana kampanja protiv mene, ali spreman sam na to", kaže Moses.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tamara Rogic
    pravafreundin 13:14 05.Lipanj 2018.

    kakvi bolesnici