Life
6696 prikaza

Misteriozna zadnja svjedokinja protiv El Chapa

Suđenje El Chapu
REUTERS
Na kraju suđenja kojim je najgori narkobos na svijetu dobio doživotnu, pojavila se svjedokinja koja ga je ocinkala FBI-u

Svako toliko na suđenju Joaquinu Guzmanu Loeri, odnosno meksičkom narkobosu poznatom kao El Chapo, iskrsne netko iz prošlosti kako bi svjedočio o njegovim zločinima i tako se osvetio kartelu Sinaloa zbog zločina. Plaćeni ubojica opisao je kako je Guzman osobno zakopao čovjeka živog i kako je drugu dvojicu žive spalio na lomači.

Brat njegovog najbližeg suradnika pričao je da je rutinski podmićivao policiju, vojsku i skoro svakog službenika u Meksiku. Čak je i jedna od njegovih ljubavnica svjedočila protiv njega i prisjetila se kako ju je prisilio, golu, da s njim pred meksičkim vojnicima pobjegne kroz tunel skriven ispod kade u kupaonici.

El Chapo bit će smješten u zatvoru ADX NAJOPASNIJI STANARI Top News Zatvor iz kojeg nema izlaska: Tu se ostaje do smrti

U četvrtak se na sudu pojavila posljednja osoba iz Guzmanove prošlosti, piše New York Times. Na nju tužitelji navode da je bila važna u njegovom padu, ali do sada nije svjedočila.

"Ja sam čudo Božje, jer me je Guzman pokušao ubiti", kazala je.

Ona je Andrea Velez. Imala je nekoliko uloga tijekom dugogodišnjeg vođenja kartela; osobna pomoćnica Guzmana, žrtva planiranja ubojstva, tajni doušnik FBI-a. Ona je na sudu u Brooklynu pričala na koji način su Guzmanovi zločini imali posljedice i po nju. Guzmana jesu proglasili krivim za ubojstva desetaka ljudi, ali je ona jedina koja je iznijela svjedočenje iz pozicije žrtve.

"Anđeli iz pakla"

Sucu, koji je Guzmana osudio na doživotni zatvor, 15 minuta je pričala kroz suze da je Guzman, nakon što se njihova veza ohladila, platio milijun dolara jednoj skupini Hells Angels kako bi je likvidirali. Velez je inače jedna od najzagonetnijih pojava na ovom suđenju, jednom od operativno najsloženijih ikada.

Ranije su se na sudu kao svjedoci pojavljivali narkobosov savjetnik za visoke tehnologije, njegov glavni dobavljač iz Kolumbije i jedan od njegovih glavnih američkih raspačavača. Velez je na sud došla u crnom odijelu i kose vezane u konjski rep.

"Opraštam ti i nadam se da i ti opraštaš meni", rekla je šmrcajući.

Rekla je da je spremna javno istupati nakon što je sedam godina radila u tajnosti za vladu, ali da će u sjeni ostati i nakon svjedočenja. Rekla da je 2010. počela raditi za jednog od Guzmanovih zamjenika kao pomoćnik, i to za kolumbijskog krijumčara Aleca Cifuentesa.

Cifuentesa je srela u Cancunu i putovala s njim po Kolumbiji, Ekvadoru i Kanadi, upoznavajući se s detaljima posla s drogom. To je ubrzo postao njen glavni posao, ali je istodobno nastavila voditi svoju manekensku agenciju. U toj potonjoj ulozi nerijetko je dogovarala plaćene seksualne odnose između žena koje je poznavala i bogatih, moćnih muškaraca.

Emma Coronel Aispuro Kraljica kartela Life Tko je Emma, žena najvećeg svjetskog dilera kokaina

Kako je Guzman uvijek tražio nove ljude, u nekom trenutku je Velez zaposlio kod sebe i koristio je za niz prljavih trikova. Na suđenju se pokazalo da je upravo nju, Velez, iskoristio 2013. kako bi glumila prostitutku kojom su namamili u stupicu korumpiranog ekvadorskog vojnog oficira kojega je Guzman htio oteti.

Velez je organizirala privatne zabave za meksičkog generala i zadatak joj je bio ponuditi mu 10 milijuna dolara mita. Niti Guzman niti Cifuentes nisu znali da je FBI kontaktirao Velez u rujnu 2012. i nagovorio je da za njih špijunira obojicu. Njihovo sredstvo uvjeravanja bila je optužnica sastavljena četiri mjeseca ranije protiv Velez na Manhattanu, koja je čekala još samo da je aktiviraju.

"Ona je bila ključna za uhapsiti ga"

Veći dio rada Velez za FBI ostao je u tajnosti. Tužitelj je ipak nedavno otkrio da je upravo ona snimila ranije neobjavljivanu video snimku najmanje jednog Guzmanovog pomoćnika. Tako se doznalo da je ona bila ta koja je Guzmanu pronašla osobu koja će za njega napisati autobiografiju za snimanje filma.

Tužiteljstvo je navelo i to da se ona u nekoliko navrata susrela s Guzmanom i da je "dobavila informacije koje su pomogle vlastima da ga uhapse". Nisu otkrili o čemu je točno riječ. Velez je na sudu u četvrtak rekla da je na prvom susretu s Guzmanom bila impresionirana njegovom ljubaznošću i karizmom.

Doživjela ga je kao osobu koja je pristojna, koja se lijepo ponaša i kojoj je stalo do nje. Na kraju je, međutim, kazala je, shvatila da je bila u stanju stockholmskog sindroma, da nije bila njegova saveznica nego njegova zatočenica koja je njegovu organizaciju mogla napustiti "samo u plastičnog vreći s nogama naprijed".

"Moji snovi o velikim stvarima postali su moja najgora noćna mora. Izgubila sam obitelj, prijatelje, postala sam sjena bez imena."

Zapravo je pitanje da li joj je ovo uopće pravo ime, jer se za najmanje jednog svjedoka na suđenju zna da je nastupao pod pseudonimom. Velez u informatičkoj bazi podataka nema nigdje, što znači da se ne bi znalo niti da su je već optužili, sudili joj i osudili je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Huntilenna
    Huntilenna 01:33 20.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 11:57 19.Srpanj 2019.

    opet neki Čapo,Čopo itd....