Life
33507 prikaza

Misterij šume u Poljskoj: Što je nakrivilo stabla?

Wikipedia
Nedaleko grada Szczecina postoji šuma s 400 stabala čija debla rastu u obliku udice

Veo tajne obavija šumu koja se nalazi nedaleko sela Nowe Czarnowo, 30-ak kilometara južno od grada Szczecina, na sjeveru Poljske. Ovdje raste 400-tinjak borova koji su izrasli u obliku kuke. 

Misterij poznat pod imenom 'Kukasta šuma' i danas je poznato izletište. Zna se da je drveće posadilo lokalno stanovništvo 30-ih godina prošlog stoljeća, ali ovo čudnovato drveće okruženo je istom vrstom borova koji su normalno izrasli. Kao što se vidi na fotografijama, samo je tih 400 stabala izraslo na 20-ak centimetara visine, a zatim se njihovo deblo pod pravim kutom savija u desno, da bi dalje raslo bočno, a nakon krivulje opet je raslo u visinu. Tako su debla dobila oblik velike udice. 

Tenkovi ili snijeg?

Većina borova savinuta je na taj način u smjeru sjevera. Procjenjuje se da su savinuta nakon 7 do 10 godina otkako su posađena. Postoje mnoge teorije zašto ova stabla tako izgledaju, ali još niti jedna od njih nije sasvim pouzdana, što još više potpiruje maštu. 

Prema jednoj teoriji borovi su oštećeni tijekom Drugog svjetskog rata, nakon prolaska tenkova koji su mlada stabla savinuli prema tlu. Protokom vremena, stabla su izrasla i dobila zakrivljeni oblik.  

Izvanzemaljci ili gravitacija?

Prema drugoj teoriji stabla nisu savinuli tenkovi, nego se to dogodilo pod težinom snijega i leda tijekom hladne zime. Zimi su stabla bila savijena, a nastavila su rasti u proljeće.

Druge dvije teorije graniče sa znanstvenom fantazijom. Jedna tvrdi da na tom području postoji neuobičajeno jaka gravitacija koja je mlade izdanke vukla prema tlu. Druga naravno spominje izvanzemaljce.  

Ipak najvjerojatnija je teorija prema kojoj su to učinili lokalni šumari koji su savijali stabla da bi od njih radili namještaj ili građu za brodove. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ursuss 22:24 19.Studeni 2017.

    Ovako rastu biljke ako su "oštećene" herbicidima.... vjerojatno je to uzrok

  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 15:25 19.Studeni 2017.

    Ova o gospođi a mi o stablima neobičnog izgleda,jedni šumom drugi drumom,svašta..

  • sexy_trubadur 14:23 19.Studeni 2017.

    ??????+ o cemu ti????