Life
23957 prikaza

Misterij oporuke i ukradenog blaga Mare Bareze

Mara Bareza
Marijan Sušenj/PIXSELL
Do danas nije pronađena skoro milijun kuna vrijedna zbirka nakita

Vidim da su dobili smiješne kazne. Mogli su dobiti koju godinu više, kratko nam je Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša, prokomentirao presudu Enricu Đorđeviću Ringu, "mastermindu" krađe u kojoj su njegov maloljetni sin i nećak iz kuće Mare Bareze u Koprivnici odnijeli zlatni nakit vrijedan najmanje 800.000 kuna. Ringo je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, a kažnjeni su i maloljetnici.

No impresivnoj zbirci nakita koju je moćna menadžerica deseljećima skupljala s kolekcionarskom strašću, a koja je ukradena 31. ožujka 2014., nema ni traga ni glasa. "Sud nije odlučivao o imovinsko-pravnom zahtjevu Bareze jer je tijekom ovog postupka preminula, čime je prestala punomoć za zastupanje odvjetnice", stoji u presudi suda u kojoj se dalje navodi kako Bareza nema bračnog druga, izvanbračnog druga, djecu, roditelje, braću, sestre, posvojitelje i posvojenike koji bi stupili na mjesto oštećenika.

Kuća Mare Bareze, odatle je ukradeno njeno blago | Author: Damir Špehar/ Pixsell Damir Špehar/ Pixsell

Bareza je, podsjećamo, nekoliko dana prije svoje smrti, 18. siječnja 2016., svu imovinu, koja je prema nekim procjenama vrijedna sedam milijuna kuna, ostavila Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša. "Mara mi je bila kao druga mama. Upoznao sam je kad sam imao tri godine, kad je prvi puta došla u Osijek tijekom rata jer je dovezla humanitarnu pomoć. Od tada je često bila naš gost, ponekad i danima. Oduvijek me je zvala sine te mi govorila da kod nje mogu doći kad god poželim i tražiti što god trebam.

Bila je iznimno brižna prema meni, sakrivala od tate moje nepodopštine, dolazio sam kod nje u Koprivnicu s društvom i tamo bio danima. Bila je odlična i kao baka kad se rodio moj sin Borna. Svakodnevno smo se čuli telefonom", rekao je nakon Barezine smrti Filip Glavaš.

No njezini daljni rođaci su osporili njezinu usmeno danu oporuku na samrtničkoj postelji, a pisana oporuka je nestala iz kuće pa je slučaj i dalje na sudu. Glavaš bi možda kao zakonski nasljednik i mogao zatražiti nadoknadu štete zbog pokradenog nakita, ali formalno-pravno još ništa nije naslijedio. Zna se da je Bareza posjedovala kuću u Koprivnici pored potoka, dva stana i apartman na Jadranu, ponešto zlatnine i umjetnina te nešto vrijednosnih papira, kao i sivi Mercedes S-klase s personaliziranim tablicama, na kojima su se isticali inicijali MB.

Kolinda Grabar Kitarović u Kninu Predsjednica Top News Kolinda slaže kulu od karata, a povjetarac stiže

Filip Glavaš je rekao lani kako će dio naslijeđa sigurno donirati u humanitarne svrhe. Mara Bareza u Osijek je tijekom Domovinskog rata dovezla više od 200 šlepera pomoći. Potkraj rujna 1991. godine predvodila je konvoj s pomoći okruženom Vukovaru, a nakon njegova pada organizirala je konvoje za Osijek i Vinkovce. "Odmah na početku rata shvatila sam da se Hrvatska ne brani u Koprivnici", rekla je Bareza jednom prilikom.

Zahvaljujući njoj, u ratom zahvaćenu Slavoniju otišlo je više od 200 kamiona s hranom i lijekovima, ali i vojnom opremom i oružjem. U jednoj pošiljci, primjerice, bilo je 700 uniformi za hrvatske vojnike.

"Bilo je posve prirodno da pomažem onima kojima je bilo najteže, a ja sam dobro znala da su u Slavoniji divni ljudi, jer sam uz taj kraj godinama bila i poslovno vezana. U vrijeme kad je Hrvatska krvarila to je bila moja dužnost. Od prvih dana sam članica HDZ-a, ali moja stranka uvijek je bila – Hrvatska. Često sam dopremala pomoć i u druge ratom zahvaćene krajeve", rekla je Bareza jednom prigodom o početku svojeg humanitarnog angažmana. Kod prikupljanja pomoći bila je nevjerojatno uporna.

Mara Bareza | Author: Marijan Sušenj/PIXSELL Marijan Sušenj/PIXSELL

"Nema direktora poduzeća u Podravini, a i šire, koji nije pristao potpisati donaciju koju bi zatražila. A kad je oružje u pitanju, kako bi pala koja vojarna, evo Mare Bareze ondje sa zahtjevom da se dio oružja pošalje u Osijek", ispričao je lani Barezin prijatelj za Večernji list. Branimir Glavaš, kojega je od milja zvala Mišek, poznaje je od 1991. godine. "Puno je pomagala te ju je zbog toga odlikovao Tuđmana, koji joj je bio kućni prijatelj", rekao nam je Branimir Glavaš.

O tome svjedoči i događaj od 4. travnja 1990. godine. Tad je u Novigradu Podravskom, 15-ak kilometara od Koprivnice, održan središnji predizborni skup HDZ-a za Podravinu. Na igralištu lokalnog Nogometnog kluba Drave 4000 ljudi ovacijama je prekinulo govor Franje Tuđmana u trenutku kad je uzviknuo da hrvatska puška mora biti na hrvatskom ramenu, a hrvatska lisnica u hrvatskom džepu. Nakon mitinga prvi hrvatski predsjednik s najbližim suradnicima otišao je u Koprivnicu, gdje je večer proveo u kući Mare Bareze.

Branimir Glavaš Isti zakoni za sve Top News Josip Reihl-Kir ni u opasnijim vremenima nije ustuknuo pred Glavašem

Ona se krajem osamdesetih angažirala u politici. Ne spominje se među osnivačima HDZ-a u Koprivnici ili Podravini, no bila je, objavio je Večernji list lani u velikoj priči o Barezi, u dobrim odnosima s dr. Ivanom Mesićem, prvim koprivničkim saborskim zastupnikom, i dr. Mijom Bardekom, dugogodišnjim ravnateljem županijske bolnice, stranačkim prvoborcima u Podravini.

Zahvaljujući tim vezama bilo je moguće da Franjo Tuđman večer nakon velikoga novigradskog skupa sa suradnicima provede večer u kući srednjerangirane menadžerice u koprivničkoj farmaceutskoj tvrtki. Bareza je rođena 1950. godine u bogatoj obitelji koja je posjedovala kuću u središtu Koprivnice. Krajem 60-ih završila je srednju školu u Zagrebu pa otputovala na kozmetičarski tečaj u London.

"Ondje je doživjela, kako je znala govoriti, ljubav svojeg života. Godinama poslije, kad bi se opustila nakon koje čašice pića, znala bi spominjati svojeg Ahmeta i tad bi joj potekle suze", ispričao je lani njezin dobar poznanik.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.