Life
10939 prikaza

Misterij: Kako je umro najgori odmetnik Divljeg zapada

Billy the Kid
Wikimedia Commons
Naokolo je ubijao i pljačkao, jahao s Jessejem Jamesom, a izgleda i da je 'preživio' vlastitu smrt

Tijekom kasnog 19. stoljeća američki je Divlji zapad bio dom banditima, kaubojima, pljačkašima i šerifima. Neki od zlikovaca ušli su u legendu, a među najpoznatijima je odmetnik imena Billy the Kid.

Nadimak je to (neki bi rekli i umjetničko ime) Henryja McCartyja, kasnije poznatog i kao William H. Bonney. Život mu je, kaže legenda, bio kratak i vrlo buran. Kao tinejdžer se borio za kontrolu nad teritorijem Novog Meksika i ubio troje ljudi, a onda pobjegao na teritorij Arizone te ubio još petoricu.

Kada su ga ulovili uspio je pobjeći iz zatvora u Novom Meksiku i proveo je dva dana u bijegu te ubio dva zamjenika šerifa. Upravo se šerif Pat Garrett proslavio jer je ubio Billy the Kida.

Divlji zapad | Author: Wikipedia Wikipedia
No, nije dugo trebalo da krenu šuškanja da Kid nikada zapravo nije ubijen. Tijekom godina kao balon je rasla legenda o odmetniku i teorija da je preživio pucnjavu i uspio, ranjen, pobjeći.

Gotovo 70 godina nakon njegove "navodne" smrti, čovjek imena Joe Hines rekao je nešto zanimljivo svom odvjetniku, Williamu Morrisonu. Rekao mu je kako je on, zapravo, odmetnik Jesse Evans, nekada strah i trepet zapada koji je nestao kada je 1882. pušten iz zatvora.

Jesse Evans | Author: wikipedia wikipedia
Rekao mu je također kako zna za još jednu odmetničku legendu koja živi u tajnosti. Hines je rekao kako je njegov prijatelj iz Teksasa, imena Ollie Roberts i nadimka Brushy Bill Roberts - zapravo Billy the Kid.

Morrison je istog trena napisao pismo Robertsu, te, navodno, dobio njegovo proznanje. U zamjenu za formalno pomilovanje Roberts je rekao da će ispričati kako je pobjegao te što je točno radio više od pola stoljeća.

Kaže da se rodio kao William Henry Roberts u Buffalo Gapu u američkoj saveznoj državi Teksas (iako formalna priča kaže kako je rođen u New Yorku, te sa očuhom krenuo na zapad). Kada je uspio pobjeći od šerifa preuzeo je ime Oliver P. Roberts, kojeg je zadržao do smrti 1950. godine.

Tvrdi kako je Pat Garrett zapravo upucao drugog odmetnika imena Billy Barlow, piše All That Is Interesting, i rekao svima kako je to Billy the Kid.

Divlji zapad | Author: Wikipedia Wikipedia
Ne samo to, uz to što je tvrdio da je Billy the Kid, Brushy Bill Roberts tvrdio je i kako je bio član grupe predvođene Jessejem Jamesom koji je, kaže on, također živ i živi pod imenom J. Frank Dalton iako ga je, formalno, 1882. ubio Robert Ford.

Priča je u svakom slučaju neobična i mnogi sumnjaju u njezin kredibilitet. Obiteljska biblija u posjedu Roberts familije tvrdi kako je Brushy Bill rođen 1879. što znači da je nemoguće da je Billy the Kid koji je umro 1881. No, ako je Kid samo preuzeo njegov identitet bilo bi mu sasvim svejedno što piše. Živio je tiho, skromno, ponekada uzgajajući povrće i žitarice, te odlazeći na pecanje.

 Također, kasnije pretrage Robertsovog tijela pokazuju ostatke ozlijeda konzistentne ozlijedama kakve je tijekom života zadobio Kid.

Divlji zapad | Author: Wikipedia Wikipedia

Mnogi su bivši odmetnici potvrdili kako nije riječ o prevari, već da je Roberts zaista Kid, čak su potpisali i formalne izjave o tome. Knjiga koju je Morrison napisao uvjerila je i predsjednika Harryja Trumana.

Posljednje genetsko testiranje koje je trebalo rasvjetliti slučaj napravljeno je 2004. godine, ali nije pomoglo. Uspoređivanje fotografija također je podijelilo struku - neki kažu da je jasno kao dan da je Roberts Billy, dok drugi tvrde da nema nikakvih sličnosti.

Kada je preminuo 1950. Brushy Bill Roberts pokopan je u gradiću Hico u Teksasu, a na grobu piše "Billy the Kid". Drugi grob odmetnika je u Fort Sumneru, u Novom Meksiku, gdje je tijelo čovjeka kojeg je ubio Pat Garrett, iako se ne zna točno gdje je jer je groblje nekoliko puta poplavljeno. Jedan odmetnik, više imena, dva groba. Pitanje je hoće li istina ikada izaći na vidjelo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.