Life
6264 prikaza

Mislili su da odavde baš nitko ne može pobjeći

Zatvor Maze
Wikipedia
Najsigurniji zatvor u čitavoj Europi ipak nije uspio spriječiti njihov bijeg.

Smatraloga  se najsigurnijim zatvorom u cijeloj Europi, impozantnom, najmodernijom građevinom namijenjenom uhvaćenim paravojnim osobama u ratu na ulicama Sjeverne Irske.

Izgrađen na mjestu nekorištene baze Royal Air Forcea u ruralnom okrugu Antrim, otvoren 1971. godine kako bi osumnjičeni republikanski paravojnici koji su bili zatočeni za vrijeme vrlo kontroverzne operacije Demetrius, čuvali su naoružani vojnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Godine 1983., međutim, nakon smione zavjere visokih IRA-inih zatvorenika, 38 zatvorenika uspjelo je pobjeći iz labirinta nakon što je učinkovito preuzela kontrolu nad H-Blockom 7 i razoružavši sve prisutne čuvare, od kojih je jedan kasnije umro od srčanog udara. Pobjegli su u kombiju za hranu prije nego su čuvari uspjeli aktivirati alarm.

Sada pisac i redatelj Stephen Burke iz Dublina pripovijeda događaje od 25. rujna 1983. u napetom novom trileru Maze, piše Euronews.

Brazilski zatvor Alcacuz BEZ MILOSTI Life Moderna mučenja u zatvoru: Kuhaju ih žive, rektalno hrane

Bivši republikanski zatvorenik Laurence McKeown, koji je služio 16 godina zatvora zbog svoje uloge u napadu na RUC patrol 1976., a bio je prisutan u zatvoru tijekom bijega, pohvalio je Burkeove napore za "popunjavanje vakuuma" u Sjevernoj Irskoj.

"Već dugi niz godina radim kao dramatičar", kaže 61-godišnjak, "I vjerujem da možemo koristiti umjetnost kao način rješavanja mnogih pitanja koja proizlaze iz našeg sukoba ovdje u Sjevernoj Irskoj. Film je također odličan način za to".

"Promatrajući filmove poput Maze, ovdje se ljudi mogu baviti likovima kojima se nikada ne bi inače imali prilike susresti u drugim područjima života. Mislim da su umjetnosti vrlo bitne u tom smislu. Postavljaju pitanja, daju odgovore na pitanja, oni nas tjeraju da se zamislimo. Maze je informativan prikaz važne epizode u našoj zajedničkoj povijesti."

Zatvor Pollsmoor Popunjen 300 posto Life Horor zatvor: 86 ih je u ćeliji, umiru od vrućine...

Film prati bijeg republikanskog zatvorenika Larryja Marleya kojeg glumi Tom-Vaughan-Lowler, rođen u Dublinu. Dok se McKeown slaže da je Burke bio selektivan u prepričavanju priče, ipak priznaje da je Maze "autentičan" dodatak kanonu.

"Priča o bijegu je ogromna priča sama po sebi", dodaje McKeown. "Toliko je toga uključeno. Da bi IRA preuzela odgovornost za zatvorski blok i držala ga dva sata. To nije bio samo bijeg, već je to bila velika operacija IRA-e. "

Bijeg je uslijedio nekoliko godina nakon intenzivnih prosvjeda u zatvoru, jer su članovi Privremene IRA i Irske nacionalne oslobodilačke vojske osporavali svoj status kao kriminalce, za razliku od političkih zatvorenika. McKeown je sam sudjelovao na Blanket protestu, gdje su odbili pranje ili nošenje zatvorske uniforme i konačno kulminiralo u čuvenim štrajkovima gladi 1981. godine.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.