Life
2907 prikaza

Misa u Notre Dame: Svećenici s kacigama, bogati ne daju novac

Misno slavlje u katedrali Notre-Dame
1/11
pool/REUTERS/PIXSELL
Spaljenoj katedrali još uvijek prijeti da se cijela uruši, jer svodovi i samonosivi unutarnji lukovi nisu osigurani

Prije dva mjeseca gledali smo snimke katedrale Notre-Dame kako gori, bio je to prizor koji je šokirao cijeli svijet. Sada dva mjeseca nakon tog požara održana je prva misa na kojoj su se svećenicima, koji su na glavama nosili zaštitne kacige, pridružili radnici koji obnavljaju ovo francusko blago, i vjernici. 

Misa je održana u kapelici Djevice, odmah iza zbora s lijeve strane, dijela katedrale koji nije stradao u požaru. U blizini su i dalje naslage pougljenog drveta, i ostaci srušenih prostora ovog remek djela. Bila je posvećena godišnjici posvete katedrale, a u misnom slavlju sudjelovalo je oko 30 ljudi, piše The New York Times. 

Misno slavlje u katedrali Notre-Dame | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL
Katedrala je i dalje zatvorena za javnost, a i trg ispred katedrale također. Posjetitelji se guraju ispred ograde kako bi mogli barem nakratko i iz daljine baciti pogled na katedralu. Na radovima obnove sudjeluje oko 150 radnika.  

Svećenici su prilikom misnog slavlja nosili svečano bijelo ruho sa žutim štolama.

"S mnogo emocija ovdje slavimo posvetu katedrale. To je poruka nade i zahvala za sve koji su bili dirnuti onime što se događalo ovoj katedrali ", rekao je pariški nadbiskup Michel Aupetit, koji je predvodio slavlje.

Notre Dame požar UMIJEĆE Top News Stručnjaci: Kako se obnavlja crkva poput Notre Dame?

Dodao je kako je "pomalo čudno" slaviti misu s kacigom. U svojoj poruci vjernicima, današnji žar obnovitelja usporedio je s onim izvornih graditelja iz 12. i 13. stoljeća. Misa je praćena prijenosom uživo na religijskom televizijskom kanalu, koji je prikazivao snimke plavog neba kroz razrušeni krov i crne ruševine koje su i dalje u katedrali.

Ministar kulture Franck Riester nedavno je rekao kako je katedrala i dalje u "krhkom stanju" uz napomenu da svodovi, uzvišeni, samonosivi unutarnji lukovi, nisu osigurani i još uvijek se mogu srušiti.

Pogledajte galeriju u nastavku. 

1/11

Zasad je pristiglo manje od 10 posto od 850 milijuna eura koje su obećali milijarderi, poslovni lideri i drugi, kazala je francuska vlada. Među onima koji su najavili donacije za obnovu katedrale bili su trgovci luksuznim dobrima Bernard Arnault i Francois-Henri Pinault.

"Bilo je ljudi koji su tada obećali donacije, no to nisu na kraju učinili", rekao je Riester televiziji France 2, bez više detalja. "No važnije je, a to je i normalno, da će donacije biti uplaćene kako bude napredovao proces restauracije", rekao je.

Misno slavlje u katedrali Notre-Dame | Author: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Emanuel Macron postavio je cilj od pet godina za obnovu katedrale, dok je Riester oprezniji.

"Predsjednik ima pravo odrediti cilj, ambiciju", rekao je. "No očito je kako je na kraju bitna kvaliteta izvedbe. To ne znači da će posao biti završen točno za pet godina", dodao je Riester.

Zagrebačka katedrala Strah od ognja Kultura Kaptol u panici zbog Notre Damea, katedralu će dati RH

Katastrofalni požar koji je izbio 15. travnja šokirao je cijeli svijet, a ubrzo nakon francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će se katedrala izgraditi za pet godina. Mnogi su kritizirali taj njegov plan obnove, posebno one planove po kojima bi tornjevi trebali biti izgrađeni u modernom stilu, a ne u onom koji je korišten u 19. stoljeću prilikom obnove koju je vodio arhitekt Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc.

Imenovana je i nezavisna agencija koja će nadgledati rekonstrukciju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 19:36 16.Lipanj 2019.

    Ove popine su skroz pošandrcale !