Life
12091 prikaza

Meghan i Harry su pobjegli od tabloida, a ne od obitelji

Meghan Markle i princ Harry
1/15
REUTERS
Mračno je na britanskom dvoru nakon najave povlačenja iz kraljevskih obveza vojvode i vojvotkinje od Sussexa. Uzroke tog nezapamćenog postupka analizira dr. Šimunjak

Ne čini to, Meghan, napisala je kolegica Yasmin Alibhai-Brown, jedna od najuglednijih kolumnistica u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kontroverznoj kolumni. Ona nije napisana prije tjedan dana, kad su britanski princ Harry i njegova supruga Meghan Markle, takozvani Sussexi, javnosti objavili da se namjeravaju povući s vodećih pozicija kraljevske obitelji, nego prije više od dvije godine – netom nakon objave zaruka. 

Malo tko se tad usudio javno poručiti Markle da je ne očekuje kraljevska bajka iz holivudske produkcije, posebno u doba kad su se britanski mediji raspisivali o novoj eri kraljevske kuće Windsor, onoj u kojoj prednjače u liberalizaciji društva kroz prihvaćanje “razvedene Amerikanke miješanog podrijetla”. No upravo je u takvom portretiranju i problem. 

Meghan Markle i princ Harry | Author: REUTERS REUTERS
Markle je za neke britanske medije bila i ostala Amerikanka. Mulatkinja. Razvedena žena. I sve što, po njima, ide s tim opisima – manjak lojalnosti, nepoštovanje tradicije i običaja, oportunizam, sebičnost i remećenje društvenih normi. I tako dvije godine.  

Bježe li Sussexi, osobito Markle, od Windsora i kraljevskih obaveza? To je priča koju plasira dobar dio britanskih medija. No time u biti prikrivaju nešto konkretniju činjenicu – da Sussexi bježe od britanskog medijskog cirkusa, koji ih je svojim mizoginičnim, ponekad rasističkim i često neutemeljenim pričama, ponukao na mijenjanje pravila igre. 

Dio britanskih medija, baš oni koji će ponajviše izgubiti djelomičnim povlačenjem Sussexa iz javnosti i ograničavanjem medijskog pristupa njihovim životima, najglasniji su u njihovu portretiranju kao sebičnih, privilegiranih licemjera i oportunista. Pišu da se Sussexovi ponašaju kao djeca koja imaju tantrum. Promatračima sa strane ne bi se moglo zamjeriti ako pomisle da tantrume bacaju zapravo – ti britanski mediji. Isti oni koji zarađuju svakodnevno prateći, preispitujući i kritizirajući svaki korak princa Harryja, a posebno Markle. 

Meghan Markle i princ Harry | Author: REUTERS REUTERS
Oni koji se zapravo bune protiv povlačenja privilegija pristupa Sussexima. Oni koji misle da javne osobe nemaju pravo na privatnost i pribjeći će nezakonitim metodama prikupljanja i objavljivanja privatnih informacija “od javnog interesa” – poput one kako izgleda dnevni boravak Sussexovih. 

Poznavatelji prilika u britanskom tisku neće biti iznenađeni. Većinom neregulirani, politički i ideološki podijeljeni, često senzacionalistički i poznat po kršenju i etičkih kodeksa i zakona, sektor tiskanih medija, osobito tabloida, u Ujedinjenom Kraljevstvu notoran je i nemilosrdan.

No Markle nije ni prva ni zadnja koju su britanski mediji uzeli na pik. Uz to, sloboda medija jedna je od temeljnih demokratskih vrijednosti te mediji imaju pravo i obavezu preispitivati i kritizirati nositelje dužnosti u društvu i njihove poteze. 

Pa zašto su onda Sussexi prvi koji su javno zatražili da se iz temelja promijeni način na koji surađuju s četvrtom silom? 

Meghan Markle i princ Harry | Author: REUTERS REUTERS
Jer, ako pomno pogledate koje promjene traže mijenjanjem svojeg statusa, one su prije svega vezane uz odnose s medijima. Sve ostalo su izmjene koje će im omogućiti da realiziraju ovu prvu. Više je razloga. Prvi među njima je činjenica da je Markle puno češće kritizirana u medijima od ostalih članova kraljevske obitelji, i to redovito zbog banalnosti ili poteza za koje su ostali Windsori hvaljeni. 

Na primjer, njezino uređivanje Voguea nazivano je “nekraljevskim”, dok su prije nje časopise bez kritika na taj račun uređivali svekar princ Charles i šogorica Kate Middleton. Njezino maženje trbuha u trudnoći opisano je kao gluma i iskaz taštine, a ono Kate Middleton portretiralo se kao iskaz nježnosti i zaštite. I tako dalje, i tako dalje. Klasični character assassination (ubojstvo karaktera). 

Dvostruke standarde u evaluaciji poteza Markle i ostalih članova kraljevske obitelji primijetili su i građani. Prema Yougov anketi iz prošle godine, čak je 44% Britanaca izjavilo da su mediji prekritični prema Sussexima. Dvostruko manje ih je smatralo da je izvještavanje pošteno i balansirano. Uz to što je svaki potez Markle gledan ispod povećala i kritiziran, od toga kako nosi dijete do toga kakve mu igračke kupuje, Sussexe izrazito smeta i količina onoga što smatraju neistinama koje mediji prenose. 

Meghan Markle i princ Harry | Author: REUTERS REUTERS
Zaista, količina vijesti o Sussexima koja se bazira na neimenovanim i anonimnim izvorima zabrinjavajuća je za bilo koji medijski sustav, a kamoli onaj koji se smatra jednim od nositelja najviših novinarskih standarda. I naposljetku, ali možda najvažnije, ovo sve Sussexi bi trebali mirno promatrati jer poznata kraljevska mantra kaže “ne objašnjavaj, ne žali se”. 

U takvoj situaciji Sussexi su odlučili da ne žele više sudjelovati u tom medijskom cirkusu koji im, kako su sami izjavili u prošlogodišnjem dokumentarcu za ITV, narušava mentalno zdravlje i utječe na kvalitetu života. Ne žele preživljavati, nego živjeti, kažu. 

“I bogati plaču”, rekli su kritičari zazivajući kraljevsku mantru “ne objašnjavaj, ne žali se”. Medijima to odgovara jer u takvom kontekstu mogu što žele. No Sussexi izgleda ne žele nastaviti igrati tu igru u kojoj su često gubitnici. Ne žele više šutjeti i trpjeti. Sad više neće ni morati. 

Dio medija i javnih osoba stao je na njihovu stranu, braneći njihovo pravo da izaberu život kakav žele živjeti. Ne treba ni poistovjetiti medijsku hajku na Sussexe s nacionalnim osjećajima. Yougov anketa pokazuje da gotovo polovica svih Britanaca podupire odluku Sussexa da se povuku s postojećih pozicija, dok joj se protivi oko četvrtine društva. No ono oko čega je javnost jasna je da Sussexi više ne bi trebali primati financijsku potporu iz javnog budžeta. Što su i oni sami kod najave promjena najavili da ne očekuju. 

Meghan Markle i princ Harry | Author: REUTERS REUTERS
Najviše je u ovoj cijeloj priči stradao javni imidž Meghan Markle koja je, naravno, predstavljena kao arhitektica cijelog poteza te je i proces prozvan “Megxit”. Na mahove se čini da princ Harry, koji od mladosti iskazuje nezadovoljstvo i otpor kraljevskoj obitelji, a naročito medijima koje krivi za smrt majke, nema ništa s njim. Nakon dramatičnog pada popularnosti među Britancima, Markle sad ima sličnu potporu u društvu kakvu tradicionalno “uživa” Camilla, supruga princa Charlesa. 

Meghan Markle je tako ušla u klub zloglasnih kraljevskih žena koje su se usudile biti drugačije ili ih se barem tako percipira. Zaista, jasna je patrijarhalna tendencija da se potresi u kraljevskoj obitelji pripisuju ženama - Wallis Simpson, Diana Spencer, Camilla Parker Bowles, a sad i Meghan Markle. Ima barem jedna dobra vijest za Amerikance - Wallis Simpson možda Britanci napokon puste na miru. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 989783042d255fc3f7f65b6a836a3b838e00d442 18:05 07.Ožujak 2020.

    Upгavо sаm кupiо seкsi donjе rublje. Želim vidjеti? Pоsjеtite stгanicu ––– KISSIA.CLUB

  • Avatar maks20022
    maks20022 17:33 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • 17:24 07.Ožujak 2020.

    Nancy, 37. bxes.xyz/d962097