Life
2004 prikaza

Malo poznato razorno oružje izaziva velike boginje

Biološko oružje
1/3
Getty images
Biološke prijetnje imaju niz uznemirujućih mogućnosti, pa i onu da je proizvodnja manjeg opsega i daleko jeftinija od razvoja nuklearnog oružja

Biološko oružje posljednjih je godina postalo smrtonosnije oružje od nuklearnog, a dobro raspoređeni antraks mogao bi presuditi životu na Zemlji. Napeti odnosi Sjeverne Koreje i SAD-a po pitanju nuklearnog naoružanja u drugi su plan doveli prijetnju koju će mnogi analitičari nazvati smrtonosnijom, pa stoga i ne čudi strah koji se razvio od mogućnosti razvoja takvog oružja.

Po analizi instituta Middlebury iz Montereya, Sjeverna Koreja surađuje sa stranim istraživačima kako bi naučila biotehnološke vještine i izgradila strojeve koji bi im mogli u tom razvoju pomoći.

"Sjeverna Koreja će najvjerojatnije upotrijebiti biološko oružje prije nego nuklearno", rekao je to Andrew C. Weber, dužnosnik Pentagona zadužen za programe nuklearne, kemijske i biološke obrane za vrijeme vladavine predsjednika Obame

"Taj je program napredan, podcijenjen i vrlo smrtonosan", naglasio je.

Donald Trump i Kim Jong Un OKRUTNO Top News Mračna strana mira u Koreji o kojoj se ne govori

Ovo moćno oružje može biti njihov pokušaj razvoja prijetnje kao načina odbijanja agresora. Stručnjaci su zabrinuti zbog razornog utjecaja, posebno raznih virusa poput onog velikih boginja, koji putuje sa osobe na osobu i ubija trećinu svojih žrtava. Sumnjaju oni kako Sjeverna Koreja već duže vrijeme ima klicu tog virusa, kojeg smo 80-ih iskorijenili, barem se tako smatra. 

Još je gore, kako naglašavaju, što satelitske snimke pokazuju kako je Pjongjang zainteresiran za biotehnologiju i svoj napredak na tom području. 2015. godine državni mediji pokazali su vođu zemlje Kim Jong-una kako obilazi biološku tvornicu i tako potaknuli sumnje, piše The New York Times.

U usporedbi sa tradicionalnim oružjem biološke prijetnje imaju niz uznemirujućih mogućnosti, posebno i činjenicu da je proizvodnja manjeg opsega i daleko jeftinija od razvoja nuklearnog oružja. Smrtonosni mikrobi mogu djelovati potpuno bezopasno i biti sastojci nekih cjepiva ili poljoprivrednih sastojaka. Upravo to 'živo' oružje teško je otkriti, pratiti i zadržati.

Zbog njihove tajnosti teško je procijenit razmjere te prijetnje i stupanj sofisticiranosti. Možda ga zapravo i nemaju, već se samo bave istraživanjima, razvojem prototipa, ljudskih ispitivanja, i sposobnosti pokretanja industrijske proizvodnje. Da je Sjeverna Koreja napravila velike korake na tom putu smatra Anthony H. Cordesman, bivši dužnosnik Pentagonove obavještajne službe, a sada član Centra za strateške i međunarodne studije.

Američki dužnosnici pak tvrde kako predsjednik Trump o toj temi nije raspravljao na sastanku sa Kimom u Singapuru. Manjak detalja čudi i zbog činjenice kako je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John R. Bolton, opisao biološko oružje kao regionalnu, pa čak i globalnu prijetnju. 

2002. godine za vrijeme administracije Georgea W. Busha, naglasio je kako "Sjeverna Koreja ima jedan od najsnažnijih ofenzivnih programa razvoja biološkog oružja na Zemlji". Mnoge su zemlje od njega odustale još prošlog stoljeća, a SAD su se svog arsenala odrekle 1969. godine. 

Mira Rađelović Ricardel, Donald Trump OPOZIV Top News Tajno oružje spremno je za rušenje Trumpa

No današnja revolucija gena, kako smatraju analitičari, upravo to oružje mogla bi učiniti jako atraktivnim. Sjeverna Koreja mogla bi biti prva na tom polju razvoja brzoširećih patogena, koji imaju sposobnost zaraze mnogo ljudi.

Sjevernokorejski vojni dokumenti identificirali su najmanje deset objekata koji bi mogli biti uključeni u istraživanje razvoja takvih bioloških agensa, uključujući i one koji uzrokuju kuge i hemoragijske groznice. Iako ti nalazi nisu javno potvrđeni, sumnju izaziva i podatak kako je Sjeverna Koreja dobila naprednu mikrobiološku obuku od europskih i azijskih institucija.

Prebjezi sa Sjevera opisali su testiranja takvih agensa na političkim zatvorenicima, rekao je Bruce Bennett, istraživač iz korporacije RAND. Neki od njih imali su pozitivan rezultat na antitijela velikih boginja, što znači da su bili izloženi tom smrtonosnom virusu ili da su bili cijepljeni protiv njega, navodi se u izvješću Centra za znanost i međunarodne poslove Harvard Kennedy School.

Prije nego su istrebljene velike boginje ubile su pola milijarde ljudi, a danas se protiv tog mrtvog virusa cijepi jako malo ljudi. Prema analizi Middlebury Instituta najmanje 100 znanstvenih publikacija koje su zajednički napisali sjevernokorejski i strani znanstvenici namijenjeni su vojnoj upotrebi, pa i razvoj oružja za masovno uništenje. Sjevernokorejski vojni analitičar Joseph S. Bermudez rekao je da je vrlo vjerojatno da je Sjever već eksperimentirao s uređivanjem gena koji bi mogao pojačati bakterije i viruse.

Zabrinutost oko mogućnosti razvoja takvog programa pojačala se 2015. godine kada se Kim uz pratnju znanstvenika i vojnih časnika prošetao modernim postrojenjem pogona za razvoj pesticida nazvanog Biotehnički institut. Kim je bio zadovoljan dok je promatrao, što se može vidjeti iz fotografija, ogromne fermentore za uzgoj mikroba, kao i raspršivače koji mogu bakterijske spore pretvoriti u prah dovoljno sitan za udisanje.

Kim Jong Un obilazi tvornice po Sjevernoj Koreji Nagli zaokret Top News Fotogalerija: Kim Jong-un u inspekciji tvornica i dućana

Znanstvenica koja je prva prepoznala potencijalnu opasnost takvog mjesta Melissa Hanham, rekla je kako serijski brojevi opreme pokazuju da je Sjeverna Koreja te strojeve dobila vješto izbjegavajući sankcije, najvjerojatnije pranjem novca, stvaranjem lažnih kompanija, i podmićivanjem ljudi. 

Naglašava kako dokazi upućuju na to da su uspjeli stvoriti naizgled bezopasnu poljoprivrednu biljku koja se može prenamijeniti kako bi se proizvele osušene spore antraksa. Analitičari smatraju kako bi inspekcija mogla otkriti je li taj objekt namijenjen nekim miroljubivim ciljevima, ili nečem drugom.

"Postrojenje za razvoj nuklearnog oružja jako je primjetljivo, i lako se može primijetiti nuklearni reaktor. No tehnologija koja se koristi za razvoj biološkog oružja uvelike je slična onoj koja održava populaciju zdravom", naglašava Bermudez.

Koliko je smrtonosno takvo oružje Amerikanci su imali priliku osjetiti 2001. godine kada je čajna žličica antraksa, poslana u nekoliko omotnica, ubila petero ljudi i izazvala paniku diljem zemlje. Zatvoreni su kongresni uredi, Vrhovni sud i veći dio poštanskog sustava, a oko 320 milijuna dolara upotrebljeno je kako bi se taj nered očistio.

Proračuni za razvoj obrane od takvog oružja pojačali su se u godinama nakon napada, no posljednjih godina ipak su smanjeni.

Proslava 70. obljetnice DNR Koreje A N-bombe? Top News Kimova parada: Po prvi put sakrio dio oružja

"Razina resursa je žalosna, vratili smo se u neko ugodno stanje", rekao je Weber.

"Ne trošimo sredstva potrebna ni za pola nosača zrakoplova kako bi bili spremni za namjerne ili takve prirodne događaje", rekao je Robert Kadlec iz američkog ministarstva zdravlja  i socijalne skrbi.

Biološke prijetnje tako se sada nalaze pod nazivnikom oružja za masovno uništenje. No čini se kako su od tih mogućnosti zaraze zaštićene američke trupe na poluotoku, pa se njihovi vojnici  od 2004. godine cijepe protiv velikih boginja i antraksa. Nedavno je proces otkrivanja takvog oružja ubrzan sa nekoliko dana na nekoliko sati, a u SAD-u se provodi i procjena vojne spremnosti na moguće napade raznih klica.

"Za zemlje koje se osjećaju potučeno i pregaženo u smislu razvoja klasičnog oružja,  smrtonosni organizmi poput antraksa mogu se činiti kao dobar način za stvaranje velike količine štete", naglašava Hanham.

Takav bi napad mogao imati veliki broj žrtava i preplašiti ne zaraženo stanovništvo, što bi za Sjevernu Koreju, kako smatra Hanham, moglo biti "ostvarenje dvostrukog cilja".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.