Life
8316 prikaza

Magla stare šume krije zlo - a danju se otkrivaju tijela

Pustinjak Christopher Thomas Knight
Thinkstock
Slučaj doline i šumovitog područja kraj Seattlea dokaz je kako je stvarnost često strašnija od fikcije

Obožavatelji kultnog klasika Twin Peaks Davida Lyncha iz 1990-ih znaju šumovito područje jugoistočnog dijela ceste Reign kao stvarnu lokaciju koja danas nosi slavan fikcijski znak "Dobrodošli u Twin Peaks, stanovnika 51,2011".

Na toj istoj cesti devet godina nakon što je premijerno prikazan Twin Peaks, tada 39-godišnji Davya Cross nožem je ubio svoju ženu i njene dvije odrasle kćeri kojima je bio očuh. Mjesto zločina bila je njihova smeđa ostarjela kuća smještena na ranču, a treću je pokćerku držao zarobljenu u spavaćoj sobi satima, izvlačeći je van tek toliko da bi si mogao napuniti čašu vina.

Naposljetku 13-godišnjakinja je pobjegla. Policija je kasnije pronašla Crossa zavaljenog na krevetu, pušeći cigaretu. 

Taj je zločin prestravio grad Snoqualmie, koji je već ionako bio na rubu. Samo dva tjedna prije Crossovog ubilačkog pohoda , pas jedne obitelji u njihovu je kuću donio raskošni trofej - dio ljudske ruke koji je policija kasnije klasificirala kao ostatke nepoznate žene.

U dolini Snoqualmie, istina može biti puno strašnija od fikcije.

Producenti Lynch i Mar Frost stvorili su nadrealnu TV seriju, a nastavak njihove serije premijerno će se pokazati ove nedjelje u Americi. Postavili su lokaciju svog misterioznog trilera u šumovite krajeva malih gradića neobičnog šarma, no i prešućene jeze u zraku koju skrivaju - poput Snoqualmiea, North Benda i Fall Citya.

- Prijatelj nam je predložio da provjere Snoqualmie, pa smo se provozali do njega i shvatili da mjesto o kojem smo pisali već postoji, bio je to čudan trenutak sinkroniziranosti - rekao je Frost.

Guste šume domaćin su jezovite magle koja se tamo spušta, a često skriva ostatke tijela nesretno skončanih života planinara, skijaša i drugih avanturista.

- Ne bih želio da me citirate kako je to odlagalište tijela, jer to implicira da je ih je netko tamo stavio. Ipak, ne mogu reći kako nismo pronašli puno tijela na tom području - kaže glasnogovornica šerifova ureda u okrugu King. 

Objašnjava kako su se neki od njih ubili, neki su ubijeni, a u nekim slučajevima je to teško odrediti. No, to nije ništa neobično budući da je Seattle veliko nenaseljeno područje, a dolina Snoqualmie je prvo prazno mjesto izvan grada.

Šuma | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Tijelo kraljice maturalne zabave Laure Palmer iz Twin Peaksa tako sigurno nije prvo, a niti posljednje koje će biti pronađeno tamo.

U desetljeću koje je prethodilo Twin Peaksu. "ubojica Green Rivera" Gary L. Ridgway započeo je svoj krvavi pohod diljem pacifičkog sjeverozapada. Taj "produktivni" serijski ubojica Amerike radio je kao komecijalni ličilac kamiona, a usput je vrebao usamljene žene s društvenih margina.

On je 2003. odveo istražitelje do ostataka April Buttram (17), jedne od barem pet žrtava koje je zakopao u okolici Snoqualmiea i North Benda. Ta je tinejdžerka nestala 20 godina ranije.

Glavni tužitelj okruga Mark Lindquist jezivu ostavštinu doline vidi kao "samoponovaljajući mit".

- Kad se nešto publicira kao mjesto X, ono ulazi u javnu svijest kao mjesto na kojem se radi X. U ovom slučaju X je odlaganje tijela, a na praktičnoj razini jasno je kako će ljudi nečije truplo prije baciti u šumu nego u predgrađe Seattlea - kaže Lindquist.

Šerif Harry S. Truman, jedan od Lyncovih fiktivnih likova iz Twin Peaksa ima nešto zlokobnije objašnjenje: "Postoji neka vrsta zla ovdje. Nešto jako jako čudno se događa među tim starim drvećem. Nazovite to kako želite, tamom, prisutnošću... Može preuzeti puno oblika, no postoji otkako je i ljudi, a i uvijek je bilo onik koji se bore protiv toga" (izgovara u četvrtoj epizodi).

U svakom slučaju, tragedije uzimaju svoj danak na dolinu Snoqualmie. 

Godine 2014. na pustoj je cesti okruga pronađeno sićušno tijelo - a pupčana vrpca je bila još spojena na mrtvu bebu. Djevojčica je bila zamotana u ručnik, a policajci su žrtvu prozvali "beba Kimball", po potoku nedaleko od mjesta gdje je pronađena.

Tri godine su prošle od tada, a njen život i smrt ostaju misterij.

Svećenik Marty Benedict koji služi kao kapelan redovito pruža utjehu ljudima koji pronađu mrtva tijela, a snimanje serija takve tematike ne vidi kao lošu stvar, nego što donosi posao i novac zajednici. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.