Life Svjetsko prvenstvo 2018
5802 prikaza

Lovrenov prijatelj najtužniji je čovjek prvenstva

Mohamed Salah
1/9
REUTERS
Od njega se u Rusiji očekivalo čudo, ali osim na travnjaku, još je veće pogreške napravio izvan njega

To je bio Svjetski kup koji su Egipćani tako dugo čekali. Dvadeset i osam godina, točnije. No, nakon što je sudac označio kraj utakmice u ponedjeljak u Volgogradskoj areni, i nakon što su izgubili od Saudijske Arabije 2-1, najbolji egipatski reprezentativac, 26-godišnji Mohamed Salah, bio je očajan.  

Odabran kao Fifin igrač utakmice, nije se pojavio na obaveznoj tiskovnoj konferenciji na kojoj mu se trebala uručiti nagrada. Prošetao je pored novinara bez zaustavljanja i produžio u svlačionicu iako su za njega imali pregršt pitanja.

No, većina njih odnosila se na tvrdnje CNN-a da je Salah pred napuštanjem egipatske reprezentacije, nakon očajne igre na turniru, ali i još većih pogrešaka koje je napravio izvan stadiona.  

Mohamad Salah | Author: Reuters Reuters

Na pitanje jednog egipatskog izvjestitelja hoće li barem dati kakav službeni komentar preko svog Twittera, Salah je samo kratko odgovorio:

"Nema tweetova jer nema problema!"

Mo Salah Mo Salah Life Za svaki gol klekne, moli se Alahu, a stadion zamukne

S tom rečenicom dvostruko nagrađeni nogometaš u Engleskoj za sezonu 2017/18. i idol stotina milijuna Egipćana, napustio je Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Bliski klupski prijatelj našeg reprezentativca Dejana Lovrena i napadač Liverpoola odlično je otvorio tu utakmicu. Spretnim lobom prebacio je loptu preko protivničkog golmana i zabio za vodstvo njegovog Egipta. Bio je to njegov drugi gol na ovom prvenstvu i 50. gol od 58 utakmica, koliko je odigrao u prošloj sezoni. Ipak, zgoditak nije proslavio čak ni smiješkom.

Mnogi su se pitali što je to sa Salahom, ako se zna da je potpuno zaliječio iščašenje ramena, ozljedu iz finala Lige prvaka, kamo je doveo 'Liverpool' svojom izvanserijskom igrom. Navijači Engleske još se sjećaju Backhamove povrede iz 2002. i Rooneyevog loma metatarsalne kosti 2006. Obojica nisu nastupali u utakmicama za reprezentaciju, ako ne u grupama, onda u nastavku natjecanja, iako to nije baš puno pomoglo plasmanu. Ali ni jedan od njih nije imao vremena otići s prvenstva u drugi grad i tamo se susresti s diktatorom.

Zapravo, ono što je mučilo Salaha mnogo više od fizičke boli jest činjenica da je svjetska javnost ostala zgranuta nakon što se saznalo da je egipatski nogometaš iz Volgograda, gdje je igrala njegova reprezentacija, odletio 600 kilometara južnije da bi u Groznom posjetio predsjednika ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova, s njim se fotografirao, te dobio od njega čečensku putovnicu. 

Ramzan Kadirov | Author: REUTERS REUTERS
Naime, Kadirov je poznat po tome što je islamski radikalizam zamijenio proruskim stavovima, ali je u međuvremenu od cijele međunarodne zajednice optužen za grubo kršenje ljudskih prava u Čečeniji. Njegov otac Akhmet Kadirov bio je imam i u Prvom rusko-čečenskom ratu između 1994. i 1996. zalagao se za jihad protiv Rusije. Tri godine kasnije priklonili su se Rusiji i priznali joj suverenitet, a zauzvrat su dobili djelomičnu autonomiju.

Izostavljanje Salahova imena iz početnog sastava koji je prije početka utakmice izdiktirao egipatski izbornik, bila je obična ljudska pogreška, ali je samo potpirila razne kalkulacije i dodatno zaintrigirala javnost. 

Rafael Marquez i Mario Mandžukić Marquez Life Najluđa priča SP-a: Posebno ga tretiraju zbog narkokartela

Na pitanje zašto Salah nije došao na tiskovnu konferenciju, trener Egipta, Héctor Cúper je odgovorio: 

"Ne znam zašto Salah nije ovdje. Ne mogu odgovoriti. Znam da je bio s liječnikom, ali ne mogu potvrditi zašto sada nije ovdje. "

Međutim, Cúper je rekao kako ne vjeruje da će Salah napustiti međunarodni nogomet. "Ne mislim tako. Ne mislim da je to istina jer svi oni koji su ovdje, i oni koji nisu mogli doći stvarno cijene mogućnost da igraju za svoju zemlju. Stoga ne mislim da je to istina. "

Ramzan Kadirov | Author: REUTERS REUTERS
Cúper je priznao da je doprinos Salaha reprezentaciji nešto slabiji zbog povrede: "Možda nije mogao učiniti onoliko koliko je htio i koliko inače radi, onako kako smo to od njega naviknuli, ali je postigao gol", rekao je za egipatski selektor za igrača koji je bio drugi napadač protiv Maroka i propustio zlatnu priliku da Egipat dovede u vodstvo 1-0. 

Navečer kada je Salah postigao jedini pogodak, njegovi suigrači nisu bili na visini zadatka, a ni Salah nije previše vjerovao svojoj momčadi u koju je u posljednjoj minuti protiv Maroka ušao 45-godišnji vratar Essam El-Hadary samo zato da bi u Volgogradu postavio rekord kao najstariji igrač Svjetskog prvenstva ikada.

Kakva je budućnost Salaha u egipatskoj reprezentaciji, do daljnjeg ostaje nepoznanica, a kako će Salahov politički skandal primiti u njegovom Liverpoolu, saznat će se za mjesec dana, čim počne Premiership, piše The Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.