Life
4370 prikaza

Ljubavnica Monica: Nikoga nisu tako osramotili kao nju

Monica Lewinsky i Bill Clinton
1/9
Scott/ Flickr/ CC BY 2.0
Čak i 20 godina poslije najgori primitivci svjetske politike nabacuju se blatom na njeno ime

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, nakon što je nedavno javno ohrabrivao svoje vojnike da siluju žene, sada je otišao još i dalje u sipanju gadarija. "Duhovitost" sa silovanjem provalio je prije nekoliko dana dok je proglašavao ratno stanje na otoku Mindanao. Rekao je da su vojnici odgovorni njemu osobno ako zloupotrijebe ovlasti, ali je odmah dodao: "Ako biste silovali tri žene, ja ću krivnju preuzeti na sebe." Katastrofalnu izjavu popljuvao je cijeli svijet, među ostalim i Chelsea Clinton na društvenim mrežama.

Zašto se dohvatio baš nje, nije jasno. No, u govoru na smotri filipinske mornarice on je kćeri bivšeg 42. predsjednika SAD-a na nos nabio aferu njenog oca s Monicom Lewinsky koja je prije 20 godina umalo dovela do opoziva Billa Clintona iz Bijele kuće. Rekao je da je izjava bila sarkastična i nastavio: "Kad je vaš otac, predsjednik SAD-a, j***o Lewinsky i djevojke u Bijeloj kući, kako ste se osjećali? Jeste li udarili po svom ocu?"

Monica Lewinsky | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Niti nakon dva desetljeća svijet ne uspijeva zaboraviti ono što je povijest upamtila kao "Skandal Lewinsky". Riječ je bila o otkriću iz 1998. da je tijekom 1995. i 1996. tada 22-godišnja službenica Bijeke kuće Monica Lewinsky tada 49-godišnjem predsjedniku Billu Clintonu u devet navrata radila felacio. Clinton je tada bio, kao i godinama prije i sve do danas, u braku s Hillary Clinton, bio je to njegov prvi mandat i spetljao se s djevojkom iz ureda.

Oko toga, barem se tako činilo izvana, tada nije bilo nikakvog problema, a onda se ispostavilo da je predsjednik odranije bio sklon izvanbračnim vezama. Američka javnost doznala je 6. svibnja 1994. za Paulu Jones koja je tužila Clintona za seksualno uznemiravanje. Bilo je to još iz doba kad je Bill Clinton bio guverner Arkanzasa, tri godine ranije, kad je on imao 45, a ona 25.

Jones je u to doba bila službenica u uredu guvernera i tri dana prije zakonske zastare tužila je Clintona, koji je u međuvremenu postao predsjednik, da su je u svibnju 1991. dopratili Clintonovi ljudi iz osiguranja do sobe u hotelu Excelsior u Little Rocku u Arkanzasu. Tog dana u predvorju hotela radila je bilješke za predstojeću konferenciju s Clintonom u glavnoj ulozi, kad ju je guverner, preko svojih ljudi, pozvao do svoje sobe. Koji mu je bio vrag, tko bi ga znao.

Uglavnom, tip koji je Paulu Jones dopratio, otišao je, ostavio je u sobi s guvenerom, da bi je ovaj "vrlo sirovo pozvao da ga oralno zadovolji". Paula Jones je rekla i to da je Bill Clinton pritom izvadio penis. Odbila ga je, rekla je, otišla iz sobe i sljedeće dvije godine šutjela od tome i zbog srama i zbog straha. Sve dok s time nije izišla u novine, a uskoro ga i tužila, tražeći 750.000 dolara odštete. Slučaj nije bio nekakav poseban skandal, čak niti onda kad je sud ustvrdio da ne vidi kakvu je ona tada pretrpjela štetu.

Nije joj previše pomoglo niti to što je Penthouse Magazine krajem 1994. objavljivao njene polugole fotografije koje je snimio njen dečko. Odavala je dojam osobe koja se samo želi materijalno okoristiti. No, ubrzo su se stvari jako zakomplicirale. Paula Jones je u svom slučaju tražila da o načinu ponašanja Billa Clintona svjedoče još neke žene.

Nicolas Sarkozy i Carla Bruni Politički preljubi Life Državnici koji su bili aktivniji u krevetu nego u politici

Među njima je bila i Monica Lewinsky koja je na sudu pod zakletvom, a to je u SAD-u superteška kategorija i samo netko suicidalan išao bi se s time zafrkavati, rekla da nikada nije imala seksualni odnos s aktualnim predsjednikom. Lewinsky vjerojatno nije imala pojma čemu se izlaže, očito je smatrala da nitko nema pojma o njoj i predsjedniku. Te 1997. godine bila je mlada, naivna i ne baš posebno mudra zašto je tada već je jednu godinu bila u Pentagonu, a ne više u Bijeloj kući.

Naknadno će se pokazati sumnje da su je šefovi 1996. premjestili iz Bijele kuće, smatrajući da je "prečesto u blizini predsjednika". Očito su za njene "susrete" s predsjednikom znali svi. A kako i ne bi. Ona sama je izvjesnoj Lindi Tripp, nižoj službenici Bijele kuće, koju je Clinton naslijedio još iz administracije Georga Busha starijeg, redovito pričala što se događa između njih. I kada je Tripp primijetila njeno svjedočenje u slučaju Paule Jones, odjednom je vrlo sumnjivo ispalo da se poklopila sva sila stvari.

Ispalo je da je Tripp godinu, dvije ranije nagovarala da čuva predsjednikove darove. Kao uspomenu. Valjda je to trebalo biti romantično, pa tako da niti ne šalje na kemijsko čišćenje haljinu koju joj je on darova, a na kojoj je u jednom od njenih susreta završilo nekoliko kapi njegove sperme nakon felacija.

Nakon svjedočenja Lewinsky u slučaju Jones da nikada nije imala seks s Clintonom, Tripp je tajno stala snimati njihove razgovore i kad je imala dovoljno dokaza, sve to prijavila sucu prizivnog suda Kennethu Starru. Bio je to efekt bacanja gov**a u ventilator. Zaprijetilo joj je 27 godina zatvora zbog lažnog svjedočenja. Billu Clintonu je eksplodirala afera usred prvog mandata.

Da stvar bude gora, krv je nanjušila jedna TV kuća koja do tada nije značila apsolutno ništa, ali je odlučila aferom se brutalno okoristiti i izgraditi si ime. Bio je to Fox News, TV kuća koja će se ne jednom "proslaviti" kriminalnim rupama u osnovnoškolskom gradivu, primjerice, miješanju Austrije i Australije i sličnim redovitim ispadima.

 | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
"Saga Lewinsky postavila nas je na mapu news-postaja... Monica je bila ostvarenje snova za news kanal", prisjećao se poslije svojih "zlatnih trenutaka" John Moody, izvršni direktor Foxa. A nisu bili i jedini koji su se hranili tom aferom, samo su bili najbezobzirniji. Vrlo brzo se čak i dijelu svjetske javnosti sve skupa zgadilo iz niza razloga...

"Njihov san za mene je bio noćna mora. Moj karakter, moj izgled, moj život, sve su nemilosrdno razvlačili. Bez ikakvog uzorka miješali su istinu i maštu, sve kako bi si podigli gledanost. Moja obitelj i ja sakrivali smo se kod kuće, strahujući da bih mogla završiti u zatvoru. Ja sam bila prva meta istrage Kennetha Starra", pisala je nedavno Monica Lewinsky za New York Times. Dala je naslutiti da je bila na rubu samoubojstva.

Koliki je pritisak bio na njoj, može se samo zamisliti ako se ima na umu da su nju upleli u mrežu ogromnih sila koji su preko njene sudbine nastojali srušiti Billa Clintona s predsjedničkog mjesta SAD-a, tada apsolutno najmoćnije političke, gospodarske i vojne pozicije na svijetu. Uglavnom, skandal je eksplodirao 17. siječnja 1998. Prvo u manjim medijima, za nekoliko dana u mainstream medijima.

Clinton nije imao pojma što mu se sprema i 26. siječnja izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, postavivši svoju suprugu uza se: "Nisam imao seksualni odnos s tom ženom, gospođicom Lewinsky." Pa su ga rastezali po medijima, pa je on negirao, često uz Hillary u svom društvu. I baš kad su se s tom trakavicom već popeli na vrh glave cijelom svijetu, Monica Lewinsky se slomila. 28. srpnja 1998. pristala je nagoditi se.

Pristala je svjedočiti pred porotom o tome što se doista događalo u zamjenu za imunitet od lažnog svjedočenja u slučaju Paule Jones, koji je također medijski eksplodirao. Pa je morala predati sudu kao materijalni dokaz onu haljinu s Clintonovim "genetskim materijalom" i nakon DNK analize Clinton više nije imao kuda. Priznao je 17. kolovoza 1998. pred porotom da je "imao nepriličan fizički odnos" s Lewinsky. Potom je to još i ponovio za medije. Stvari su u tom trenutku postale smrtno ozbiljne.

Na otvoreno pitanje je li imao seksualni odnos s Monicom Lewinsky, on je radnije odgovarao da nije i na tome je kasnije naprosto morao ustrajao. Demokrati su tada bili manjina i u Kongresu i u Senatu, nad glavom mu je visio opoziv zbog lažnog svjedočenja, a on je morao ustrajati da nije imao seks sa ženom koja je bila prisiljena otkriti da mu je radila felacio i još donijeti svoju haljinu s tragovima njegove sperme.

I tada se dogodila pravna operacija spašavanja Billa Clintona koja je ušla u povijest, s kojom su se još godinama poslije znali sprdati autori "South Parka". Prvo se Bill Clinton 13. siječnja 1998. na brzinu nagodio s Paulom Jones za odštetu od 850.000 dolara u zamjenu da odustane i od tužbe i od zahtjeva za javnom isprikom. I takav se pojavio pred sudom koji ga je ispitivao zbog optužbi za lažno svjedočenje i koji mu je dao još jednu priliku.

Rekao je da je smatrao da definicija seksa uključuje aktivnost njega samog, u kojoj je on subjekt i u kojoj dolazi u direktan fizički kontakt s "tim dijelovima tijela". Drugim riječima, prikazao je sebe da je u tim trenucima samo stajao, da joj nije dirao niti vaginu, niti grudi, niti unutrašnju stranu bedara, za što je zaključio da nije seks. Ona je po toj logici imala seks s njim, ali on nije imao s njom.

I potom je na toj definiciji ustrajao... pa, činilo se da je spreman ustrajati do Sudnjeg dana. Krenuo je politički krkljanac i na kraju se nije skupilo dovoljno ruku u nijednom od oba doma parlamenta da ga se opozve.

Nije mu se dokazalo da je lažno svjedočio. Ispao jest kurviš, ali kako to nije zakonom kažnjivo, izvukao se. Usput su njegovi odvjetnici naknadno, u ožujku 1999., uspjeli izboriti da ne mora platiti sav obećani novac Pauli Jones, nego samo 200.000. I ne samo to, nego je mjesec poslije zbog svjedočenja u njenom slučaju morao platiti kaznu od samo 1202 dolara, plus 90.000 dolara Jonesinih troškova na odvjetnike, umjesto 496.000 dolara koliko se izvorno tražilo da ga se kazni.

Zapravo je nevjerojatno koliko se iz te afere, jednog najobičnijeg brakolomstva, može doznati o prizemnim razinama na kojima funkcionira svijet, i to onaj koji posebno stremi jednakosti među ljudima. Od samog početka sve skupa se zvalo "afera Lewinsky", a ne "afera Clinton".

Bill Clinton | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
Usto, Clinton je poslije toga nastavio s uspješnom političkom, još više i poslovnom karijerom, dok je Pauli Jones stradao brak, a Monica Lewinsky je zapala u dugove zbog pravnih troškova iz kojih je bila prisiljena izvlačiti se eksploatiranjem afere koja je nosila njeno ime, iako je zapravo muškarac u toj vezi bio onaj koji je imao aferu. I političku i seksualnu i pravnu. Naknadno od svega i jest profitirala, i to basnoslovno, ali tek nakon niza mučnih godina, koje su joj doslovno izgubljene godine života.

Školovanje je uspjela nastaviti tek 2005., odselivši, praktično pobjegavši u London. No, i dandanas se događa da se jedan tip poput Rodriga Dutertea, s takve razine da javno poziva svoje vojnike na silovanje civila, javno razbacuje njenim imenom kao "onom koju je je**o Bill Clinton". I to još kako bi se obračunao s drugom mladom ženom, sad kćeri Billa Clintona, Chelsea.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.