Life
429 prikaza

Legendarni redatelj novim filmom zaranja u 70-te

1/6
PROMO
Pedantan u svakom detalju, Paul Thomas Anderson ime filma preuzima od stvarnog lanca trgovina pločama te zaranja duboko u sedamdesete, baš poput jednako nostalgičnog Tarantina

Paul Thomas Anderson, jedan od ponajboljih filmaša američke nezavisne produkcije, nakon ‘’Magnolije’’ (1999.) vraća se s novim filmom ‘’Licorice Pizza’’ (nezgrapan hrvatski prijevod, ‘’Pizza od sladića’’, 2021.) na mjesto zločina - u San Fernando Valley. Užurbanost i otuđenje, dinamični kratki rezovi jednog dana i noći u Los Angelesu simboliziraju ‘’Magnolijin’’ ulazak u novi milenij. U novom filmu iste lokacije zauzima priča, koja će se poput flipera u čudnim epizodama (realno jedino i moguće u tinejdžerskom svijetu) ispreplitati te ponuditi jednu drukčiju, sunčaniju stranu života. Bez obzira na velike udaljenosti ulicama se vječno hoda, trči, susreće, pokreće sulude biznise. Vladaju akcija i prenaglašene emocije. Protagonisti su nježni, gramzivi u ljubavi, željni odrastanja i svih tih mogućnosti, a opet pogubljeni.

 | Author: PROMO PROMO

Pedantan u svakom detalju Anderson ime filma preuzima od stvarnog lanca trgovina pločama te zaranja duboko u sedamdesete, baš poput jednako nostalgičnog Tarantina u ‘’Bilo jednom u... Hollywoodu’’ (2019.) U tom miksu starog i novog Hollywooda koji se proteže i do predgrađa Encina sve je moguće pa i da glavne uloge prirodno, iznimno sugestivno, odigraju naturščici. Dječja zvijezda kojoj izmiču uloge zbog odrastanja, Gary (dopadljivi, vedri muljator Cooper Hoffman), zaljubi se u deset godina stariju Alanu (hirovita, glasna, čvrsta, punokrvna Alana Haim, inače muzičarka) dok čeka svoj red za fotografiranje u godišnjaku. Gary nije ni dječak ni muškarac, trapavog izgleda s crvenilom na obrazima te ogromnog samopouzdanja s nebrojenih audicija siguran je da će mu baš ona biti žena. S druge strane, Alana, iako starija, ni djevojka ni žena, nema velikih planova te u drugoj polovici filma shvaća da većinu vremena provodi s petnaestogodišnjacima. Traži izlaz iz skromne kuće u predgrađu. Traži sebe i nešto više od života. Bit će što treba - glumica, poduzetnica i političarka.

 | Author: PROMO PROMO

U romansi stalno na rubu incidenta gdje se izdaje dječje osvetoljubivo broje, Alana će istodobno Garyja promatrati kao mlađeg brata i dovesti na šabat njegova kolegu Lancea (Skyler Gisondo), da bi kasnije otišla na spoj s osjetno starijom, dosadnjikavom zvijezdom Jackom Holdenom (Sean Penn) te polagala nade u političara Joela Wachsa (Benny Safdie). Svaka promjena u njezinu karakteru i odnosima obilježena je odjećom (fantastični kostimi Marka Bridgesa) i glazbom (fino utopljena ‘’Let me Roll In’’ McCartneyja i Wingsa jedna je u nizu pogođenih Jonnyja Greenwooda). Svako razočaranje vraća je avanturi, ali i ljubavi koju ne zna i ne može definirati.

 | Author: PROMO PROMO

Odrasli su s druge strane uglavnom jednako infantilni poput djece. Bradley Cooper kao histerični frizer-producent Jon Peters prijeti i zavodi dok naručuje vodene krevete i pokušava voziti Ferrari bez goriva. Urnebesna scena Jerryja Fricka (John Michael Higgins savršen u ulozi praktički idiota), čiji je fetiš na japanske žene i njihove naglaske već uzbunio poneke američke kritičare i MANNA-u (The Media Action Network for Asian Americans), samo podsjeća koliko je Susan Sontag bila u pravu kad je u jednom intervjuu ustanovila da se kvaliteta umjetnosti ne mjeri mišićima marginaliziranih skupina.

 | Author: PROMO PROMO

Andersonova kriška života nema filtere s Instagrama. Tu su svaka bubuljica, krivi zub, loša frizura, ali i suptilna erotika. Buđenje seksualnosti kojoj ne trebaju veliki, stilizirani kadrovi. Dovoljna je tek pokoja sjena, ruka u ruci, pogled, noge preko stola da se stvar zakotrlja. Atmosfera je gotovo opipljiva, a mirisi se šire preko ekrana. ‘’Pizza Licorice’’ nema pomaknutost i hermetičnost ‘’Pijanih od ljubavi’’ (2002.). Opušten, nimalo hladan i posve iskren film najbolje opisuje stih HAIM-a koji pjevuši stvarna Alana sa sestrama: ‘’Peer around the corner at you, From over my shoulder I need you, I need you to understand, These are the earthquake drills that we ran’’. Slatki život, okus prve ljubavi, ujedno posveta generacijama kojima je najveća smrt bila ostati doma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.