Life
3907 prikaza

Kurtizana se grudima obranila od smrtne kazne

1/2
wiki
Frina iz Tespije bila je kurtizana koja se tijekom života toliko obogatila da je u Tebi, o vlastitom trošku, htjela obnoviti zidine koje je porušio Aleksandar Veliki

Njezino pravo ime bilo je Mnesarete, ali su joj navodno nadjenuli ime Frina - u prijevodu 'žaba krastača' - zbog njezine žućkaste boje kože. Frina je bila rodom iz Tespije u Beociji. Povjesničari procjenjuju da je rođena oko 371. godine prije Krista, a nakon što je Teba razorila Tespiju i stanovnike poslala u progonstvo, Frina je većinu života provela u Ateni. 

Zahvaljujući svojoj izvanrednoj ljepoti, postala je model mnogim slikarima i kiparima, uključujući i velikog Praksitela, koji je ujedno bio i jedan od njezinih klijenata. Frinin kip od Praksitela je najprije naručio grad Kos, ali kad je vidio da je Frina na njemu gola, odbio je otkupiti ga. Stoga je kip otkupio grad Knidos, a statua je postala toliko popularna i posjećena, da je naknadno vratila sav novac potrošen za otkupninu. Grčki pisac Atenej iz Naukratije, u svojem djelu 'Gozba sofista' opisao je njezinu ljepotu riječima: 
- Frina je bila doista prekrasna žena, čak i u onim dijelovima svoje osobnosti koje nisu mogli svi vidjeti. Nju nije svatko mogao vidjeti golu, jer je obično nosila tunike koje su ju cijelu prekrivale, a nikad nije koristila javnu kupelj...".

Kipar Praksitel, koji je bio njezin ljubavnik, napravio je kip Afrodite iz Knida, prema Frininu tijelu.

Frina | Author: Wikipedia Wikipedia

Atenej je također svjedočio da je Frina vjerojatno bila jedna od najbogatijih žena svog doba koja je sav imetak zaradila sama, bez ičije pomoći. Ona zapravo i nije bila obična prostitutka, jer se u to vrijeme u Staroj Grčkoj ovo zanimanje dijelilo u tri kategorije. Prva i najniža kategorija su bile porne - prostitutke koje su se mogle pronaći na ulicama i u lukama. Nešto više od njih bile su pozicionirane zabavljačice na simpozijima. Bile su to akrobatkinje, plesačice ili sviračice i zabavljale su dobrostojeće muškarce, te po potrebi pružale seksualne usluge.

Treća i najviša kategorija bile su hetere, što u prijevodu znači pratiteljice. One su bile vrlo obrazovane i muškarcima su bile ravnopravno društvo jer su s njima mogli raspravljati o filozofiji, književnosti, slikarstvu i drugim temama, pa su jednako zadovoljavale njihove potrebe i u intelektualnom i u seksualnom smislu. Osim toga, mogle su odlaziti na razne zabave i kazališne predstave zajedno s muškarcima, što je ostalim ženama bilo strogo zabranjeno. Hetere poput Frine, mogle su slobodno raspolagati i svojom imovinom, te stjecati bogatstvo, što je također bilo zabranjeno drugim ženama.

 | Author:

Upravo jedno takvo prijateljstvo s oratorom Hiperidom spasilo joj je navodno život. Naime, unatoč njezinoj božanskoj ljepoti, velikom bogatstvu i slavnim ljubavnicima, Atenej je zapisao da je bila osuđena na zbog smrtnu kaznu grijeha. Prema jednoj teoriji, spasio ju je Hiperidom koji je zajedno s Frinom izašao pred suce i razderao joj tuniku, pokazavši im njene grudi. U nadahnutom govoru, rekao je između ostalog, da se takva ljepota dobiva samo od Bogova i onaj tko ju osudi na smrt, sam je sebi ispisao smrtnu presudu. Zadivljeni i prestrašeni suci, pustili su ju na slobodu i zabranili eventualna buduća suđenja. Prema drugoj verziji, Frina je zapravo plačući molila za njihovu milost. 

O tome koliko je bila bogata, govori i podatak da je gradu Tebi ponudila da će im obnoviti zidine, koje je porušio Aleksandar Veliki 336. godine prije Krista, o vlastitom trošku. No imala je jedan jedini uvjet. Na zidinama bi u tom slučaju trebalo biti isklesano:"Uništio Aleksandar Veliki, obnovila kurtizana Frina". Gradski patrijarsi nisu bili skloni toj ideji, pa su njezinu velikodušnu ponudu odbili, a zidine su ostale do daljnjeg razrušene.  

Njezin život i danas nadahnjuje mnoge umjetnike, poput francuskog slikara Josea Frappae i švicarsko-austrijske slikarice Angelice Kauffmann.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.