Life
10692 prikaza

Kupari: Titova oaza za Elizabeth Taylor i JNA

Tito i Elizabeth Taylor
1/7
Screenshot Youtube
Vojno ljetovalište južno od Dubrovnika imalo je sav luksuz kakav su nudili najelitniji svjetski hoteli

Kupari su nekoć bili jugoslavenski Havaji. Luksuzno vojno ljetovalište u koje se moglo doći samo ako vam je netko u obitelji bio visokopozicionirano vojno lice, zapravo je bilo ekskluzivno odmaralište još 20-ih godina prošlog stoljeća. 

Prvi su ovu predivnu uvalu otkrili Česi, koji su ovdje izgradili hotel nakon 1. Svjetskog rata. Hotel 'Grand' je davne 1924. godine imao električnu rasvjetu, kuglanu, tenisko i nogometno igralište, poštu, apoteku i ambulantu. 

Dakle, za ono vrijeme imali su sve što i najluksuzniji svjetski hoteli. Prema pisanju portala pogledaj.to, specijaliziranog za arhitekturu, hoteli su bili nacionalizirani nakon Drugog svjetskog rata, no Tito ih je vratio Česima koju godinu nakon završetka rata. 

Ipak, nisu dugo poslovali. Nakon razlaza sa Staljinom, Česima se Kupari zauvijek oduzimaju 1947. godine.

Budući da je bilo vojno odmaralište, stranci su bili rijetkost, osim ako nisu bili vrlo uvaženi gosti. A to su bili redom filmske zvijezde Yul Brynner, Elizabeth Taylor i njezin suprug Richard Burton. Planetarno slavni par dobio je najraskošniji smještaj, pa su izazvali bijes i ljubomoru tadašnje njemačke filmske zvijezde Hardy Krügera i slavnog grčkog glazbenika Mikisa Theodorakisa. Naime, njih dvojica morali su se sa svojim obiteljima 'stisnuti' u Hotelu Galeb koji je otvoren upravo te godine. 

Kupari - hotelski kompleksi | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)
U Kuparima su zato često odsjedali, ali i nastupali svi poznati pjevači i bendovi iz doba Jugoslavije i zabavljali goste hotela. Svake godine tamo je, primjerice, nastupala i Beba Selimović, tada najpoznatija interpretatorica sevdalinki.

Inače puni sjaj Kupari su zapravo i doživjeli upravo u vrijeme bivše države. JNA je u uređenje ljetovališta, prema nekim podacima, uložila tadašnjih 1.000.000 dolara.

Najprije je izgrađen hotel 'Gorčina' 1962., pa Gorčina 2  1968. Tu je i elegantni hotel 'Pelegrin' kojeg je projektirao slavni sarajevski arhitekt David Finci i koji je otvoren 1963. godine, i bio je pravo arhitektonsko remek-djelo svog doba. Novi hotel Kupari otvoren je 1980. godine.

Cijeli kompleks u potpunosti je uništen za vrijeme Domovinskog rata, kad ga je uništila JNA, a ostaci kamena i mramora, te svega korisnog odnošeni su pod okriljem noći nakon rata, tijekom 90-ih. 

Kupari - hotelski kompleksi | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Smješteni u Župi dubrovačkoj, nadomak Dubrovnika, gotovo je nevjerojatno da čak ni četvrt stoljeća nakon rata, ovo mjesto još nije pronašlo investitora koji bi mu vratio svjetski sjaj. 

Dapače, baš jučer, ministar Goran Marić zadužen za državnu imovinu najavio je mogućnost raskidanja ugovora s investitorima - tvrtkom Avenue ulaganja, iza koje stoji ruski milijarder Sergej Gljadelkin. 

Tako je još jedna strana investicija u hrvatski turizam upravo pred propašću. 

Avenue ulaganja pobijedili su na natječaju 2015. godine, ako se to tako uopće može reći, jer iako su interes za ovo bivše vojno odmaralište iskazivali i turska grupacija Rixos hoteli, kao i Valamar, ali i Todorićevi Karisma Hoteli, svi oni su redom odustali. 

Bivši ravnatelj tadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Mladen Pejnović se prisjetio:

- Na natječaj se javio samo Avenue ulaganja jer smo postavili visoke kriterije. Htjeli smo da nedaleko Dubrovnika, kao elitne turističke destinacije, nikne jedan hotelski kompleks koji će pružati vrhunske uvjete i biti u rangu luksuznih hotela. Zato je jedino na natječaju bio Avenue ulaganja koji su nudili partnerstvo s Mariott lancem hotela.

Na pitanje kako komentira Marićevu prijetnju o jednostranom raskidanju ugovora, Pejnović odgovara:

Kupari - hotelski kompleksi | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)
- Mislim da ovdje posljednju riječ treba reći struka, dakle resorno ministarstvo, a to je Ministarstvo turizma. Potpisani ugovori se moraju poštivati, a taj ugovor konkretno, potpisao je tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. No, bez obzira tko potpisivao ugovor, o ovom pitanju trebali bi posljednju riječ dati turistički stratezi, a to su ljudi iz resora. Do sad još nisam čuo nikog od njih da se oglasio i rekao  treba li hrvatskom turizmu takva investicija ili ne, kaže Pejnović.

- Znate, zaključak je jednostavan. Kad se radi o tako velikim investicijama, tu nema mjesta malim igračima. Lokalni političari ovdje ne bi trebali imati zadnju riječ. To koči investicije u Hrvatsku i na drugim područjima. 

Kupari - hotelski kompleksi | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)
Tvrtka Avenue ulaganja javila se na natječaj kao partneri hotelskog lanca Mariott koji je u Kupare trebao dovesti svoj brand Ritz-Carlton. No, u međuvremenu, Mariott je otpao, pa je Avenue ulaganja trebala pronaći novi hotelski lanac, no zbog toga su tražili da se promijeni rok u kojem su dužni dostaviti ugovor o menadžmentu. 

Kako kažu u Avenue ulaganjima traže da rok bude 15 dana od posljednje izdane uporabne dozvole, što znači da bi, umjesto planiranog roka odabira partnera 2020. godine, rok mogao produžiti do 2022. 

Kad se sjetimo slučaja Nikki Beach Hotela koji se trebao u Sućuraju otvoriti prije šest-sedam godina, a ni danas još nema na pomolu rješenja, ove dvije godine se čine kao treptaj oka. 

No, ako ovako nastavimo, investitori će nas i ubuduće zaobilaziti u širokom luku. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ranko75 17:27 20.Veljača 2018.

    Sto je Tito sagradio ovi impotenti i masturbatori ni pobjeliti ne mogu.