Life
3837 prikaza

Kukci, dlake... Otkrili koliko ih svaki dan pojedemo s hranom

Bračni par sprema tjesteninu
Thinkstock
Kontaminacija hrane dlakama glodavaca ili dijelovima insekata - koliko god gadljivo to bilo, prije je pravilo nego iznimka

Prehrambena industrija daleko je od sterilne, bilo da se gleda sam proces proizvodnje ili pak skladištenja, a do kontaminacije sa stranim tvarima koje su daleko od onog što smatramo hranom dolazi svakodnevno, tvrde stručnjaci.

Naime, svi koji rade u industriji znaju da je hrana koja se nalazi na policama supermarketa daleko od "čiste hrane", a zdravstveni su propisi jedino što regulira udio "smeća" u njoj.

Ne postoji metoda kojom se moguće riješiti svih stvorenja koja se sakriju u hrani tijekom proizvodnog procesa, no američki FDA ima smjernice i standarde o tome koliko tih tvari smije biti da bi se hrana i dalje smatrala sigurnom za jelo.

Prema studijama, prosječan čovjek na godinu pojede čak pola kilograma insekata. Iako dakle bube spadaju među najzdravije zalogaje na svijetu, većini zapadnog svijeta pomisao na njih diže želudac. No, to ne znači da ih nema u našoj hrani.

Riža ZA IZBJEGAVATI Life 8 stvari koje nutricionisti nikad ne bi jeli

Primjerice, u kutiji špageta može se nalaziti čak 450 dijelova insekata te čak devet dlaka glodavaca, piše CNN Health.

Najčešći insekti u hrani su tripsi ili krilati paraziti koji se skrivaju u zamrznutom ili konzerviranom zelenom povrću, biljne uši, gnjide, crvi, vinske i voćne mušice, žičnjaci, žižak i gusjenice.

Čokolada

Nažalost, čak i najveći ljubitelji slatkog morat će prihvatiti činjenicu da čokolada veličine 50 grama u prosjeku sadrži 30 ili više dijelova insekata te nešto dlaka glodavaca.

Pasirana rajčica

Ili pak sok od rajčice može legalno sadržavati do četiri crva te 20 ili više jajašca voćnih mušica. Rajčice u konzervi i pasta od rajčice su nešto manje kontaminirani, a FDA u njima "dopušta" tek dva crva.

Ilustracija branja rajčica | Author: Getty images Getty images

Šparoge

Ova zdrava biljka može sadržavati do 40 jedinki kukaca iz roda Thysanoptera na svakih 250 grama. Ako ne pronađu te kukce, FDA inspektori će potražiti jajašca kukaca kornjaša, cijele insekte ili pak dijelove tijela.

Grožđice

Popularno i izuzetno zdravo sušeno voće smije sadržavati do 35 jajašca voćnih mušica kao i do 10 cijelih kukaca na svakih 225 grama.

Pekmez

Plijesan u staklenici nije ništa neuobičajeno - naime čak 30 posto voća u staklenci pekmeza od višanja može biti pljesnivo, a u onom od crnog ribizla čak 70 posto!

Papar

Jedn od omiljenih začina svojom ljutinom ne smeta insektima - u svakoj žlici nalazi se čak 40 djelića insekata, ali i komadići dlake glodavaca. Mljeveni, naravno.

Kava

Nezaobilazni saveznik razbuđivanja nije izuzet od kontaminacije - na svakih pola kilograma kave nalazi se do 10 miligrama životinjskog izmeta. Od 4 do 6 posto zrnaca kave smije biti zaraženo insektima ili pljesnivo, kaže FDA.

Gljive

Na svaku konzervu od 110 grama gljiva dopuštena je količina od 20 crva bilo koje veličine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Alex369 15:45 20.Siječanj 2023.

    Istražite šta sadrže cijepiva, baš me zanima.

  • Avatar maks20022
    maks20022 20:30 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site