Life
28835 prikaza

Krvavi pokolj: Tajna obitelji Dustina Hoffmana

Dustin Hoffman sa suprugom
1/5
DPA/PIXSELL
Višestruko nagrađivani glumac otkrio je sve tajne svoje obitelji za koje nikad nije znao

Ovih dana se njegovo ime provlači kroz blato nakon što su u javnost isplivale optužbe za seksualno zlostavljanje, ali prije nekoliko godina javnost je gledala kako Dustin Hoffman jedva suzdržava suze dok je otkrivao svoju obiteljsku povijest. Uz voditelja Henryja Louisa Gatesa doznavao je sve mračne tajne obitelji Hoffman.

Rođen i odrastao u Los Angelesu, dvostruki dobitnik Oscara prisjetio se neuspjeha i odustajanja od Santa Monica Community College kada je odlučio uzeti satove glume. Njegovi roditelji, Harry i Lillian Hoffman, bili su toliko sretni što je njihov sin donio odluku o svojoj budućnosti da nisu ni pomislili prigovarati što je izabrao glumu.

Svi su se smijali, a ja sam plakala

Harry i Lillian Hoffman preselili su se iz Chicaga u LA tijekom Velike depresije 1933. godine. Hoffmanov otac i sam je htio postati glumac, ali neuspješno, okrenuo se prodaji namještaja za podršku svojoj mladoj obitelji. Hoffman je pričao da ima složeni odnos sa svojim ocem, čak i uspoređujući ga s Willyem Lomanom iz filma "Smrt prodavača".

Uloga Willya Lomana donijela je Hoffmanu ogromnu slavu, ali sada se suočava s optužbama da je upravo na setu tog filma zlostavljao spisateljicu Annu Graham Hunter. Tražio je od mene da mu izmasiram stopala prvog dana na setu. To sam i učinila. Otvoreno mi se upucavao, primio me za stražnjicu, sa mnom je stalno pričao o seksu, otkrila je spisateljica prije nekoliko dana.

"Zvao me u svoju svlačionicu i rekao mi je da na naručim hranu za njega. Kazao je da želi tvrdo kuhano jaje i 'lagano kuhani klitoris'. Svi su se smijali, a ja sam ostala bez riječi. Otišla sam u kupaonicu i plakala sam", ispričala je Graham Hunter.

Spisateljica je detalje o tome kako se Dustin prema njoj odnosio zabilježila u svoj dnevnik. Sve što je zapisala je poslala svojoj sestri.

"Danas kada sam prilazila njegovoj limuzini, zgrabio me za stražnjicu četiri puta. Svaki put sam ga udarila po ruci i rekla sam mu da je 'prljavi starkelja'", pisala je Anna. 

Dustin nikad nije upoznao niti je znao imena svojih djedova s očeve strane, Franka i Estera Hoffmana, premda su emigrirali u Chicago iz Bijele Crkve, tada dio ruskog carstva, koji se danas nalazi u Ukrajini.

Frank Hoffman ostavio je svoje roditelje, Sama i Libbu Hoffman, iza sebe kad je otišao u Chicago i namjeravao se vratiti. Tada su mu stigle vijesti o krvavim pogromima u Bijeloj Crkvi i Frank se brzo vratio u domovinu kako bi spasio  roditelje. No, u okrutnom zaokretu sudbine bio je zatvoren i nestao zauvijek.

Baka iz koncentracijskog logora

Članak u "Chicago Tribuneu" 14 godina nakon što je Frank Hoffman otišao u Rusiju daje za naslutiti o tome što se dogodilo. Tužba koju je protiv SSSR-a podnijela supruga Franka Hoffmana i Dustinova baka otkrila je da je boljševička tajna policija, Čeka, prethodnica KGB-a, ubila Franka Hoffmana.

Nedugo nakon smrti Franka Hoffmana, Sam Hoffman također je uhićen i pogubljen, samo nekoliko mjeseci nakon svoga sina. Članak u ruskim novinama otkriva da je majka Franka Hoffmana i Hoffmanova baka Libba Hoffman preživjela pet godina u koncentracijskom logoru i ne samo preživjela, uspjela se odseliti u Argentinu, a na kraju je krenula prema Sjedinjenim Državama 1930. godine kada je imala 62 godine. Umrla je u Chicagu 1944. godine u dobi od 76 godina.

"Imam toliko problema s povezivanjem s tim, jer dolazim iz obitelji u kojoj nema bliskih veza ili potrebe za njima", kazao je Hoffman. "Možda je zapravo stvar vrlo jednostavna. Možda samo moj otac nije htio govoriti ženi i djeci o svemu što se dogodilo jer to su grozne stvari. Nije to nešto što se može tako lako ispričati. Tko zna, možda je moj otac plakao i hvatao svog oca za nogu preklinjući ga da ne ide. Jadni moj tata", dodao je glumac. 

"Moj otac je bio ateist", prisjetio se Hoffman. "I odrasli smo da nemamo religiju, a moja majka je čak operirala nos da ne izgleda kao Židovka. I mislim da su na neki način pokušavali proći neprimijećeno."

"Ljudi me pitaju danas, što si ti? Kažem da sam Židov. "

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 00:54 04.Studeni 2017.

    ružan i star, k tome još i pokvaren...fujj