Life Kraljevsko vjenčanje
6722 prikaza

Kraljica nikad ne nosi novac - osim 1 dan u tjednu

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II
Wikimedia Commons
Zakoni u Ujedinjenom kraljevstvu poprilično su fleksibilni za njihovu vladaricu - ona je zapravo iznad njih

Reći da kraljica ima ponešto novca svakako je eufemizam - njeni se bogatstvo procjenjuje na oko 500 milijuna dolara.

No, ono što je zanimljivo, unatoč svom tom bogatstvu, kraljica nikad ne nosi novac sa sobom, a samo jedan dan u tjednu iznimka je ovog pravila, piše Independent.

Naime, ona novac nosi samo nedjeljom, kad posjećuje crkvu i donira novac, otkrio je spisatelj kraljevske biografije iz 2012.

Prema njemu, ona ostavlja novac na pladnju na kojem se prikuplja i to točno novčanicu od 5 funti, uredno složenu i preklopljenu u obliku pravokutnika kako bi mogla dati novac diskretno.

A na dane kad se osjeća osobito velikodušno, tada donira 10 funti.

Govor kraljice Elizabete | Author: Reuters Reuters
Umjesto novca, kraljica sa sobom apsolutno uvijek u torbici nosi naočale za čitanje, pepermint bombone i nalivpero, otkriva povjesničar kraljevske obitelji, Bedell Smith.

Jedina iz obitelji ne treba putovnicu

Kad putuje u inozemstvo, kraljica ne treba britansku putovnicu. Svi ostali članovi kraljevske obitelji, poput vojvode od Edinburgha ili pak princa od Walesa, imaju putovnice.

Ne treba joj ni vozačka

Za kraljicu ne postoji propisano ograničenje brzine - ona može voziti koliko god brzo želi te neće dobiti kaznu. Osim toga, kraljica nikad nije polagala ispit za dobivanje vozačke dozvole niti posjeduje jednu, iako se sve vozačke dozvole za žitelje Ujedinjenog Kraljevstva izdaju u njeno ime.

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ne mora plaćati porez

Britanci, poput većine ljudi u drugim državama svijeta, moraju plaćati porez određen zakonima po visini primanja. Kraljica je izuzeta od ovog zakona, no kao pravedna vladarica ona ga dobrovoljno plaća od 1992.

Princeza Diana i princ Charles OTKRIVENA TAJNA Life Velika laž Charlesa i Diane: Što je čudno na ovoj fotki?

Ne može biti tužena

S pravne strane gledano, kraljicu je nemoguće tužiti. Također, ona ima pravo ne predati dokaze sudu, a sud je ne može niti krivično goniti.

Može ući na svaki posjed

Pod određenim okolnostima, kao što je slučaj neposredne ugroženosti države, kraljica ima pravo ući, provaliti pa i uništiti svaki posjed. Zvuči zastrašujuće, no kraljica Elizabeta to nikad nije upotrijebila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Visibaba 16:38 25.Listopad 2017.

    Premijer Kanade prilikom preuzimanja dužnosti polaže zakletvu u kojoj se na vjernost zaklinje engleskoj kraljici. Toliko o tome tko vlada svijetom