Life
17231 prikaza

Kolege o Kim Jong-unu: "Luđak se prežderava sirom"

Kim Jong-un
REUTERS
Čak i najneobičniji diktator na svijetu nekad je bio obični učenik u školskim klupama, a ovo su samo neke od priča koje su ostale iza njegovih školskih dana

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un poznat je kao jedan od najvećih agitatora moderne političke kulture. Međutim, kao i svaki mladić, i on ima svoju povijest. Dvije godine provedene u privatnoj švicarskoj školi pružili su mnoštvo informacija o aktualnom diktatoru.

Portal Mentalfloss odabrao je ovih deset, koje su otkrili njegove kolege iz škole:

Volio je 'jordanice'

Mladi Kim vjerojatno nije ni sanjao da će se družiti s Dennisom Rodmanom, ali već krajem devedesetih je imao čitavu sobu posvećenu slavnim Bullsima iz Chicaga. Osim toga, redovito je skicirao Michaela Jordana, a tenisice Air Jordan obožavao je na košarkaškom parketu i izvan njega.

Imao je alias

Nije htio da itko sazna tko je on zapravo i u Švicarskoj je školu pohađao pod imenom Pak Un. Tvrdio je da je sin zaposlenika sjevernokorejskog veleposlanstva u Bernu, ali svima je upalo u oko da mu roditelji nikad nisu dolazili na školske priredbe.

Volio je akcijske filmove

Kim se, navodno, loše snalazio u društvu, a posebno je imao problema s djevojkama. Kad svoje vrijeme nije provodio na košarkaškim terenima, gledao je akcijske filmove i igrao se svojim Sony PlayStationom.

Imao je pratnju

Kimovo pohađanje švicarske škole bilo je jedinstveno i zbog toga što je uvijek imao neku pratnju. Bilo da je riječ o slugama, tjelohraniteljima ili pomoćnicima, Kim nikad nije bio sam.

Previše je pričao

Njegova obitelj se trudila da skrije njegov identitet, ali mladi Kim se redovito hvalio da je njegov otac vođa Sjeverne Koreje.

Mrzio je hladnu tjesteninu

Prijatelj Micaelo često ga je posjećivao u korejskom veleposlanstvu i kaže da ga je samo jednom vidio ljutitog. Bilo je to kad su iz korejske kuhinje donijeli mlaku tjesteninu. "Bio sam iznenađen zato što nisam vidio da se ikad prema zaposlenicima tako osorno ponašao", ispričao je kasnije Micaelo.

Obožavao je trenirke

Kao Tony Soprano, ali i Kim Jong-Il, i mlađi Kim se često odijevao na najudobniji mogući način. Njegova odjeća većinom se sastojala od Nike trenirki koje je često nosio i u školu.

Nije bio najbistriji

Iako je bio dvije godine stariji od kolega, Kim je imao velikih problema s njemačkim i zbog toga je propustio jako puno nastave. Zbog toga je pao prirodne znanosti, a iz ostalih predmeta je dobio jedva prolazne ocjene.

Prežderavao se sirom

Često se znao hvalisati koliko može pojesti i popiti, a priča s eda je toliko volio švicarski sir da je osobne kuhare iz Koreje slao u francuske škole kuhanja kako bi naučili pripremati srednje tvrdi Emmentaler u kojem je toliko uživao tijekom školovanja.

Potpuno je nestao

Imao je još samo dio školske godine za odslušati, ali 2000. godine je nestao bez traga. Nije ostavio ni adresu za poštu niti je ikome govorio da bi mogao otići. "Mislili smo da je bolest i da će se uskoro vratiti", govorio je kasnije Nikola Kovačević, jedan od njegovih kolega. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar OS_LEGA
    OS_LEGA 08:56 05.Svibanj 2017.

    Za ne povjerovati da je imao kolege! Pa on oko sebe sve ubija.