Life
396 prikaza

Kod Katunara za svaki dan u tjednu imaju drugu žlahtinu

1/8
Ivo Kozarčanin/Express
Bijela su za smijeh, crna za grijeh, a ružičasta za ljubav, dijeli tako vina Anton Katunar dodajući i da ih ima za doručak, ručak, večeru ili ‘za pit’

Dva pjenušca, dva klasična mirna vina, dva jantarna i desertno, ponuda je žlahtina koje radi Katunar Estate Winery iz Vrbnika na Krku. Samo crne žlahtine nema... Biser mora lagano je i slađe pjenušavo vino primjereno “gorkom” ponedjeljku. Žlahtina Katunar, mirno bijelo vino od grožđa iz Vrbničkog polja, dobro je za utorak, a Sveta Lucija, odležanije i punije od žlahtine sa strmog i kamenog vinograda Šupele u Dragi Bašćanskoj, za srijedu. Četvrtak i petak mogu biti posvećeni maceriranim žlahtinama: Festivum je vinificiran u klasičnom podrumarskom posuđu od inoksa i drveta, a Amfora, kao što i naziv upućuje, u glinenoj posudi iz Gruzije. Pjenušcem Porin, koji je proizveden tankovskom metodom, može se u subotu proslaviti početak vikenda, a Zlatnom berbom, desertnim vinom od prosušenoga grožđa žlahtine, zasladiti u nedjelju.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Anton Katunar jedan je od pionira hrvatskog privatnog vinarstva. Po struci informatičar, još je 1984. u bivšoj državi dobio dozvolu za otvaranje računalnog obrta i pisanje programa, a prvi je napravio program u MS-DOS-u za font glagoljice. Prema gruntovnim knjigama, obitelj je stoljećima imala vinograde, tijekom bivše države grožđe su prodavali zadruzi, a vina je Anton počeo raditi baš za svoju tvrtku. To mu je ubrzo postao i glavni biznis. Danas s njim radi i sin, također Anton, a uglavnom ga zovu Toni, koji je i zaslužan za prve macerirane žlahtine uopće.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Oni su i jedina vrbnička vinarija koja više vinograda ima izvan Vrbničkog polja nego u njemu. Anton Katunar prije 13 godina uspio je na Svetoj Čuciji spojiti oko 1000 malih parcela i “pretvoriti” ih u 30 hektara prekrasnog vinograda. Osim žlahtine, posadio je kvarnerske sorte sansigot, debejan i kameninu, internacionalne syrah, merlot, cabernet sauvignon i grenache te dalmatinski vinski ponos plavac mali. To je najsjeverniji nasad najznačajnije hrvatske crne sorte s kojeg vina izlaze na tržište, a osvojene medalje dokazuju kako se plavac mali tamo jako dobro udomaćio. Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se prvenstveno elegancijom. Veliki je potencijal iskazalo i vino iz 2020. izvađeno iz bačve, kojemu samo vrijeme nedostaje da dosegne uglađenost tri godine starijeg “brata” koji je u butelji na tržištu.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Katunarov Plavac 2017. drugo je najbolje ocijenjeno vino od te sorte na Decanteru. Lani je osvojilo 93 od mogućih 100 bodova. To je samo jedno od vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja koje su vina Antona i Tonija Katunara osvojila u posljednje vrijeme. S Decantera imaju i bronce za Plavac mali 2015. te žlahtine Sveta Lucija 2020. i 2019. Na ovogodišnjoj Vinistri osvojili su četiri zlata i srebro, a na priredbi Vina od davnina posvećenoj samo autohtonim sortama tri zlata i dva srebra. Kurykta Riserva 2018. srebrno je vino s prvog specijaliziranog ocjenjivanja hrvatskih mješavina crvenih sorata Red Blend, a Kurykta Supele 2017. brončano.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Ta su priznanja bila i povod za Feštu od medaj’, druženje s prijateljima i partnerima koje je počelo u vinogradu Sveta Lucija uz mladu žlahtinu i plavac te pršut i sir, nastavilo se ručkom koji je Saša Pribičević iz lošinjskog hotela Bellevue pripremio prema još nekim nagrađenim vinima, a završilo košanjem ostalih iz vinarije bez protokola, odnosno po željama gostiju, a u skladu s Antonovim uzrečicama kako su bijela vina za smijeh, crna za grijeh, a ružičasta za ljubav, kao i da ih ima za doručak, ručak, večeru ili - “za pit”.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Festivum je među ’totalno drukčijim vinima od drugih’

Prepoznatljivog je mirisa, a bogatog i zrelog okusa žlahtina Festivum Antona i Tonija Katunara. Festivum je lokalni izraz za misu, a ovo vino službeno nije misno, ali tako se može nazvati po prirodnom postupku vinifikacije. Dosad su je napravili iz berbi 2016. i 2018. i obje su tri tjedna macerirane. Starija je bistrena pa je i boja sasvim čista, dok mlađa više nalikuje jantarnim vinima i u njoj se vide ostaci finog taloga. No zato je mekšeg i punijeg okusa. U vinariji je butelja 120 kuna.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.