Life
379 prikaza

Knjiga namijenjena svim zaljubljenicima u Pariz

1/2
PIXSELL
S jedne strane, omogućit će bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, a s druge će sigurno privući čitatelje da ga posjete

"La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti" autora dr.sc. Damira Demonje, povjesničara umjetnosti, prva je knjiga na hrvatskom jeziku o arhitekturi, muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama Pariza.

Objavljena u izdanju Izdavačke kuće Meridijani i Instituta za razvoj i međunarodne odnose, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavlja prvi, i zasad jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, pružajući jedinstvenu priliku svim zaljubljenicima Pariza, Francuske i "joie de vivrea" uvid u odabrane primjere pariške arhitekture, muzeja i kulturno-turističkih atrakcija.

 | Author: PROMO PROMO

Kako napominje Demonja, Pariz je jedan od gradova Europe iz kojega su kroz povijest, a i danas, dolazili važni poticaji iz svih područja, osobito kulture i umjetnosti. Ova monografija o Parizu jedinstvena je zbirka tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline. Prva se bavi arhitekturom Pariza, druga njegovim zanimljivim muzejima, a u trećoj autor obrađuje kulturno-turističke atrakcije grada. 

 S jedne strane, omogućit će bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, a s druge će sigurno privući čitatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. S tom namjerom svaki tekst opremljen je korisnim informacijama gdje je uz adrese i kontakte moguće pronaći praktične podatke: o cijenama ulaznica, radnom vremenu muzeja i ustanova, kako stići do njih, koji javni prijevoz izabrati i drugo. Tu su i brojni fotografski prilozi, većim dijelom autorovi. 

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Damir Demonja Davor Puklavec/PIXSELL

 „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti knjiga je pisana iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti, te povijesti arhitekture, a temeljena je na nizu tekstova koje je autor objavljivao u časopisu Meridijani, koji su okupljeni na jednome mjestu i opremljeni brojnim i kvalitetnim ilustracijama što ovu publikaciju čini dodatno privlačnom svim budućim posjetiteljima Pariza“, navodi recenzija knjige dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autor knjige dr. sc. Damir Demonja je znanstveni savjetnik u trajnom izboru zaposlen na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu (IRMO). Diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je magistrirao 1996. i doktorirao 2001. godine. Od 2006. godine zaposlen je na IRMO-u, sad u zvanju znanstvenog savjetnika u trajnom izboru. Istraživački interesi dr. sc. Demonje obuhvaćaju široki raspon tema, no prije svega turizam i njegove posebne oblike, poglavito kulturni i ruralni turizam, različite aspekte/probleme turizma, te kulturno-povijesno nasljeđe u funkciji turizma. Od rujna 2019. godine član je Znanstvenog vijeća za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.