Life
6042 prikaza

Klemm se povlači: Put od bojišta do vođenja Zrća

Josip Klemm
1/10
Igor Kralj (PIXSELL)
Klemm se zadnjih godina prometnuo u lidera branitelja nakon šatorskog prosvjeda

Nakon osam godina provedenih na čelu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata povlači se, sada već bivši predsjednik, Josip Klemm.

Na izbornoj skupštini održanoj prije nekoliko dana, umirovljeni specijalci izglasali su novog predsjednika udruge Zorana Marasa, ratnog pripadnika specijalne jedinice policije 'Omege' Bjelovar. Tim činom, Josip Klemm pridružio se generalima Mladenu Markaču i Željku Sačiću te Ivanu Jarnjaku, kao i pokojnom Ivanu Vekiću, na mjestu počasnog predsjednika udruge, javlja Večernji list.

Klemm je posljednjih godina postao nezaobilazna osoba javne scene, koji se prometnuo u lidera branitelja nakon šatorskog prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u mandatu Freda Matića.

Josip Klemm | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Klemm je vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security, a prošle je godine proglašen krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora.

U vrijeme početka čitavog procesa govorio je Klemm da ga politički progone i tadašnji predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, te ministar policije Ranko Ostojić. Nakon njihovog odlaska s vlasti Klemm to više nijednom nije spomenuo.

Kako je počinjala priča sa šatorom u Savskoj, tako je počeo rasti i interes za Klemma i njegove poslove. Njegov zadnji veliki posao je dobivanje koncesije na najisplativijoj hrvatskoj plaži Zrću. On s još nekoliko tvrtki tako upravlja Zrćem, party destinacijom koja je Novalji i Pagu donijela pune džepove i gradsku blagajnu.

Nije to bio prvi pokušaj Klemmovog izleta u ugostiteljske vode. Riječ je o neslavnom pokušaju preuzimanja kultnog Saloona 2013. godine. Vlasnici kluba Vlaho i Maro Srezović nisu mogli ući u prostor. Mislili su da se radi o provali pa su pozvali policiju, no zaštitari Klemm Securityja pojavili su se na vratima. Tvrdili su da su ih angažirali novi vlasnici koji imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba.

Tomo Medved i šatoraši Lov u mutnom Top News Ratni invalidi: Mirovinu hoće i oni s ozljedom palca!

Srezovićima nisu dopustili ulaz u klub, a brave su promijenili. Uslijedila je pravna bitka kojom su Srezovići dokazali da im pripada pravo na posjed zgrade. U čuveni klub godinama su zalazile estradne, sportske i glumačke zvijezde cijele bivše države. Svake godine vlasnici su birali kumove kluba, a prvi su bili Mate Mišo Kovač i pokojna glumica Ana Karić.

Ali krenimo sad u malo dalju povijest.

Klemm, inače, rođen u Slavonskom Brodu, nekad nije bio ni približno tako poznata ličnost kao što je to zadnjih godina. Nekada je on bio oličenje samozatajnog ratnog veterana koji je prošao, kako se to obično kaže, sva bojišta. Kao specijalac proveo je desetak godina, sve do 2001. godine i sudbonosne nesreće u skoku padobranom. U teškoj nesreći je jedva izvukao živu glavu i šest mjeseci je proveo prikovan za krevet.

Iako se uspješno oporavio, nije više mogao podnijeti fizičke napore kojima su izloženi pripadnici specijalne policije i odlazi u mirovinu. Negdje u to doba odlučuje se na pokretanje vlastitog biznisa. Pokrenuo je Klemm Security. Istina, njegov poslovni put počeo je nešto ranije. Počeo je kao redar na Zrću, ispričao je svojevremeno jednom svom prijatelju.

Josip Klemm | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)
U travnju 2003. godine, kad je Klemm počeo sa zaštitarskim uslugama, zapošljavao je tek dvadesetak ljudi. Danas, njegovi zaposlenici osiguravaju brojne sportske i kulturne događaje, osiguravaju čak i zgradu HRT-a. 

Dugi niz godina bio je daleko od očiju javnosti. Sve se to promijenilo kada je u studenom 2012. dočekao generale Gotovinu i Markača nakon oslobođenja iz Haaga. On je bio među prvima koji su im stisnuli ruku nakon izlaska iz zrakoplova u zračnoj luci Pleso. S njima je stajao rame uz rame dok su pred desecima tisuća ljudi govorili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Bio je s njima na misi u zagrebačkoj katedrali.

Tek nekoliko dana kasnije, Klemm je posudio Ciboni više od pola milijun eura za otkup ugovora Darija Šarića. 
"Nisam sportski menadžer i ne namjeravam se time baviti. Ulazak u ovaj posao bila je moja ideja kad sam vidio da postoji problem s plaćanjem odštete Dariju Šariću, a želio sam da na taj način hrvatski sportski dragulj ostane u Hrvatskoj ako je to ikako moguće. Nisam navijač Cibone, ne navijam ni za jedan klub. Navijam za Hrvatsku", govorio je kasnije Klemm. 

Josip Klemm sudjelovao u naguravanju s interventnom policijom na ulasku u crkvu Prosvjed branitelja Top News GALERIJA Policajca više njih hvatalo za vrat, skidali mu kacigu s glave...

Uskok je kasnije podigao optužnicu protiv Klemma i dvojice zaposlenika Zagrebačkog holdinga upravo zbog te pozajmice Ciboni. U ugovoru je pisala klauzula kojom se Cibona obvezuje, pod određenim uvjetima, isplatiti dio iznosa od naknade za transfer igrača. Klemmu je tako trebalo pripasti oko 227 tisuća eura, naravno uz ranije rečenih pola milijuna eura pozajmice uvećanu za kamatu od 8% godišnje.

Tadašnja uprava Cibone odbila je isplatiti dogovoreni iznos i pokrenuli su sudski postupak radi smanjenja obveza na pravičan iznos.

Bez previše pretjerivanja, možemo reći da je doček generala bila prijelomna točka u aktivizmu Josipa Klemma. Počeo je aktivnije sudjelovati u udrugama veterana, a sve je kulminiralo onim famoznim prosvjedom branitelja u Savskoj ulici ispred ministarstva branitelja. Naravno, nije prosvjedovanje potpuno strano Klemmu. Kako je svojevremeno Jutarnji podsjetio, Josip Klemm bivšoj je premijerki Jadranki Kosor davao podršku i kad je to značilo stati kontra braniteljskih prosvjeda. 

Josip Klemm | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
Potaknuti uhićenjem Tihomira Purde, krajem veljače 2011. branitelji su organizirali prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu. Istovremeno, upravo u prostorijama Udruge specijalne policije, koju je tada, kao i danas, vodio Josip Klemm, okupilo se 17 braniteljskih udruga odanih Jadranki Kosor na tzv. antiprosvjedu. Otvoreno su stali uz Vladu, a kontra 15.000 branitelja koji su prosvjedovali na Trgu bana Jelačića. Mnogi su mu specijalci to tada zamjerili.

Nekoliko godina kasnije, Klemm je to ispravio. Mjesecima su veterani boravili u šatoru u Savskoj, upozoravajući na problematiku braniteljske populacije, a iza svega su, navodno, stajali upravo Klemm i Đuro Glogoški. Njih dvojica su uvijek govorili da je sve bilo spontano organizirano te da im nitko nije pomagao.

Đuro Glogoški Nekad bilo... Top News Glogoški za Feral: "Komunisti su u odnosu na HDZ prave naivčine"

Usprkos činjenici da su Klemm i Glogoški uvijek bili u prvim redovima i samo su oni išli na sastanke s političarima. Sastanak s premijerom Milanovićem, Glogoški i Klemm idu. Sastanak s ministrom Matićem, Glogoški i Klemm idu. Sastanak s ministrom Kotromanovićem, Glogoški i Klemm idu.

S vremenskim odmakom možemo reći da je sve dobro prošlo i da nije bilo većih ekscesa. Ali nije uvijek tako izgledalo. Sjetimo se samo nevjerojatnih scena kada je Savska cesta bila potpuno blokirana, a na cestu su postavljene plinske boce. Istog dana su branitelji probili policijski kordon i došli na Markov trg gdje su prosvjedovali. Samo prisebnošću interventne policije izbjegnute su žrtve. 

Branitelji koji su probili kordon skrili su se u crkvi Svetog Marka i dočekali jutro kada ih je policija pustila da se vrate u Savsku, u šator.

Josip Klemm | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Koliki je bio utjecaj "šatora" na hrvatsku politiku, svjedoči i činjenica da je Kolinda Grabar Kitarović, praktički odmah nakon pobjede na predsjedničkim izborima, posjetila šator u Savskoj. Taj šator je danas razmontiran i postao je persona non grata, ili bolje rečeno, predmet non grata. Htjeli su ga smjestiti u Vukovar, u Memorijalni centar Domovinskog rata, ali ni tamošnji branitelji ni tamošnje vlasti nisu pristale. 

"Šatoru nije mjesto u Vukovaru jer on nema veze s Vukovarom koji je simbol stvaranja Hrvatske i otpora agresoru 1991.godine", rekao je u svibnju 2016. godine vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Iako je Klemm bio u središtu pozornosti javnosti zbog šatora i prosvjeda, pravosuđe se njime bavilo zbog nekih drugih stvari. Teretilo ga se da je izvukao oko tri milijuna kuna iz svoje tvrtke i da nije platio oko pola milijuna poreza. Tada je Klemm rekao: 

"Kriv sam za to za što me se u optužnici tereti. S tim društvima imao sam određene poslove, no nije mi bila namjera počiniti kazneno djelo. Nisam namjeravao oštetiti državni proračun ni vlastitu tvrtku".

Iste, 2015. godine, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja imala je pune ruke posla s Klemmovom tvrtkom. Zbog kartelizacije i dogovaranja minimalnih cijena usluga, Klemm i još šest kompanija kažnjeno je s ukupno 5,325 milijuna kuna.

Nakon završetka braniteljskih prosvjeda promjenom vlasti, Klemm se opet povukao u sjenu i sve manje ga se viđalo u javnosti. Ipak, njegov utjecaj i danas se vidi na trgu Nevenke Topalušić, gdje je smještena zgrada ministarstva branitelja. Klemm Security je osvojio natječaj za osiguravanje čitave te zgrade za nešto više od 600.000 kuna s PDV-om.

Nakon svega, Klemm se povlači, ali posla mu sigurno neće nedostajati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.