Life
2315 prikaza

Kako zaustaviti Hitlera, Staljina, Trumpa, Putina...?

Hitler, Mussolini, Staljin
Auckland City War Memorial Museum/ CC BY-ND 2.0
Vodič za život u tiraniji kaže da se osluškuje političare, strah, izvanredna stanja, pozive na domoljublje, jedinstvo...

Timothy D. Snyder, povjesničar, politolog, poliglot - koji se izvrsno snalazi na desetak jezika - napisao je začuđujuću knjigu "O tiraniji", koja svojim formatom podsjeća na self-help priručnike. No ova vam knjiga ne pomaže da se oslobodite fobija, kilograma, anoreksije ili tjeskobe, nego - totalitarizma. To je kratki vodič za građansku samosvijest.

Snyder pokazuje kako se zameci tiranije otkrivaju u jeziku političara; najčešće prilikom nekih izvanrednih stanja koja opravdavaju uskratu slobode kako bi se zajamčila sigurnost, na kraju se ostaje i bez jednog i bez drugog, a krajnja slika tog procesa jest logor. Gulag ili nacistički konclogor. No nije to samo bedeker, niz natuknica, iz Snyderove knjige vidimo i širu sliku: prema njegovu mišljenju, Donald Trump dolazi iz totalitarne političke ergele - on je Putinov projekt i "ruski čovjek".

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Rusija je Snyderu "srce tame", koja je tenkovske invazije zamijenila hakerskima. Rusi su bombardiranjem civilnih ciljeva u Siriji pustili rijeku izbjeglica u zapadnu Europu, a ta je rijeka kontinent gurnula u atmosferu straha i dovela do ruba izvanrednog stanja, a u izvanrednim stanjima on pliva kao riba u vodi. Kad ga je Boris Jeljcin, već na zalasku moći, u kolovozu 1999. godine imenovao za premijera, Vladimir Putin bio je nepoznati političar s praktički nikakvom potporom javnosti.

Sljedećeg mjeseca u ruskim gradovima došlo je do eksplozija u nizu građevina. Čini se da je za to bila odgovorna ruska državna tajna policija. Njihove pripadnike uhitili su njihovi vlastiti kolege, uz dokaze o krivnji. U jednome drugom slučaju, predsjednik ruskog parlamenta najavio je eksploziju nekoliko dana prije nego što se dogodila.

Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Angela Merkel Velike vođe Top News Novi imperatori: Došla je era doživotnih predsjednika

Ipak, Putin je objavio osvetnički rat protiv ruskog muslimanskog stanovništva u Čečeniji, obećavajući da će do kraja svijeta progoniti navodne počinitelje i "ubiti ih u kenjari", piše Snyder, pa nastavlja: "Ruski narod zbio je redove, potpora Putinu odletjela je u nebo. Sljedećeg ožujka pobijedio je na predsjedničkim izborima. U travnju 2015. godine ruski su hakeri preuzeli emitiranje jedne ruske televizijske postaje pretvarajući se da su pripadnici ISIL-a te su tako emitirali materijal koji je trebao prestraviti Francusku.

Rusija je oponašala 'cyber-kalifat' kako bi se Francuzi počeli još više bojati terorizma nego dotad. Cilj je, po svoj prilici, bio usmjeriti glasače prema krajnje desničarskoj Nacionalnoj fronti, stranci koju financijski podupire Rusija. Nakon što je u terorističkom napadu na Pariz u studenom 2015. godine poginulo 130 ljudi, a njih 368 je ozlijeđeno, osnivač jednog think tanka bliskog Kremlju oduševljeno je ustvrdio da će terorizam usmjeriti Europu prema fašizmu i Rusiji.

Drugim riječima, smatralo se da su i lažni i stvarni islamski terorizam u zapadnoj Europi u interesu Rusije. Početkom 2016. Rusija je ishodila trenutak lažnog terorizma u Njemačkoj. Bombardirajući sirijske civile i tako tjerajući muslimanske izbjeglice u Europu, Rusija je iskoristila obiteljske drame da Nijemcima pokaže kako muslimani siluju djecu". Cilj je i ovaj put bio, nastavlja Snyder, kako se čini, destabilizirati jedan demokratski sustav i promicati stranke krajnje desnice.

Prošlog rujna njemačka vlada objavila je da će prihvatiti pola milijuna izbjeglica iz rata u Siriji. Rusija je tad otpočela bombardiranje u Siriji usmjereno na civile. Osiguravši izbjeglice, Rusija je nakon toga osigurala i priču. U siječnju 2016. godine ruski masovni mediji počeli su širiti priču o djevojci ruskoga podrijetla u Njemačkoj koja je nestala i koju su serijski silovali muslimanski useljenici.

Djeca vojnici u ISIL-u | Author: Screenshot Screenshot

Sumnjivom spremnošću i žarom, njemačke desničarske organizacije pokrenule su prosvjede protiv vlade. Kad je mjesna policija izvijestila stanovništvo da se spomenuto silovanje uopće nije dogodilo, ruski mediji optužili su ih za zataškavanje istine. Spektaklu su se pridružili čak i ruski diplomati.

Kad američki predsjednik i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost govore o borbi protiv terorizma rame uz rame s Rusijom, američkom narodu zapravo nude upravljanje terorizmom: iskorištavanje stvarnih, sumnjivih i simuliranih terorističkih napada radi svrgavanja demokratskog poretka.

U tom je smislu vrlo znakovit i ruski sažetak prvoga telefonskog razgovora između predsjednika Trumpa i Vladimira Putina - njih dvojica dijele stav da je nužno udružiti snage protiv najvećeg zajedničkog neprijatelja - međunarodnog terorizma i ekstremizma. James Madison lijepo je ustvrdio da tiranija nastaje "na nekoj prikladnoj izvanrednoj situaciji". Kako se boriti protiv novog Trećeg Reicha, Sovjetskog Saveza, putinizacije Trumpa i sovjetizacije Sjedinjenih Američkih Država?

Operacija raketiranja sirijske vojne baze MOĆNA SILA Top News Trump napada Assada oružjem odmazde. Samo da Ruse promaši

Analizirajući iskustva 20. stoljeća Snyder nudi formule: "Čuvajte institucije. Upravo nam institucije pomažu očuvati doličnost. Ali i njima je potrebna naša pomoć. Ne spominjite 'naše institucije' ako ih ne prigrlite tako što ćete djelovati u njihovo ime. Institucije se same ne štite. Padaju jedna za drugom, osim ako svaku od njih branimo od početka. Stoga odaberite neku instituciju do koje vam je stalo - neki sud, novine, zakon, sindikat - i zauzmite se za nju. Čuvajte se jednopartijske države.

Stranke koje su iznova stvarale države i posve potisnule konkurenciju nisu bile svemoguće od početka. Iskoristile su povijesni trenutak da učine sve kako bi protivnicima politički život postao nemoguć. Stoga podupirite višestranački sustav i branite pravila demokratskih izbora. Glasajte na lokalnim i državnim izborima dok još možete. Promislite o kandidiranju za neku funkciju.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:10 04.Svibanj 2018.

    Konsolidacija i jedinstvo Slavenskih naroda pod okriljem bilo koje političke doktrine nikada nije bilo prihvatljivo zapadnim manipulatorima. Jer bez svojih pijuna na vlasti u našim zemljama njihova se snaga i utjecaj tope kao kockica leda na bračkom kamenu obasjanom ljetnim ... prikaži još! suncem. Samim time i ovaj snyder je antipod istini a to je da je upravo CIA ta koja je stvorila ISIS a sada pokušava sa verbalnim saltom prebaciti krivnju za to na Ruse. Jadno i bijedno.