Life
19100 prikaza

Kako se preseliti u Kanadu i postati njihov građanin

Justin Trudeau
REUTERS
Kanada nije samo zemlja snova za Hrvate i naše susjede, već i sve više Amerikanaca razmišlja o preseljenju

Nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima i u mjesecima njegove vladavine, sve je više Amerikanaca poželjelo preseliti u Kanadu - zemlju hladnih zima, velike građanske tolerancije, zgodnog Justina Trudeaua, stalnog ekonomskog napretka i obilja poslova.

Radna dozvola

Što se tiče postupka za dobivanje radne dozvole on počinje inicijativom poslodavca iz Kanade koji osigurava formalnu ponudu za posao, ovjerenu od strane kanadske Burze rada. Na osnovu prijave koju je podnio poslodavac, burza ispituje osnovanost zahtjeva i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika (kanadskih državljana i stalnih stanovnika) za traženi posao.

Ta provjera, odnosno istraživanje tržišta radne snage u Kanadi, traje nekoliko tjedana. U slučaju, da poslodavac ispunjava uvjete za zapošljavanje stranog radnika, imigrant dobiva potvrdu za rad u Kanadi od burze. S tom potvrdom i osobnim dokumentima radnik konkurira za radni vizu (preko 90 posto ljudi koji je traže je i dobiju). Nakon tri godine stalnog boravka u Kanadi - stječe se pravo aplikacije za državljanstvo. Pritom se polaže ispit o poznavanju zemlje, koji je poprilično jednostavan.

Kanada je standardno u samom vrhu zemalja čiji stanovnici imaju najviši životni standard, zahvaljujući beneficijama kao što je besplatno zdravstvo, prijateljski raspoloženi stanovnici, stabilnost... Ako ste jedan od onih kojima je Kanada san, otkrijte savjete Business Insidera za stjecanje kanadskog državljanstva kroz korake:

1. Morate imati navršenih 18 godina - a maloljetnici mogu doći do statusa stjecanja državljanstva jedino ako njihovi roditelji ili skrbnici tamo imaju dozvolu za stalan boravak.

2. Morate imati vještine koje traže i dobivate brzinski ulazak - Kanada ima ubrzane sisteme za imigracije, tzv. Express Entry. Svi kandidati koji uđu u ovaj program moraju ostvariti konkretne rezultate za određene poslove, što će ih rangirati u odnosu na ostale kandidate. Oni koji su na vrhu liste bit će pozvani za stalni boravak.

3. Potrebna vam je stalna adresa - postoji nekoliko načina za postati stanovnik Kanade. Možete se prijaviti u pokrajini po svom izboru, dobiti pomoć jednog člana obitelji koja živi u Kanadi ili boraviti u Quebecu koji ima posebne zahtjeve za migracije. Stalni stanovnici imaju pravo na zdravstveno osiguranje, radnu dozvolu, studije i putovanja diljem zemlje, ali ne mogu glasati, voditi neki ured i raditi državne poslove.

4. Šest godina na istoj adresi - to je uvjet za status kanadskog državljanina, jer ljestvica za to nije ista kao za status stalnog boravka u toj zemlji.

5. Redovito predavanje poreznog obrasca vaša je najvažnija dužnost - točnije, četiri godine od šest morati to učiniti kako bi kanadske vlasti stekle dojam o legalnosti vašeg posla/zaposlenja.

6. Naučite jedan od dva službena jezika - bilo da odaberete engleski ili francuski. Ne morate biti savršen govornik, no potrebno je osnovno znanje koje se potom testira prilikom stjecanja državljanstva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.