Life
3578 prikaza

Kako je zbog 'zrake smrti' FBI ukrao Tesline tajne

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899.
1/2
Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0
Iste noći, čim se saznalo da je Tesla umro, FBI je izuzeo sve njegove stvari i detaljno ih pregledao i snimio

Sustav naizmjeničnih struja, okretno magnetno polje, asinkroni i sinkroni motor i transformator učinili su Teslu besmrtnim. To se znalo i mnogo prije 7. siječnja 1943. kad je umro. 

Tek dva dana kasnije otkrivena je njegova smrt jer je na vratima hotelske sobe ostavio oznaku 'ne uznemiravati'. O njegovoj smrti odmah su obavijestili njegovog nećaka Savu Kosanovića:

"Na stolu je stajala jedna od mnogobrojnih metalnih kutija u kojima je držao svoje papire. Bila je otključana i otklopljena. U njoj su bila pisma njemu bliskih osoba i neke fotografije koje su mu bile vjerojatno bile vrlo važne i koje su ga se snažno dojmile u tim posljednjim trenucima. Život mu se ugasio kao svijeća", piše u knjizi Branimira Jovanovića 'Teslin čudesni svijet'. 

Nikola Tesla Opsesivni poremećaj Life Bizarni Tesla: Zbog broja 3 ručao je sa 18 salveta

Njegovo tijelo bilo je dva dana izloženo u pogrebnoj dvorani u Madison aveniji, gdje je održana komemoracija 10. siječnja. Znanstveniku su došle odati počast i mnoge uvažen javne ličnosti, prijatelji i znanci, a govore je prenosio radio New York. 

"Gradonačelnik New Yorka Fiorello Henry La Guardia pročitao je oproštajni govor koji je napisao Louis Adamič, slovenski pisac, esejist i prevoditelj, a hrvatski violinist Zlatko Baloković i zbor 'Slovan' odsvirali su srpsku rodoljubnu pjesmu 'Tamo daleko'", kaže Milica Kesler, koautorica izložbe povodom obilježavanja godišnjice Tesline smrti. 

Misa je održana u Katedrali Sv. Jovana Bogoslova koja je prvi put otvorena nakon 20 godina. 

"Episkop Dionisije, poglavar srpske pravoslavne crkve, nije došao jer mu se nije svidjelo što će tijelo biti kremirano, pa je poslao svoju zamjenu kojeg je nećak Kosanović otpustio jer je djelovao prljavo i neuredno", navela je Charlotte Mužar, dugogodišnja sekretarica diplomate i publicista Save Kosanovića čija je majka Marica bila najmlađa Teslina sestra. 

Briga o Teslinoj imovini pripala je nećaku Kosanoviću i to prema odluci američkih vlasti od siječnja 1943. On je prije odlaska za London isplatio sve račune za ležarinu Teslinih stvari i čuvanje posmrtnog pepela. Htio je vidjeti i Teslinu ostavštinu, ali su mu radnici u skladištu rekli da je 'grupa momaka iz FBI-a došla noću i napravila snimke svih njegovih stvari."

Nikola Tesla | Author: Wikipedia Wikipedia

Sve što je ostalo iza Tesle upakirano je u 60 paketa i brodom 'Srbija' iz New Yorka je otplovilo za Rijeku, a zatim u rujnu 1951. godine stiglo u Beograd. Tamo je sve pohranjeno na Elektrotehničkom fakultetu, a godinu dana kasnije u Genčićevu vilu. 

Zanimljivo je da je FBI bacio oko na njegove izume iako je Tesla imao američko državljanstvo. Točnije rečeno, o njegovim izumima brigu je preuzeo Ured a nadzor nad vlasništvom stranaca koji je sve njegove stvari, prije no što su prebačene u Europu, stavio na sigurno mjesto i prekontrolirao. 

Razlog su Teslini izumi, a naročito tzv. 'zraka smrti'. Iako su službeno zanijekali da su bili zbog toga zabrinuti, američke su vlasti bile zapravo jako zainteresirane u kojoj je fazi izum. On zapravo i nije bio posebna tajna, jer je o njemu pisao New York Times još 1934. godine. No, kad izumitelj takvog kalibra spominje bilo kakvo oružje, svaka vlada postaje zabrinuta. 

U pismu J. Edgar Hooveru, prvom i dugogodišnjem šefu FBI-a, jedan je njegov zaposlenik 1940. godine opisao situaciju u svjetlu novinskih priča:

"Ako je, kao što tvrdi autor teksta, Nikola Tesla doista usavršio 'zraku smrti' zraku', potrebna je mjera predostrožnosti da ga se zaštiti od moguće otmice i mučenja ukoliko bi se neprijatelj želio domoći ove tajne koja je neprocjenjivo vrijedna za obranu", piše Vintege News.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Novi spin Top News Zašto Vučić laže o Nikoli Tesli?

Jednog od tih neprijatelja smatrali su i samog nećaka Savu Kosanovića, koji je početkom 1950-ih uspio vratiti posjed svog strica. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja. Danas se nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle.

Vezano za grad Zagreb Tesla je jednom prilikom izjavio: “Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.” To je rekao 24. svibnja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje koja je taj prijedlog odbila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Apeturassa
    Apeturassa 00:58 10.Siječanj 2019.

    Želiš naći sebi ženu za jednu noć? Dobrodošli na ==> www.3xDate.top