Life
10504 prikaza

Kako je uspio: Prije meča doslovno ždere čokolade

Andy Ruiz
Press Association/PIXSELL
Oklade su na njega bile 1:12, rugali su mu se uoči meča i vikali iz petnih žila da je debeli *** i da se gubi, a onda...

Dok se boksač Andy Ruiz Jr u petak poslijepodne pripremao stati na vagu uoči meča protiv prvaka u teškoj kategoriji Britanca Anthonyja Joshue, začuo je da mu nekakav huligan iz skupine Joshuinih navijača dovikuje: "Koji si ti? Ti, debelo govno!"

Mlohavi Ruiz, visok 188 centimetara, nasmiješio se i stisnuo svoje bicepse dok je vaga pokazivala 121,5 kilograma.

"U jednom trenutku, to me je malo pogađalo", pričao je 29-godišnji Ruiz ranije tog tjedna novinarima. "Trebalo mi je neko vrijeme dok sam se navikao. Ali me je to dodatno motiviralo da nastavim boriti se do svog sna."

Ruizov san, dakako, bilo je osvajanje naslova prvaka u teškoj kategoriji, što je postigao na šokantan način, zaustavivši Joshuu u sedmoj rudi tehničkim nokautom u subotu navečer u Madison Square Gardenu. U trenutku je taj meč postao jedan od najuzbudljivijih u boksu ikada.

1/16

"Htio sam svima dokazati da su u krivu", kazao je Ruiz nakon meča.

Publika koja je navijala za Britanca, dvaput je pozdravila britanskog boksača pjevanjem Oasisovog hita "Wanderwall". Došla je pjevati Joshui i navijati za njega, da bi umjesto toga vidjela kako Ruiz, na kojega su oklade bile 1:12, kako proslavlja pobjedu slično onome kako je Buster Douglas 1990. iznenađujuće pobijedio Mikea Tysona. Borba je počela tako što je Joshua, visok 198 centimetara, prve dvije runde koristio svoju prednost u visini.

Nakon jedne minute u trećoj rundi, Joshua je oborio Ruiza i činilo se da će to biti lagana večer za britanskog prvaka koji je naslov branio po sedmi put.

"Kad sam se našao na podu, pomislio sam: 'Uh, što je to bilo? Moram mu vratiti za ovo'", pričao je Ruiz.

U trećoj rundi on je Joshuu oborio dvaput, a drugi put dok je Joshua visio među konopcima, sretno ga je spasilo zvono koje je označilo kraj runde.

"U petoj rundi mislio sam da će Joshua, nakon jednog direkta, dobiti borbu", pričao je poslije Joshuin promotor Eddie Hearn. "Ali onda, u šestoj rundi shvatio sam da smo u problemima."

U sedmoj rundi Ruiz je žestoko krenuo na Joshuu, pogađajući ga kružnim udarcima od gore. Joshua je pao na koljena nakon 30-ak sekundi, ali se vratio na noge, da bi minutu poslije opet pao na pod. Krv mu je curila iz nosa, a nakon sučevog odbrojavanja do 10, Joshua je i dalje izgledao ošamućeno. Sudac Mike Griffin procijenio je situaciju i brzo mahnuo rukom, označivši kraj meča u trenutku kad je na satu stajalo još 1:33 do kraja, navodi Wall Street Journal..

Mate Parlov ISTRAŽIVANJE Znanost Otkrivena tajna zašto su ljevoruki bolji borci

Ruiz, koji prije borbe običava pojesti slatkiš i koji se zezao da se nada ugovoru sa Snickersom, suočio se s Joshuom kao protivnikom koji je fizički nalikovao Hulku. Tijekom intervjua za Wall Street Journal početkom svibnja, 112 kilograma teški Joshua pričao je o disciplini pomoću koje se suzdržava od unošenja praznih kalorija u svoju prehranu.

"U avionu uvijek imaju one zgodne kolače. Došlo mi je da naručim jednog, ali sam si rekao: 'Ne!' Umjesto toga uzeo sam voće", kazao je.

"Znam da on možda ne izgleda kao tipični moderni boksač, ali sam uvijek govorio da ako stavite 10 tipova u ring, neće znati kakvi su sve dok ne dobiju udarac u lice. Tek tada ćete doznati koji od njih ima srce", kazao je Joshua. "Trbušnjaci, bicepsi. Mislim da ništa od toga ne čini borca. Ja definitivno ne podcjenjujem Ruiza."

No, nekoliko dana prije subotnjeg meča, Joshua je manjoj skupini novinara priznao da ipak nije bio potpuno usredotočen na Ruiza. Rekao je da ne može drugačije nego gledati dalje u budućnost s mogućnosti da se ogleda s neporaženim prvakom WBC-a Deontayem Wilderom.

"Bez obzira što bi borac trebao reći 'razmišljam samo o svom prvom sljedećem protivniku', neću vam lagati. Uvijek sam gledao širu sliku. Tko je ispred mene. Ne tko je pored mene. I tko je iza mene", rekao je Joshua.

A onda se pojavio Ruiz, koji sam sebe zove "malim, debelim klincem", postao je čovjek koji je od Joshue osvojio WBA, WBO, IBF i IBO naslove u teškoj kategoriji. Ruiz je rođen u Imperialu u Kaliforniji, u obitelji useljenika iz Meksika. U boks je ušao u Meksiku kao amater, da bi se, nakon što nije uspio ući u reprezentaciju Meksika za olimpijske igre 2008., okrenuo profesionalnosti, piše Wall Street Journal..

Unatoč tome što je uoči subotnjeg meča pobijedio u 32 od 33 profesionalna meča, Ruiz je slovio kao netko iz lige ispod najvišeg razreda teške kategorije. Jedini poraz pretrpio je u prosincu 2016. od Josepha Parkera većinskom odlukom sudaca. Tog boksala Joshua je lagano pobijedio u ožujku 2018. Čak se činilo da je Ruiz mogao biti sretan što je uopće došao dotle da su ga pustili u ring u Madison Square Gardenu. Joshua je isprva trebao boksati protiv Jarrella Millera, ali je Miller pao na testu na zabranjene tvari.

Hearn je rekao da je razmatrao nekoliko boksača koji bi mogli uskočiti u tako kratkom roku, ali je Ruiz bio najglasniji u inzistiranju da dobije priliku.

"Javio se. Pozvao je na borbu. Sve zasluge idu njemu", rekao je Hearn.

Joshua nije došao na tiskovnu konferenciju nakon što su mu liječnici utvrdili da ima potres mozga, objasnio je Hearn. Iznenađujući ishod spektakularno je odjeknuo teškaškim svijetom kao uništavajući poraz Joshue, koji je sada po prvi put boksao kao profesionalac izvan Velike Britanije, pokušavajući tako proširiti svoj životopis. On je sada u slabijoj poziciji u diktiranju uvjeta u uzvratu protiv Ruiza ili u potencijalnim pregovorima s Wilderom ili s glavnim izazivačem Tyson Fury.

Ilustracija boks I to sa 42 godine Life Luđe od Rockyja: Bio je beskućnik, pa postao svjetski prvak u boksu

Moglo bi se pokazati problematičnim da dobije priliku za vratiti se na postolje ispred mnoštva na Wembleyju u Londonu, što je postalo njegov zaštitni znak. Hearn je čak priznao da je to kako će se Joshua mentalno oporavljati od poraza, jednako važno kao i zacjeljivanje fizičkih ozljeda.

"Sutra, prekosutra i u nadolazećim tjednima ovaj će ga poraz početi gadno proganjati. Veliki borci se vrate i poboljšaju. Budućnost će pokazati kako će odgovoriti Anthony Joshua", rekao je Hearn.

Ruiz se pak vraća kući s četiri pojasa prvaka, iako, ono čemu se također nadao, nije dobio.

"Nisu mi dopustili da pojedem Snickers", rekao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.