Life
2289 prikaza

Kako je Melania natjerala Trumpa u Bijelu kuću

Melania Trump
REUTERS
Od svih predsjedničkih supruga ona je najmisterioznija, ona trola Trumpa, a on ju obožava

Razumjeti najzagonentniju "prvu damu" u povijesti SAD-a, najneobičniji brak u političkoj povijesti, zaći duboko u tajnovito Istočno krilo Melanije Trump pokušala je Sarah Ellison za Vanity Fair.

"Nije moja stvar"

Kada je 2014. Donald Trump razmišljao, opet, o tome da se kandidira za predsjednika SAD-a, ispitivao je svoje prijatelje i savjetnike što da učini. Prošao je kroz dugotrajan proces, poigrao se u utrci za guvernera New Yorka i predomišljao. Trumpova razmišljanja o politici sežu još od 1987. godine, kada je promovirao knjigu "The art of the deal". Kako bi promovirao knjigu (i samog sebe) kupovao je prostor za "otvorena pisma" u velikim novinama, kritizirajući američku vanjsku politiku.

Razvod Melanije i Donalda NIJE NI ČUDNO Life Kad vidite Melanijinog tatu sve će vam biti jasno

Potom je helikopterom odjurio u New Hampshire (koji je po običaju domaćin prvih američkih predsjedničkih predizbora) kako bi održao jako posjećen govor u lokalnom Rotary klubu. Trump se ozbiljno zabavljao izborima iz 2012., protiv Mitta Romneyja, kako bi ga konačno prihvatio, ali i nedugo potom povukao. Roger Stone, republikanski veteran, tradicionalni troublemaker i rani savjetnik Trumpa nedavno mi je rekao da je Trump imao "iznenadni napadaj kajanja zbog kojega se povukao iz utrke" te godine.

Donald Trump | Author: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

U 2014. godini Trump je bio još ozbiljniji i na kraju se savjetovao s jednim od njegovih najdjelotvornijih savjetnika – s njegovom suprugom, Melanijom. "Ona je očito bila ona koja mu je rekla: 'Ili se natječi ili se nemoj natjecati'", objasnio je Stone. Nastavio je parafrazirajući Melaniju: "Tvoji prijatelji su umorni od ovog striptiza. Svake četiri godine govoriš o tome." Malo je vjerojatno da bi Melania Trump koristila točno takav jezik.

No, jedan je drugi izvor podupire Stoneove tvrdnje: da je barem djelomično to bila Melanijina nestrpljivost koja je dovela do odluke Trumpa da proglasi svoju kandidaturu. "Znala je da mu je to u krvi", rekao je Stone. "On se uvijek htio kandidirati. A ona je bila ona koja ga je gurnula da se kandidira, rekavši mu neka se napokon kandidira ili neka se naprosto ne kandidira. Mislim da zbog toga nikada nije bila previše sretna." Znala je da joj se suprug želi kandidirati za predsjednika.

A znala je i to da, ako ne bude, vjerojatno će ići od vrata do vrata u Trump Toweru, gunđajući o tome kako je to trebao učiniti." Prema riječima Stonea, ona je rekla: "To nije moja stvar. To je Donaldova stvar. Trump je proglasio svoju kandidaturu, a odluka je gurnula Melanie Trump u ulogu koju nikada nije tražila.

Melania Trump | Author: REUTERS REUTERS

"Iza svake uspješne žene, stoji muškarac u šoku", napisala je Ivana Trump u svojim nedavno objavljenim memoarima "Raising Trump" o svom 13-godišnjem braku s čovjekom koji je sada predsjednik, te o svom iskustvu u odgoju troje djece. Ona je preuzela aktivnu ulogu u upravljanju Trump Organization, a neki od Trumpovih suradnika rekli su mi da je bila riječ o Ivani, a ne o Donaldu, kao mozgu koji je stajao iza te operacije. "Bila sam previše uspješna za biti gospođa Trump", piše Ivana u svojoj knjizi.

Razvod Melanije i Donalda uvrijeđena Life Ljubomorna Melanija: Okomila se na Donaldovu prvu ženu

"U našem braku nisu mogle postojati dvije zvijezde. Tako je jedno od nas moralo otići." Trump i Ivana su se razveli 1990. godine, dok je on bio u vezi s Marlom Maples, a kojom se oženio 1993. i koja je majka uglavnom medijski nepopraćene (možda i na njeno olakšanje) Tiffany Trump. Zatim se 2005. oženio s Melanie. Na jednoj zabavi 2015. Ivana Trump je čula razgovor o izgledima bivšeg supruga kao predsjedničkog kandidata.

Prema New York Daily Newsu, Ivana je tada podrugljivo komentirala: "Da, ali problem je što će učiniti s trećom suprugom? Ona ne može razgovarati, ne može održati govor, ne odlazi na događaje, čini se da ne želi biti uključena." Melania Trump je neobična prva dama. Ona je tek druga u povijesti SAD-a koja nije rođena u SAD-u (prva je bila Louisa Adams, supruga Johna Quincyja, bila je rođena u Engleskoj). Ona je jedina koja je odrasla u komunističkoj zemlji.

Melania Trump | Author: REUTERS REUTERS

Ona je jedina prva dama koja se dvoumila o odlasku sa suprugom u Bijelu kuću, sve do pet mjeseci nakon inauguracije. Ona je jedina koja je već treća supruga predsjednika i jedina koja je ikad pozirala bez odjeće za javno objavljivanje u medijima. Žestoko je zaštitnički raspoložena prema sinu, ali, za razliku od ostalih prvih dama, njeno misteriozno svakodnevno kretanje potiče glasine da u Bijeloj kući provodi manje vremena nego što je bio slučaj s ranijim suprugama predsjednika.

Kako bih razumjela što ona radi u Istočnom krilu, razgovarala sam sa sadašnjim i bivšim osobljem Bijele kuće, uključujući i bivše savjetnike Istočnog krila, kao i prijatelje i savjetnike Melanie i Donalda Trumpa. Melania Trump je odbila zahtjev za intervjuom, kao i njezin tajnik za tisak. Njeno Istočno krilo uglavnom je vrlo slabo posjećeno. Možda nikada nije bila predsjednikove supruge koja bi bila manje spremna ili prikladna za tu ulogu.

"To nije nešto što je htjela i nije nešto što je ikada pomislila da će dobiti", rekao mi je jedan dugogodišnji prijatelj Trumpovih. "Nije to htjela svaku cijenu, smatram da nije mislila da bi se to doista moglo dogoditi."

Odvojeni životi?

Istočno krilo Bijele kuće, ovakvo kakvo je danas, izgrađeno je 1942. godine tijekom Drugog svjetskog rata, u velikoj mjeri kako bi služilo kao Centar za hitne intervencije predsjednika (PEOC), kao podzemni bunker osmišljen kako bi zaštitio tadašnjeg predsjednika Franklina Roosevelta i drugog ključnog osoblja u slučaju napada. U PEOC je 11. rujna 2001. slavno pobjegao potpredsjednik Dick Cheney.

Da su uredi supruge predsjednika SAD-a trebaju služiti kao zaklon predsjedniku u hitnim slučajevima, jedna je od onih povijesnih činjenica koje vrište kao metafora. Melania Trump čini se da je vrlo usamljena na svom položaju. Njezin East Wing ima samo devet zaposlenih, manje od polovice zaposlenih od Michelle Obame i Laure Bush. Javni obilasci Bijele kuće počinju u Istočnom krilu, kroz staklena trostruka vrata. No usprkos blizine javnosti, velik dio života Melanie Trump ostao je u sjeni.

Zastavice ispred Bijele kuće | Author: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL

Ona je čuvar mnogih tajni svog supruga i može se zamisliti da ono što povezuje njih dvoje jest da je i on vrlo dobar čuvar nekih njezinih. U prizemlju Istočnog krila, unutar glavnog ulaza i pored Ureda za posjetitelje, nalaze se predsjednički vojni pomoćnici koji se brinu o "nuklearnom prekidaču".

Odmah pored toga nalazi se prijemna soba, opremljena sofama i portretima prethodnih prvih dama. Na katu je ured predsjednikove supruge, kao i uredi njezinog šefa osoblja i kaligrafa koji obrađuju pozivnice koje dolaze iz njenog ureda. Budući da je Istočno krilo otvoreno za javnost pet dana u tjednu, logistički je podvig upravljati svim tim prostorom, barem tako tvrdi bivše osoblje tog dijela Bijele kuće.

Barron Trump, otac Donald, majka Melania Barron Trump Life Trumpov sin: Melania ga mazala kremom od kavijara

Jutarnji obilasci počinju u 7.30 i, ovisno o danu, traju nekad do 11.30, a nekad do 13.30, kada izvršno osoblje "okreće kuću", zatvarajući javne obilaske, te se počinje pripremati za sve zakazane službene događaje koji će se održati na Istočnom krilu. Jedan bivši savjetnik Obame, također i dio osoblja Istočnog krila tijekom prijelaznog razdoblja ka administraciji Trumpa, rekao je da bi u tom dijelu dana naprosto sjedili i čekali da ih nazovu telefonom. "Zapravo smo imali vrlo malo posla", rekla je ta osoba.

Barron Trump, otac Donald, majka Melania | Author: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL

Melania i njezin sin, najmlađi Trump, Barron, nisu preselili u Bijelu kuću sve do lipnja, kada mu je završila školska godina. Melaniju su u Washingtonu pratili njeni roditelji. Tri bivša službenika Obame rekla su mi da stalno osoblje Bijele kuće obožava Trumpovu prvu damu. Dio razloga za tu ljubav može biti činjenica da je Melania, za razliku od Obame, navikla na rad s osobljem. No, teško je ne primijetiti koliko joj je nelagodno na njenom položaju. Bez obzira na svoje snage, Melania nije vješt komunikator.

Njezin engleski nije savršen, a nikada nije tražila istaknutu ulogu u javnom životu (osim tijekom njezinih godina manekenstva). U društvenim krugovima New Yorka rijetko ju se primjećuje, za razliku od javno izrazito pojavne Ivane Trump. Neke od njezinih filantropskih aktivnosti iz New Yorka (Boys’ Club of New York, Američki Crveni križ, Love Our Children USA, American Heart Association) navedene su u biografiji u Bijeloj kući.

Njihov popis na internetskoj stranici Bijele kuće slijedi tek nakon popisa naslovnica modnih časopisa na kojima se pojavila. Njeni prijatelji kažu da se naprosto polako zagrijava na posao. No, morala je tako često pokazivati da je nezavisna od svog supruga da je to teško ne vidjeti kao udaljavanje od njene funkcije, ili čak i od njega. To ne znači da bi ona ikada aktivno ustajala protiv njega. Ona je, primjerice, imigrantica, pa ipak nikada nije pronašla razlog za zauzeti se za useljenike protiv kojih se bori Donald Trump.

Melania Trump | Author: REUTERS REUTERS

Prva dama uvijek je bila u mogućnosti odabrati područje, cilj kojim će se baviti tijekom svog radnog vremena. Za Michelle Obama to je bila dječja pretilost i obrazovanje djevojaka. Za Lauru Bush to je bila pismenost. (Supruga Stockarda Channinga, dr. Abbey Bartlet u "Zapadnom krilu", volontirala je u klinici u siromašnoj četvrti u Washingtonu, dajući cjepiva.) U slučaju Melanije Trump izbor je pao na - nevjerojatno - internetsko zlostavljanje.

Ironično s obzirom na naviku Trumpa da koristi Twitter pri maltretiranju ne samo političkih protivniha već i članova svoje stranke, pa čak i službenike iz vlastite vlade. Internetsko zlostavljanje nije moglo biti ideja Donalda Trumpa. Malo je vjerojatno, ali je moguće da je Melanija to odabrala kao način trolanja vlastitog supruga. ("Ne bi li to bilo sjajno?", komentirao je jedan bivši Obamin savjetnik.)

U Melanijinom Istočnom krilu uredi osoblja su donekle sivi i jednolični sve dok se ne stigne do njenih prostora. Od tog mjesta sve postaje "apsolutno zapanjujuće i prekrasno", rekao mi je jedan nedavni posjetitelj, dugogodišnji obiteljski prijatelj. "Vrlo je elegantno, s antiknim namještajem." Ovaj opis je u suprotnosti s onim što mi je bivši član Istočnog krila rekao o uredu Michelle Obame, da je "vrlo topao i na neki način vrlo opušten". Na istom katu su i uredi za šefa osoblja Melanie i za zamjenika šefa osoblja.

Donald Trump do te mjere nije imao pojma o poslu koji je trebao preuzeti da je vjerovao da će naslijediti vladu s popunjenim svim položajima. Stotine ključnih pozicija ostale su nepopunjene. Melania Trump nije imenovala glavnog šefa osoblja sve do 1. veljače, kada je odabrala Lindsaya Reynoldsa, koji je radio kao direktor ureda za posjetitelje Bijele kuće u istočnom krilu Laure Bush.

Melania i Donald Trump na putovanju u Europi | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Dugogodišnja prijateljica Melanijine obitelji rekla mi je da je nakon političke kampanje, tijekom koje se čulo hvalisanje Barronovog oca o napadima na žene, tijekom koje su se pojavile gole fotografije njegove majke na naslovnici New Yorka Post, Melaniju zanimalo uglavnom samo to da zaštiti svog sina od neprijateljskog okruženja u Washingtonu. Povjerila je i to da je godinama navikla na "vozače i osiguranje", te je još rekla prijateljici: "Ali, sada imam tajnu službu ispred vlastitih vrata."

No moglo je biti i drugih razloga zbog kojih je Melania odgodila preseljenje u Washington. Nakon puštanja poznate Billy Busheve trake, bilo je gotovo konvencionalno očekivati da Melania napusti supruga. Ne trebate provoditi preopširno pretraživanje na Googleu da biste pronašli glasine o predstojećem razvodu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Terzza 11:33 28.Studeni 2017.

    Melanija je jako zgodna žena neka bude sretan pogledajte manekenku malo razgolićenu:http://poslovnidnevnik.ba/2016/10/20/procurile-fotografije-gole-melanije-tramp-pa-sta-ponosim-se-njima/

  • nelson 10:19 28.Studeni 2017.

    melania voli trumpov novac a ne njega.