Life
11337 prikaza

Kako bez greške prepoznati nekvalitetnu hranu

Zapakirano meso
Thinkstock
Kod kupovine namirnica treba se pouzdati u oči i njuh - kako vas trgovci ne bi nasamarili

Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se hrana nalazi na trgovinama samoposluge ili mesnice te je na taj način prošla "zakonske propise", da je ujedno i svježa, odnosno da nije pokvarena ili nekvalitetna.

Kontrole kvalitete jesu redovite, ali nisu detaljne te postoji puno "crnih rupa" u regulativama koje često omogućuju da se nekvalitetne ili stare namirnice iz uvoza bez problema plasiraju na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca. 

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju, ako se ona na namirnici nalazi, a uvijek sigurnije uzeti namirnice iz domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali s dobrim razlogom - manje su šanse da su stare.

Meso s hormonom rasta

Osim toga, najvažnije je pouzdati se u svoje oči, i kada je moguće njuh. Primjerice, kod kupnje piletine, obratite pozornost na bijele crte i debeli sloj masnoće na prsima. Ako to uočavate na mesu, to znači da je kod uzgoja životinjama davan hormon rasta kako bi dobili na težini u što kraće vrijeme, piše Bright Side.

Testiranja kvalitete hrane | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Lijeva je slika primjer kako pileća prsa ne bi trebala izgledati, a desna zdrave i svježe piletine.

Boja otkriva starost

Također, treba obratiti pozornost i na boju. Ako piletina vuče na žućkastu nijansu, tada zasigurno nije svježa, jer bi bila roskaste nijanse. Ako je mljeveno meso vakuumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starijoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno.

Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama - dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove - ne kupujte meso! Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća - pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama. Kod janjetine meso treba biti svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. 

Lažni med

Stručnjaci kažu kako pravi, prirodni med nije ljepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne smije se lijepiti jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili umjetnih zaslađivača. 

Testiranja kvalitete hrane | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Testirati ga možete i s vodom - stavite žlicu meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom. Provjerite i na drugi način - stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.

Kiselo vrhnje

Da biste provjerili imali li kiselo vrhnje koje kupujete biljne masnoće umjesto životinjskih, uzmite jednu punu žlicu vrhnja i umiješajte ga u čašu tople vode.

Testiranja kvalitete hrane | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Proizvod loše kvalitete raspast će se na bijele grudice koje će biti na vrhu, dok će kvalitetno vrnje postati homogena gušća tekućina.

Provjeriti kvalitetu možete i zrnatom siru, smrznutom voću i povrću, ribi, siru, sladoledu... Brzinske metode za to pogledajte u videu:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ErnestOne
    ErnestOne 13:32 03.Srpanj 2017.

    Jako korisni savjeti, kako je moguće u dućanu provjeriti kako curi med ili vrhnje npr.