Life
3518 prikaza

Kad se narod počne 'paliti' na uniforme to je znak za uzbunu

Ante Pavelić
Screenshot Youtube
Bilo da je riječ o kultu, sekti, terorističkoj ili paravojnoj organizaciji, svi oni će kreirati prepoznatljiv vizualni identitet

Iako većina ljudi nikada nije postala član nekog kulta ili sekte to ne znači da su u potpunosti izbjegli njihov utjecaj. Većina uživa u pričama iz ponekad opasnih i sumnjivih sekti. Koliko je društvo fascinirano takvim mračnim organzacijama pokazuje i niz filmova, televizijskih serija i knjiga napravljenih na tu temu. 

Posljednjih godina tako smo mogli vidjeti serije poput HBO-ove Big Love i Going Clear, kao i Louis Therouxov dokumentarac My Scientology Documentary, a jeziv Martha, Marcy, May, Marlene predstavio je uznemirujuć svijet kultova. Netflixova serija Wild Wild Country najnoviji je doprinos tom žanru. 

Tema šestodijelne dokumentarne serija je bizarna priča o tome kako su indijski guru Bhagwan Shree Rajneesh, također poznat i kao Osho, i njegovi sljedbenici u ruralnom Oregonu, započeli kampanju bioterorizma protiv bijesne lokalne zajednice.

Osim po trovanju, politici i propovijedanju, njegovi sljedbenici bili su poznati i po načinu odijevanja, tj. po tzv. budističkim crvenim i narančastim haljinama, povremeno u kombinaciji s dolčevitama i ogrlicama od kuglica. Ovaj "narančasti narod" kako su ih nazivali, svojim je izgledom jako odudarao od tipičnih stanovnika Oregona. Izgledali su kao da dolaze s nekog drugog planeta, piše CNN. 

Pokret Bhagwan Shree Rajneeshija | Author: YouTube YouTube
U to vrijeme njegovi napori nisu baš bili prepoznati pa nije imao puno sljedbenika, no nedavno su, kako se to u posljednje vrijeme i često događa, ponovno otkriveni zahvaljujući internetu. I ubrzo su stigli novi sljedbenici. Riječ je o entuzijastima koji s radošću dijele slike, a na nizu modnih stranica mogu se naći članci koji savjetuju kako kopirati njegov izgled.

Gledajući slike članova tog kulta, mogli bi pomisliti kako promatrate najnoviju kolekciju dizajnera Alessandra Michelea za Gucci, inspiriranu 70-ima i prepunu šarenih boja.
 
Snažan fokus na identitetu nije neobičan u kultu, a njihovi vođe najčešće kombiniraju povijesnu i religioznu ikonografiju kako bi privukli ljude u svoje redove. Povijest je tako u mnogo slučajeva pokazala kako uniforma može poslužiti kao poticaj ljudima da čine ono što drugi žele. 

Ilustracija žrtve kulta tajne organizacije Life Sekte zla u Hrvatskoj: Ovo su ispovijesti žrtava

"Uniforma je najčešće dobar početak. Pokazuje kako niste sami i pripadate grupi ljudi. Postaje dio vašeg identiteta", rekao je Alex Esculapio, pisac s područja sociologije i mode. 

Bilo da je riječ o kultu, terorističkoj ili paravojnoj organizaciji, takve frakcije najčešće imaju potrebu kreirati prepoznatljiv vizualni identitet. Fašisti poput Oswalda Mosleyja i Mussolinija voljeli su upotrebljavati crnu i smeđu boju kako bi pokazali svoju vojnu snagu i kreirali identitet, dok su marksističke grupe voljele beretke. Danas na prosvjedima diljem svijeta možemo vidjeti prepoznatljive majice s kapuljačom. Religiozni kultovi zasigurno su duhovniji od političkih, no također su prepoznali moć uniformi. 

"Slični su organiziranoj religiji, koja najčešće ima specifične uniforme, kao što je u slučaju npr. budističkih redovnika ili katoličkih svećenika i taj stil nekog plemena zapravo pokazuje dinamiku koja je prisutna u društvu, no posebno je naglašena u slučaju kulta", naglašava Esculapio.

Charles Manson | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Možda najpoznatiji i najozloglašeniji primjer ovoga je obitelj Manson. U njihovim ranim danima na ranču, Charles Manson je njegovao bezbrižan, gotovo pastoralni izgled svoje obitelji. Djevojke su bile obučene u cvjetne haljine, bile su bosonoge s dugom i nepočešljanom kosom. Moglo ih se zamijeniti s nekom religioznom grupom. 

Nakon niza brutalnih ubojstava i presude, Charles Manson obrijao je svoju glavu i taj su primjer slijedili i njegovi obožavatelji, te tako kreirali poseban izgled. Manson je estetiku koristio kako bi privukao ljude, ali ih istovremeno i odgurnuo. Kreirao je dvije verzije svojih sljedbenika. Jednu veselu, šarenu i hipi verziju kada je trebalo privući nove ljude, a drugu, opasnu verziju iz noćne more kada su završili u centru svjetske pažnje. 

Još jedan zloglasni američki kult upotrebljavao je uniforme i poseban jezik kako bi stvorio zajednički osjećaj vizije i nekog drugog, većeg cilja. Bila je to sekta samoubojica Heaven's Gate.

U centar svjetske pažnje došli su 1997. godine kada je 39 njihovih članova uključujući i vođu Marshall Applewhite popilo smrtonosnu dozu fenobarbitona i votke. Ono što je posebno šokiralo svijet na fotografijama njih kako leže na zajedničkim ležajevima je gotovo isti par tenisica Nike Decade i crni donji dio trenirke. 

Charles Manson Mansonova obitelj Life Vođa opake sekte još nije sahranjen iz bizarnih razloga

Koliko god to morbidno bilo, fotografije koje prikazuju njihove gotovo identične noge, slične su kontroverznoj modnoj kampanji, što je povezano i sa slavnim sloganom Just Do It. 

"Oni su željeli od samog početka kreirati snažan vizualni identitet i pokazati kako slijede modne trendove. Tenisice Nike bile su jako popularne tijekom 90-ih, a oni sami jako su pazili na svoj izgled. Svi su brijali glave a muškarci nisu imali brade. Susjedi su ih opisali kao tipične tehno nerdove. Bio je to nesrazmjer njihove izolacije i hiper svjesnosti moderne kulture. Oni su znali da moraju biti u korak s njom kako bi preživjeli", rekao je Esculapio koji je istraživao ovu grupu. 

Ipak neki od najopasnijih kultova nisu morali svojim članovima nametati poseban dress code.

Jim Jones, osnivač sekte Hram naroda | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jim Jones bio je osnivač sekte Hram naroda, koja nije postala poznata zahvaljujući svojim idejama koje su promijenile svijet, već po tome što je u smrt odveo 914 svojih sljedbenika od kojih je 276 bilo djece. Samoubojstvo su počinili tako da su popili voćni sok pomiješan sa cijanidom

Propovijedao je život u rasnoj harmoniji i socijalnoj pravdi, no patio od zagonetnih napadaja nesvjestice, slušao savjete izvanzemaljaca, prakticirao liječenje vjerom i imao vizije o nuklearnom holokaustu. On je njegovao izgled tipičnog propovjednika, no njegovi sljedbenici izgledali su poput bilo kojeg običnog građanina SAD-a. 

Slično je bilo i sa sljedbenicima Davida Koresha, vođe sekte Branch Davidians koji su vjerovali, i bili spremni zbog toga umrijeti, da je njihov vođa novi prorok. U sukobu s policijom tijekom racije 1993. godine zbog ilegalnog posjedovanja oružja i eksplozivnih naprava, ubijeno je šest članova, a nakon opsade FBI-a koja je trajala gotovo dva mjeseca u požaru centra poginulo je 79 članova sekte, i njihov prorok Koresh. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.