Life
10882 prikaza

Kad doktor laže: Otkrili zašto daju pogrešne dijagnoze

Liječnik i pacijent
Getty images
Liječnici varaju sustav jer vjeruju da neće biti uhvaćeni, a to je nažalost najčešće točno...

Glavobolje su počele kad je Mariah Martinez imala tek deset godina. Bilo je to 2003., u američkom gradu Dearbornu u Michiganu, gdje je živjela s majkom i dvije sestre. 

Kad god bi je zaboljela glava, nije željela leći, ostati u mraku ili općenito biti sama. Nakon nekoliko epizoda, majka ju je odvela kod njenog liječnika opće prakse, koji ju je pak uputio na Yassera Awaada, pedijatra neurologa u bolnici Oakwood Healthcare.

On joj je odmah zadao EEG, test koji služi za utvrđivanje abnormalne neurološke aktivnosti mozga uz pomoć elektroda. 

Mariah su stavili u mračnu sobu gdje su joj zamotali žice oko glave, a procedura je zahtijevala da prethodnu noć provede bez sna.

St. John the Baptist Zagađenje Life Život u gradu gdje je rizik od raka 50 puta veći od normale

Nakon čak dva EEG-a u razmaku od tjedan dana, liječnik Awaad je, prema sudskim zapisima, rekao majci i kćeri Martinez da dijete ima ono što se naziva parcijalni epileptički napadaji.

Umjesto cjelovitih napadaja, u ovakvima se pacijent zagleda u prazno, trepće ili radi male ponavljajuće radnje. Awaad joj je rekao da bi svaka njena glavobolja ili pak kad se "zabulji" u ništa, mogao biti znak napadaja ili da je trenutak prije imala jedan.

Tako bi Mariah svaki put nakon što bi se zamislila ili samo sanjarila, pomislila "Bože imala sam napadaj". Djevojčica je naprosto bila zbunjena s dijagnozom i nije shvaćala što je zapravo epilepsija.

Liječnik joj je propisao lijek protiv napadaja Lamictal. Nekoliko mjeseci kasnije, njene su se glavobolje pogoršale, pa joj je liječnik povisio dizu lijeka, piše Atlantic.

Tijekom sljedećih četiri godine, Mariah je išla na još 10 EEG-a, a liječnik joj je rekao kako je većina njih abnormalna te je djevojčica s vremenom uzimala ogromnu dozu od 400 miligrama Lamictala na dan.

Bolnica | Author: Getty images Getty images
Zbog lijeka se osjećala umorno, bezvoljno i povučeno, do te mjere da se osjećala kao da je postala netko drugi. No, nastavila ga je uzimati, misleći kako joj je potreban za zdravlje.

Četiri godine kasnije Mariah je završila na pregledu kod drugog liječnika čistim slučajem - jer je Awaad napustio svoju praksu.

Dr. Brian Woodruff napravio je novi EEG, a rezultati su bili šokantni.  

Njena majka isprva nije vjerovala da je nalaz posve uredan.

"Mariah nikad nije imala napadaje, a takve glavobolje uopće nisu simptom epilepsije. Dapače, sam Lamictal može uzrokovati glavobolje", svjedočio je dr. Woodruff kasnije na sudu.

Gotovo desetljeće nakon toga, Martinezovi su bili jedna od stotinu obitelji koji su optužili Awaada za namjerno pogrešno očitanje EEG-a i pogrešnu dijagnozu epilepsije, a sve s ciljem kako bi si povećao plaću.

Novac iza svega

Ovaj slučaj baca novo svjetlo na sumoran svijet prevara u medicini, kao i na sve veći broj liječnika optuženih za izvođenje nepotrebnih zahvata iz vlastite koristi,

Na Awaadovom suđenju je otkriveno kako je njegov ugovor s bolnicom propisivao kompenzaciju za svaki EEG koji je napravio. Za njegova rada u bolnici, od 1999. do 2007., plaća mu je narasla sa 185 tisuće dolara na 300 tisuća dolara na godinu te se kvalificirao za bonuse do 220 tisuća dolara ako je ispunio određene ciljeve naplate računa.

Biološko oružje Ako se ne opametimo Znanost Čeka nas epidemija koja će pobiti 300 milijuna ljudi

"Awaad je pretvorio EEG u bankomat", rekao je odvjetnik obitelji Martinez, Brian McKeen.

Awaad je naravno odbio sve optužbe te je tvrdio kako je imao brojne razloge za obavljati EEG-ove, bilo kako bi potvrdio dijagnozu ili kako bi provjerio uspješnost terapije.

On je rođen u Egiptu, studirao je medicinu i New Yorku te se zaposlio u Michiganu. Ubrzo nakon svog dolaska, postojali su znakovi da njegovi brojni pacijenti s epilepsijom nisu zapravo imali tu bolest.

Primjerice, dvije godine prije nego je Mariah Martinez došla Awadu, pacijentova je majka napisala pismo Awaadu u kojem je tvrdila da je postavio pogrešnu dijagnozu epilepsije njenom sinu te mu je davao pogrešnu terapiju. Također, nije uspjela dobiti EEG svog sina od Awada, pod izlikom da on nema svoj printer.

Nekoliko liječnika koji su radili uz njega također su svjedočili da je davao dijagnoze epileptičnih napadaja kad nije bilo dokaza za to, kao i da je ponavljao EEG-e puno češće nego što bi to drugi liječnici radili.

Pregled štitnjače POREMEĆAJ Znanost Znakovi da nešto ne valja sa štitnjačom

Awad je tvrdio kako je povisio dozu Lamictala Mariah jer je rasla te je zanijekao da joj je namjerno dao pogrešnu dijagnozu, jer mu je na umu bila najbolja moguća skrb za dijete.

Slučajevi poput njegovog osobito su zastrašujući jer su različite dijagnoze za jednog te istog pacijenta čest slučaj u medicinskoj praksi, zbog čega je i skovan naziv "drugo mišljenje".

Prevara s osiguranjem

Čak i kad je pogrešna dijagnoza otkrivena od strane drugog liječnika, teško je utvrditi je li to učinjeno namjerno ili slučajno.

U proteklih desetak nekoliko je američkih liječnika optuženo za pogrešne dijagnoze i nepotrebne procedure. Primjerice, 2013. je gotovo 400 ljudi tužilo je liječnika u Kentuckyju za nepotrebno izvođenje procedura i zahvata zbog zarade, a liječnik je dobio 60 mjeseci zatvora. To je tek jedan od brojnih slučajeva.

Žena na pregledu kod liječnika | Author: Thinkstock Thinkstock

Jedan od najčešćih načina varanja pacijenata naziva se kodiranje, a svodi se na obavljanje jeftinijeg zahvata dok se istovremeno od osiguranja naplaćuje onaj skuplji. Prema nekim studijama, čak je 10 posto svih naplata osiguranjima lažirano, a gotovo je nemoguće znati koliko je pogrešnih dijagnoza i ostalih pogreški na kojima makijavelistički liječnici mogu zarađivati. 

Zgrade okovane ledom u Njemačkoj medicinsko čudo Life Satima je bila smrznuta na -22: Otopili su je i oživjeli

Medicina nikad prije nije imala toliko dijagnoza, pa ni lijekova - a veza profita i farmacije je očigledna.

Liječnici varaju sustav jer vjeruju da neće biti uhvaćeni, a to je nažalost najčešće točno. 

Porota je naposljetku presudila da se obitelj Martinez treba isplatiti odšteta od 2,8 milijuna dolara, no to je jedan od rijetki slučajeva koji je razriješen. Iako Martinez i dalje ima kronične glavobolje, više ne koristi nikakve lijekove i potvrđeno je kako nema epilepsiju. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.