Life
7265 prikaza

Jeziva ispovijest brata serijskog ubojice Ivana Milata

Ivan Milat
1/3
YouTube
Brat najgoreg koljača u povijesti Australije, porijeklom Hrvata, progovorio o djetinjstvu psihopata koji služi sedam doživotnih robija

Ivan Milat je imao samo 10 godina kad je postalo jasno da ima um ubojice, otkrio je za australski Sunday Night njegov brat Boris. Najozloglašeniji serijski ubojica u povijesti Australije, poznat kao "koljač autostopera" i silovatelj, iza rešetaka je već 25 godina zbog sedam ubojstava.

No, cijeloj Australiji savršeno je jasno da je to samo dio žrtava čovjeka iz obitelji Stjepana Milata iz Blata na Korčuli i njegove supruge Margaret, kćeri engleskih imigranata. Ivanov stariji brat Boris, danas 76-godišnjak, jedno je od 14 djece iz obitelji teškog alkoholičara u kojoj su i majka i otac bili izrazito nasilni.

Boris je za Sunday Night ispričao da su u njihovoj ekstremno siromašnoj obitelji, tijekom brojnih seljenja po Južnom Novom Walesu, uvijek odjekivale svađe u urlanje, te da je njegova majka "najmanje jednom tjedno" dobivala barem jedan udarac. Samo, niti ona nije bila cvijeće. Boris se danas više niti ne sjeća zašto ga je, dok je još bio mali, u napadu gnjeva, udarila nožem.

Wolf Creek Ivan Milat Life Hrvat iz zabiti godinama klao australske autostopere

"Skoro mi je odrezala ruku", rekao je.

Drugom prilikom udarila ga je štapom po ruci i slomila mu je. Pričao je da su odrastali okruženi noževima i vatrenim oružjem, da se nitko od njih djece niti ne sjeća dijela djetinjstva u kojem ne bi imali slobodan pristup oružju. Dapače, roditelji su ih poticali da vježbaju pucati. Ali čak i u tako krajnje problematičnoj obitelji, mali Ivan se isticao po nečem zlokobnom.

"Bilo je jasno već kad je imao 10 godina da će nekoga ubiti. Bilo je to nešto u njemu. Imao je drugačiju psihu. On je psihopat i to se iz njega izišlo na površinu stavom 'ja mogu sve, ja mogu sve'", pričao je Boris.

To o čemu je govorio pretvorilo se u ubilački pohod čovjeka koji je skoro dva desetljeća presretao autostopere i ubijao ih. Autostoperice je u pravilu silovao, a nakon ubojstva nije mu bio problem dodatno masakrirati truplo, primjerice, odsjeći mu glavu. Pucao je u te mlade ljude, ubijao ih mačetom, nožem, sjekirom i sakrivao po gustišima Novog Južnog Walesa gdje su ih poslije pronalazili prolaznici. Sve to Boris je, kaže, slutio da će se dogoditi još dok su bili djeca krajem 1950-ih.

"Bio je još prilično normalan do dobi od 12 ili 14. A onda sam o njemu čuo za te stvari, znate, od njegovih prijatelja. Hvalili bi se kako bi izlazili noću u provod i radili razne stvari mačetama. Za njega sam čuo da je jednom prilikom presjekao psa popola."

Nekako u toj dobi Ivan Milat počeo je sa sitnim kriminalom, s provalama i krađama. Imao je 17 godina kad je prvi put završio iza rešetaka. To se nastavilo kaznom od godine i pol zatvora za provalu 1964. kad je imao 20 godina. Mjesec dana poslije izlaska iz zatvora slijedila je dvogodišnja kazna s prisilnim radom zbog krađe automobila.

Dalje je išlo sve gore i gore, na kraju do takvih razina horora da su serije snimljene o njemu "Catching Milat" i "Wolf Creek" bile u Australiji prvoklasni hitovi po gledanosti. Uvod u njegovih današnjih sedam doživotnih kazni zatvora, te još jednu od 18 godina dogodio se 22. svibnja 1994. kad je 50 specijalaca u 6.30 ujutro upalo u njegov dom u Eagle Valeu i uhitilo ga.

Rezao je glavu žrtvi dok je još bila živa

"Pa, što vam je? Kakva ubojstva, pobogu?", govorio je policajcima dok su ga odvodili.

Jesenje jutro tek je svitalo, a oni su već, osim mnoštva drugih kompromitirajućih dokaza, u kući pronašli svu silu oružja kojim je ovaj potomak hrvatskih doseljenika bio fasciniran cijeli život. Više nije bilo baš nikakve sumnje da je to čovjek koji je počinio najmanje sedam mladih autostopera u razdoblju od 1989. do 1993. i s naznakama seksualnog iživljavanja nad nekima od njih.

Bilo je tu svega. Od odrubljivanja glave mačetom dok je žrtva još bila živa, desetaka uboda nožem, pa do ispaljivanja desetak hitaca žrtvi u glavu. Na sudu mu nisu uspjeli dokazati da je u najmanje četiri godine iživljavanja na autocesti Melbourne - Sydney pobio još

20-ak drugih djevojaka i mladića. Time je Milat ušao u povijest zločina ovog kontinenta kao jedan od najgorih, ako ne i najgori. Ironično, iako od rane mladosti delinkvent, on je kao mladić bio poznat kao nadaren za matematiku, umjetnost, usto nepušač, antialkoholičar i još od djetinjstva navikao na težak i pošten rad.

Ivan Milat Ivan Milat Life Krvava pisma Hrvata ubojice - prst poslao sucu poštom

"Uvijek je bio najpametniji od svih nas", opisivao ga je koju godinu kasnije njegov brat Alexander.

Njegov otac, Stjepan Marko Milat, rođen je dan nakon Božića 1902. u Blatu na Korčuli. Njegova majka rodila je čak 22 djece, od kojih je najranije djetinjstvo preživjelo samo njih četvero. Stjepana i njegova brata otac je stoga već na pragu punoljetstva uputio da pođu tražiti sreću negdje drugdje.

Neko vrijeme plovili su na prekooceanskom brodu, obavljajući najniže i najteže poslove, da bi, stigavši 1926. do Australije, Stjepanov brat odlučio ostati na Novom Zelandu, a Stjepan u Australiji. Došao je na valu hrvatskih doseljenika koji su radili u rudnicima srebra i olova. Bio je tako čvrst i dobar radnik da radno mjesto nije izgubio niti u doba svjetske gospodarske depresije.

A onda, 1934. upoznao je 14-godišnju Margaret, da bi se dvije godine poslije vjenčali. Išli su za poslom po istočnoj obali Australije, od luke u Sydneyju do čeličana na sjeveru, a onda su od 1939. zaredala djeca, pa su Milatovi za koju godinu skuckali neku ušteđevinu za komad plodne zemlje s potokom u blizini na jugozapadnim rubovima Sydneyja.

Odličan u matematici, nije pio, pušio, bio je vrijedan...

Ivan Robert Marko Milat rodio se dva dana nakon Božića 1944., kao peti u nizu braće i sestara. Svima su im prve uspomene bile da su na uzgoju kupusa i rajčice radili još i prije nego što bi stasali za školu, da su znali zalijevati do dva sata iza ponoći, da je otac izrazito često bio mrtav pijan i nasilan.

Boris se prisjećao da je imao samo osam godina kad je majku pokušao braniti od oca dok joj je ovaj mlatio glavom o zid. Najstariji Alexander imao je samo sedam godina kad mu je otac dao pušku da puca u ptice koje bi im slijetale na polje. Mali Ivan, činilo se na početku, bio je jedna od rijetkih svijetlih točaka u obitelji.

Uvijek poslušan, do krajnosti uredan i pedantan, izrazito pametniji od svih, nadaren za matematiku i umjetnost u lokalnoj katoličkoj školi, i tako sve dok nije počeo markirati s nastave. Školu je napustio s 15 godina kako bi obilazio gradilišta u potrazi za poslom, jer bili su siromašni i trebali su novac. A onda je krenulo doista naopako, prvo s krađama prije punoljetstva.

Ivan Milat | Author: YouTube YouTube

U '60-ima je zbog provala i krađa automobila u zatvoru završio još četiri puta. U to doba mnogima je bilo jasno da u mladićevoj glavi očito nešto nije štimalo, da bi 1971. nastao potpuni lom. Imao je tu nesreću da je on bio taj koji je prvi naišao na automobil u kojem su se netom sudarili njegova najmlađa sestra i jedan od braće, na mjestu poginuvši u masi zgužvanog metala, krvi i raskomadanih glava.

Bio je, poslije je postalo jasno, duboko potresen. Samo mjesec dana poslije dvije djevojke koje je pokupio dok su stopirale, optužile su Ivana za silovanje. Tvrdile su da ih je vezao, pokazivao im nož, "dogovarao se" s njima da ne vrište dok im bude rezao grkljane i slično. Sve to na mjestu na kojem će, niti dva desetljeća poslije, pronalaziti ostatke njegovih izmrcvarenih žrtava.

Tri godine Milat je bio u bijegu na Novom Zelandu, da bi se 1974. vratio, odmah bio uhićen, ali i oslobođen jer je jedna od djevojaka nedosljedno svjedočila na sudu.

Ivan Milat Ivan Milat Life Hrvat, koljač autostopera, u grob nosi tajne ubojstava

I dalje nepušač, antialkoholičar, neporočan, uredan, pristojan, točan i odgovoran na svom radnom mjestu kao vozač kamiona, dapače radoholičar, nikome nije padalo na kraj pameti da njegovi odlasci na vožnje motociklima, autima ili u zasjede u lovu imaju svrhu hvatanja malo drukčijeg plijena od četveronožaca.

1975. godine činilo se da se sad već 31-godišnji Ivan Milat koliko toliko posložio u svojoj glavi. Upoznao je 17-godišnju Karen, djevojku koja je upravo izišla trudna iz veze s njegovim rođakom i s njom odselio iz roditeljskog doma kako bi živjeli u kamp-kućici, štedeći za svoj komad zemlje.

Njezinog sina Jasona prihvatio je potpuno kao vlastito biološko dijete, a sredinom 1980-ih Ivan i Karen su se i vjenčali. I dok je izvana sve izgledalo u redu, Karen je poslije govorila da je Ivan ubrzo postao opsjednut oružjem i da ju je često brutalno mlatio. Kao i svaki drugi nasilni ispad u njegovu životu, i ovaj se vremenski poklapao s nekom od tragedija u Ivanovu životu.

Njegov ritam: Osobna tragedija pa zločin

Baš u to vrijeme u padu s motocikla teško je stradao još jedan njegov brat, David, zadobivši teške ozljede mozga. A onda je uslijedio novi udarac. Na Valentinovo 1987. Karen je pobjegla iz kuće sa sinom dok je Ivan bio na poslu. I usput je odnijela sve iz kuće. Bio je 19. rujna 1992. kad su dvojica džogera u šumi Belanglo, na samom rubu savezne države New South Wales, nekih 150 km južno od Sydneyja, osjetila čudan miris.

Pomislili su da je riječ o kakvoj uginuloj životinji, a potom su primijetili u jednom grmu ono za što su isprva pomislili da je klokanova noga. Užasnuti su shvatili da je riječ o ljudskoj podlaktici. A onda su pod lišćem ugledali i ostatak tijela. Već sljedeći dan, samo 30 metara dalje, policajci su našli i drugo tijelo.

Ispostavilo se da je riječ o ostacima Joanne Walters (22) i Caroline Clarke (21) i da ih je ubojica svezao, nekoliko desetaka puta izbo nožem i ispalio u njih niz hitaca. A bilo je i tragova seksualnog nasilja. Mjesec dana policija nije uspijevala pronaći baš nikakav trag, osim da u ubojstvu postoje i tragovi rituala.

Ivan Milat | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Istražitelji su ipak uočili da je na tom području nestalo još petero stopera, i to 1989. još dvoje 19-godišnjih Australaca, Deborah Phyllis Everist i njezin dečko James Gibson, te tri mlade Njemice, Simone Schmidl (19), nestala 1991., Anja Habschied (20) i Gabor Neugebauer (21).

Sve su ih redom pronalazili tijekom 1993. godine u istoj šumi kao i prve dvije djevojke, uz tragove jeziva nasilja, primjerena najmračnijim trilerima. Deborah je bila bez donjeg rublja, očito izrezana nožem. Jamesu je ubojica očito prvo nožem duboko zarezao kralježnicu kako bi ga paralizirao, a potom ga izbo u srce, jetra i pluća. Ležao je 50 metara dalje.

Simone je pak bila izmasakrirana nožem, a Gabor, iako odjevenu, našli su s ljepljivom trakom preko usta, zadavljenu i sa šest metaka ispaljenih u glavu. Anju je pak ubojica ubio tako što joj je odrubio glavu mačetom. Glavu joj nikada nisu našli. Više nije bilo nikakve sumnje da imaju posla s osobito okrutnim i poremećenim ubojicom.

Ivan Milat Koljač iz Hrvatske Life Prve nove snimke Ivana Milata - serijskog ubojice na samrti

Raspisali su nagradu od pola milijuna australskih dolara za informaciju koja bi dovela do serijskog ubojice. 400 istražitelja krenulo je od ravno milijun tragova koje su ubrzo sveli na 10.000. Pretresli su svu silu podataka nadležnih za kontrolu prometa, dozvola za oružje, međunarodnih kriminalnih dosjea, uopće svake zamislive papirologije i broj sumnjivaca suzili prvo na 230, a potom i na 32.

Ivan Milat bio je jedan od njih zbog dojave iz listopada 1993. da ga je netko vidio kako na stražnjem sjedalu vozi dvije svezane djevojke, a i supruga jednog od njegovih kolega s posla imala je neobične primjedbe o njemu. Tek u siječnju 1994. jedan od istražitelja uočio je da je potomak hrvatskih emigranata 20 godina prije na sudu oslobođen optužbi za silovanje na ne pretjerano sretan način.

A onda, u travnju 1994., iz Birminghama u Engleskoj policiji se javio Paul Onions, mladić koji im je ispričao da je 1990. stopirao niti kilometar sjeverno od kobne šume i jedva pobjegao čovjeku koji ga je povezao. Rekao je da je riječ o razvedenom muškarcu, sinu "imigranta iz Jugoslavije" i zaposlenom u cestovnom transportu. Naravno da je Onions odmah doputovao u Sydney.

Ritualna ubojstva i "trofeji"

Od ponuđenih fotografija dvoumio se između dvije, da bi nakon još malo razmišljanja sa sigurnošću pokazao na Milata, za kojega je rekao da mu se predstavio kao Bill. Uperio je pištolj u njega i rekao mu da je to pljačka. Shvativši iz kratkog razgovora da "Bill" s njim ima i nešto drukčije namjere od puke krađe, Onions se okrenuo i stao bježati. Iza njega su se začuli pucnjevi, oko njega su fijukali meci.

Policiji je to bilo dovoljno za spektakularno uhićenje, nakon kojeg Milat više nikada nije ugledao slobodu. U kući su mu našli svu silu oružja koje je odgovaralo ranama na tijelima ubijenih i nevjerojatnu količinu streljiva. Našli su i mnoštvo predmeta koje je uzimao žrtvama

Činilo se kao da je u stvari skupljao trofeje sa svojih žrtava, a ako je do tada i postojao promil sumnje da ipak imaju pogrešnog čovjeka, u stanu su mu našli i fotografiju jedne od djevojaka koju je ubio. Čak 62 dana su im trebala za kompletiranje dokaza, da bi suđenje napokon počelo u ožujku 1996.

Ivan Milat | Author: biography.com biography.com

Optužnica je imala 3500 stranica, predočeno je 420 dokaza i devetero svjedoka. Sve optužbe Milat je nijekao, ali mu nije bilo spasa. Nakon 15 tjedana za svako ubojstvo dobio je po jednu doživotnu robiju, a još 18 godina dobio je za pokušaj ubojstva, orobljavanje i nezakonito zatočavanje Onionsa. Već prvog dana u zatvoru Maitland Gaol Milata je teško isprebijao njegov cimer u ćeliji.

A godinu dana poslije umalo je uspio pobjeći iz zatvora u društvu osuđenog dilera i bivšeg vijećnika iz Sydneyja Georgea Savvasa. Savvasa su sljedeći dan pronašli obješenog u ćeliji, a Milata su premjestili u supersigurni zatvor Goulburn kod Sydneyja. Milat se potom žalio i zato što je, kako je tvrdio, imao lošu obranu na suđenju. Ali mu nije uvaženo. Kao što ga je 2004. odbio i Vrhovni sud.

Već u nekim godinama, imao je 65, u očaju si je odsjekao mali prst i poslao predsjedniku Vrhovnog suda. Naravno da potez nije imao nikakva učinka, osim što su ga čuvari stali motriti još pažljivije nego prije. Njegov dom do kraja života će ostati ćelija tri sa pet metara. I tu bi priči bio kraj da nije jednog vrlo nezgodnoga detalja.

Ubojice Zvijer na slobodi Life Silovao, mučio i ubio 400 dječaka a uskoro izlazi iz zatvora

I dio istražitelja i porotnici na suđenju, čak i Milatov branitelj iz suđenja za silovanja iz 1971., još tijekom suđenja za ubojstva otvoreno su izjavljivali da Milat ubojstva nije mogao izvesti sam. U najmanju ruku zato što je u istrazi utvrđeno da je tijelo Jamesa Gibsona kroz šumu nakon ubojstva premjestio više od 150 metara dalje.

A to teško da je bio u stanju sam izvesti. Sumnje su padale na nekoliko njegove braće, čak i jednu sestru. Ono što je bilo sigurno jest da Boris Milat sigurno nije bio pomagač jer ga je obitelj, u kojoj je inače vladao zakon omerte, iz niza razloga odbacivala. Zapravo se godinama skrivao od njih. Godine 2015. napokon su ga našli novinari.

Rekao im je da je siguran da je njegov brat svojedobno ubio i jednog vozača taksija. "Mislim da je, zapravo, počinio mnogo više ubojstava od ovih sedam", rekao im je. "Koliko točno?", pitali su ga. "Oko 28", rekao im je Boris ono što su najozbiljnije sumnjali svi uključeni u jedan od najgorih slučajeva serijskog ubojice u povijesti Australije.

Najnovija vijest o Ivanu Milatu jest to da je u terminalnoj fazi raka jednjaka, da umire, a njegova fotografija, prva nakon dugog niza godina, svjedoči da se zbog bolesti i u dobi od 74 godine zdravstveno srozao do razine onemoćalog starca. Nije u stanju sam niti hodati, nego ga voze u kolicima.

Niti jedno jedino od očito desetaka svojih ubojstava nikada nije priznao, čak niti ona za koja je osuđen i služi kaznu u zatvoru. Priznanje, kamoli kajanje, od njega uostalom već jako dugo nitko niti ne očekuje, jer je jasno da je riječ o teškom slučaju psihopatske ličnosti. Sada je to još i jasnije jer je Ivan Milat već neko vrijeme sve izgubljeniji u prostoru i vremenu uslijed demencija koja mu napreduje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.